UA-49499200-1

Με ξεχωριστή λαμπρότητητα εορτάστηκε η επέτειος απελευθέρωσης της Μονεμβασίας

Η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας και ολόκληρος ο Δήμος Μονεμβασίας, εόρτασε την  επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης, η οποία αποτελεί ημέρα μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής, στους αγωνιστές που έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, στις 23 Ιουλίου 1821.

Φέτος οι επετειακές εκδηλώσεις ελαμπρύνθησαν με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ενώ παράλληλα στο λιμάνι της Μονεμβασίας προσέγγισε και παρέμεινε η πυραυλάκατος «Δανιόλος», αποδίδοντας με αυτό τον τρόπο τη σημαντικότητα της επετείου για ένα έθνος και ένα λαό, ο οποίος έχει χρέος να διατηρεί ζωντανές τις μνήμες του παρελθόντος.

Οι εκδηλώσεις εορτασμού ξεκίνησαν, την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018, με ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου, το οποίο παρουσίασε η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, ενθουσιάζοντας τους 1000 και πλέον παρευρισκομένους. Ακουλούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό – Χορευτικό και Αθλητικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες» και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Καλαμάτας και Λειβαδιάς. Παρουσιάστηκαν χοροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αναδεικνύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια στα χορευτικά τμήματα των παραπάνω συλλόγων, τα οποία διατηρούν και μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές τον πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας.

Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 εψάλη Αρχιερατική Θεία Δοξολογία στον Ιερό Ναό του «Ελκομένου Χριστού», εις ανάμνηση της Δοξολογίας που τελέστηκε με την παράδοση του Κάστρου στους Έλληνες, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.

Στη συνέχεια έγινε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον εκπαιδευτικό και πρώην Δήμαρχο κ. Νεκτάριο Μαστορόπουλο. Ακολούθησε η τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Μονεμβασίας. Τέλος στην πλατεία του Ελκομένου έγινε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των πεσόντων.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έλαβε χώρα η αναπαράσταση της πυρπόλησης της τούρκικης γόλετας, από τα ελληνικά πλοία. Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός πολεμικού ναυτικού επεισοδίου και συγκεκριμένα για την πυρπόληση μιας τουρκικής γολέτας, δηλαδή ενός ιστιοφόρου σκάφους από τα ελληνικά πλοία ξημερώματα της 1ης Ιουλίου 1821, γεγονός που επέδρασε καταλυτικά στη μετέπειτα εξέλιξη της πολιορκίας της πόλης. Ο Δήμος Μονεμβασίας εδώ και δεκαέξι χρόνια πραγματοποιεί το παραπάνω δρώμενο, με τη καθοριστική συμβολή του Αλιευτικού Συλλόγου Μονεμβασίας «Το Λαλούδι».

Η βραδυά συνεχίστηκε με συναυλία από τους Νίκο Οικονομίδη, Ρίτσα Πόζιου, Πάνο Μπούσαλη και Γιώργο Ντόβολο, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με το φαντασμαγορικό θέαμα της καύσης των βεγγαλικών, στέλνοντας στον ουρανό, το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα.

Τις επετειακές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αρχηγός ΓΕΝ κ. Νικόλαος Τσούνης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Σταύρος Αρχωβίτης και Αθανάσιος Δαβάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Βουνελάκης, Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, Χαράλαμπος Κουτσονικολής και Ιωάννης Σουρλάς, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων κα Εύα Κοντοσταθάκου, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κα Παναγιώτα Αλειφέρη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κατερίνα Τσαφατίνου, Σταύρος Χριστάκος, Βασίλειος Κουλουβάκος, Αλεξάνδρα Χαραμή, Σοφία Δουμάνη και Θεοδούλη Σπυριδάκου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλίας Στρατηγάκος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Ματούλα Μπελεγρή, Ιωάννης Μπουκουβάλας και Ιωάννης Τζεφεράκος.

Επίσης παρέστησαν, ο Διοικητής της IV Μεραρχίας Πεζικού κ. Γεώργιος Μπουζάκης,  ο Διοικητής του ΚΕΕΜ κ. Ιορδάνης Χατζηνικολάου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Ηλίας Αξιοτόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κορινθίας κ. Σπυρίδων Σκλάβος, ο Αστυνομικός Υποδιοικητής Λακωνίας κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης, οι Δοικητές του Α.Τ. Μολάων και Α.Σ. Μονεμβασίας κ.κ. Παναγιώτης Γιάννου και Νεκτάριος Γάγκας, ο Λιμενάρχης Νεαπόλεως κ. Ευστάθιος Σκαλίμης, ο Διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Μονεμβασίας κ. Γιώργος Μελέτης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Μολάων κ. Χρήστος Νικολέτος,  ο Πρόεδρος και τα μέλη της Τοπικής Κοινότητας Μονεμβασίας κ.κ. Δημήτριος Χουσάκος και Ιωάννης Μπλέτας, οι Διευθυντές των Σχολείων της Μονεμβασίας κα Μαρία Κουντούρη, Διευθύντρια Γενικού Λυκείου, κ. Νικόλαος Βλάχος, Διευθυντής Γυμνασίου, κ. Ιωάννης Ξυδιάς, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου και κα Μαρία Κατσουλάκου, Διευθύντρια Νηπιαγωγείου, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και πλήθος κόσμου.

