UA-49499200-1
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2023

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Μολάων

27.7.2016_Με μεγαλοπρέπεια εορτάστησε η Πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Μολάων

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγύρισε  η πόλη των Μολάων και έδρα του Δήμου Μονεμβασίας, την πολιούχο της «Αγία Παρασκευή».

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός  Εσπερινός στο ομώνυμο γραφικό παρεκκλήσιο της Αγίας, με την συμμετοχή πολλών Ιερέων και πλήθους πιστών.

27.7.2016_Με μεγαλοπρέπεια εορτάστησε η Πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Μολάων_1 27.7.2016_Με μεγαλοπρέπεια εορτάστησε η Πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Μολάων_2 27.7.2016_Με μεγαλοπρέπεια εορτάστησε η Πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Μολάων_3 27.7.2016_Με μεγαλοπρέπεια εορτάστησε η Πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Μολάων_4

Μετά το πέρας του εσπερινού και αφού εψάλλει ο παρακλητικός κανόνας της Αγίας, ακολούθησε λιτανευτικώς η κάθοδος της Θαυματουργού εικόνος και του τιμίου λειψάνου της, με κατάληξη τον καθεδρικό Ναό της «Γεννήσεως του Χριστού» όπου και ενθρονίστηκε.

27.7.2016_Με μεγαλοπρέπεια εορτάστησε η Πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Μολάων_5 27.7.2016_Με μεγαλοπρέπεια εορτάστησε η Πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Μολάων_6

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής 26 Ιουλίου με την παρουσία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή του Ιερού κλήρου της περιοχής, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

27.7.2016_Με μεγαλοπρέπεια εορτάστησε η Πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Μολάων_7 27.7.2016_Με μεγαλοπρέπεια εορτάστησε η Πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Μολάων_8 27.7.2016_Με μεγαλοπρέπεια εορτάστησε η Πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Μολάων_927.7.2016_Με μεγαλοπρέπεια εορτάστησε η Πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Μολάων_10

Οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας ολοκληρώθηκαν με την περιφορά της θαυματουργού εικόνας και του τιμίου λειψάνου της στους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Μολάων.

Οφείλουμε τέλος να τονίσουμε την τάξη, την αρμονία και την καθαριότητα, καθώς και την άρτια οργάνωση που υπήρξε το διήμερο του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής.

27.7.2016_Με μεγαλοπρέπεια εορτάστησε η Πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Μολάων_1127.7.2016_Με μεγαλοπρέπεια εορτάστησε η Πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Μολάων_12 27.7.2016_Με μεγαλοπρέπεια εορτάστησε η Πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Μολάων_13 27.7.2016_Με μεγαλοπρέπεια εορτάστησε η Πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Μολάων_1427.7.2016_Με μεγαλοπρέπεια εορτάστησε η Πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Μολάων_15 27.7.2016_Με μεγαλοπρέπεια εορτάστησε η Πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Μολάων_16
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία του ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, η Αντιπεριφερειάρχης κυρία Αδαμαντία Τζανετέα, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μολάων κ. Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κα Παναγιώτα Αλειφέρη οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ζωή Ρεπαπίνου, Θεοδούλη Σπυριδάκου, Γιώργος Βουνελάκης, Παναγιώτης Κόκκορης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Ματούλα Μπελεγρή, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μολάων κ. Ευθύμιος Κοντοσταθάκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Γιώργος Μαρουδάς, ο Διοικητής του  Α.Τ. Μολάων κ. Παναγιώτης Γιάννου, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μολάων-Νεάπολης κ. Χρήστος Νικολέτος, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μολάων-Νεάπολης κ. Ιωάννης Σκρέκας και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.

ΦΩΤΟ: Μιχάλης Καρούνης

Ο βίος της Αγίας Παρασκευής

Νεανική ηλικία
Γεννήθηκε σε προάστιο της Ρώμης επί αυτοκρατορίας Αδριανού. ( 117-138 μ.χ). Γονείς της ήταν ο Αγαθόνικος και η Πολιτεία, που ήταν χριστιανοί και οικονομικά εύποροι. Ήταν μοναχοπαίδι. Το όνομά της, της αποδόθηκε λόγω της ημέρας Παρασκευής, κατά την οποία γεννήθηκε. Η ανατροφή της από μικρή ηλικία έγινε βάσει χριστιανικών αρχών.

Ενηλικίωση και δράση
Σε ηλικία 20 ετών έμεινε ορφανή και από τους δυο γονείς, γεγονός που την κατέστησε κληρονόμο σημαντικής περιουσίας, την οποία και εκποίησε, διαθέτοντας τα χρήματα σε φτωχούς και ασθενείς. Ασχολήθηκε εντατικά με την ιεραποστολή, στην πόλη της Ρώμης και την ευρύτερη περιοχή, διδάσκοντας τον Χριστιανισμό κατ-οίκον σε ανθρώπους αδύναμων κοινωνικά ομάδων. Η δράση της έγινε γνωστή στους Ρωμαίους και κλήθηκε σε απολογία από τον αυτοκράτορα Αντωνίνο.

Το μαρτύριό της
Ο αυτοκράτορας της ζήτησε να αρνηθεί τα θρησκευτικά της πιστεύω και στην προσπάθειά του να την πείσει, της προσέφερε διάφορα ανταλλάγματα. Η Αγία απέρριψε την πρόταση, οδηγούμενη σε βασανιστήριο (της φόρεσαν πυρακτωμένη περικεφαλαία στο κεφάλι) και στη συνέχεια στη φυλακή, όπου πέρασε ένα διάστημα στην απομόνωση. Στην αγιογραφία τής αναφέρεται πως ένας άγγελος του Θεού, την επισκέφθηκε απελευθερώνοντάς την απ’τα δεσμά. Έπειτα κλήθηκε ξανά να αλλαξοπιστήσει κι αφού δεν έδειχνε να μεταπείθεται, ο Αντωνίνος διέταξε το βασανισμό της