Το staging.www.staging.monemvasianews.gr οφείλει να τονίσει την άρτια και υποδειγματική διοργάνωση των διήμερων εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους εκείνους που εργάσθηκαν γι’ αυτό το σκοπό και συγκεκριμένα:

  • Το Δήμο Μονεμβασίας και όλους εκείνους που φρόντισαν για την οργάνωση των εκδηλώσεων, στέλνοντας το μήνυμα πως για το Δήμο, η Επέτειος Απελευθέρωσης της Μονεμβασίας αποτελεί ξεχωριστό και κορυφαίο γεγονός.
  • Την Ενορία Μονεμβασίας, η οποία κατάφερε να δώσει την δέουσα βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, στην δοξολογία που τελέστηκε στον Καθεδρικό ναό του Ελκομένου Χριστού.
  • Την Ελληνική Αστυνομία και την Λιμενική Αρχή, οι οποίοι με υποδειγματικό τρόπο ρύθμισαν την κυκλοφορία αλλά και είχαν τον γενικό έλεγχο στους χώρους ευθύνης.
  • Τον Αλιευτικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Το Λαλούδι», ο οποίος στηρίζει ενεργά κάθε χρόνο την αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής γολέτας.
  • Το Πολιτιστικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες» για την ενεργό συμμετοχή του στις εκδηλώσεις.
  • Τους Συλλόγους της Μονεμβασίας για την συνεισφορά και την στήριξή τους.
  • Τη φιλαρμονική του Δήμου και τον αρχιμουσικό, η οποία έδωσε με την παρουσία της τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην συγκεκριμένη επέτειο.

Οι Μονεμβασιώτες απέναντι στον Σουλτάνο και στην αυτοκρατορία που αυτός αντιπροσώπευε, απάντησαν τα εξής στους απεσταλμένους του:

«Είπατε ταύτα τω Αμηρά, ότι παν άστυ και φρούριον κτισθέν μετά μηχανής και τέχνης ανθρωπίνης και διοθρωθέν και ασφαλισθέν, πάλιν μεν οι άνθρωποι οι εντός αυτού αξουσίαν έχουσιν. Η δε ημετέρα πατρίς και χώρα ουχ ούτως υπάρχει, αλλ’ η φύσις αυτή εφιλοδώρησε και εκ του Θεού και της του τόπου κρημνότητος την ασφάλειαν έχει. Και όταν θέλησις και βουλή έστι τω Κυρίω, άνωθεν, το θέλημα αυτού γίνεται και ου δυνάμεθα αντιλέγειν, ότι και οις βούλεται χαρίσεται.  ημείς δε ουδεμίαν εξουσίαν έχομεν τα παρά του Θεού κτισθέντα ορίζειν και χαρίζειν».

«Όλοι πορεύονται  με τη συνείδηση του πλούτου της κληρονομιάς μας, που ένας κρυφός αγωγός αιώνων εκχύνει αδιάκοπα μέσα μας» όπως λέει ο Ελύτης για τον ελληνισμό, ενώ ο Γιάννης Ρίτσος αναφέρει: «Εμείς δεν ορίζομεν τίποτες. Του Θεού μαθές τα πάντα. Α θέλει  σας παραδίνει κάστρο, σπίτια, βιος και το τρανό κλειδί της έμπασης».

Η Απελευθέρωση της Μονεμβασίας να αποτελέσει το πέρασμα από το «εγώ στο εμείς», το δρόμο για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ η μοναδικότητα και η ιδιαιτερότητα του Κάστρου που αποτελεί σπουδαίο πολιτιστικό αγαθό, να είναι η πύλη για την ανάδειξη των ηθικών αξιών και δυνάμεων.

ΦΩΤΟ: Γραφείο Τύπου Γ.Α.Δ. Πελοποννήσου

Check Also

Η Μονεμβασία του χθες ζωντανεύει μέσα από το φακό του Poul Rasmussen

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με φωτογραφίες της Μονεμβασίας του χθες, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον Άγιο …

G-EZ117CQG76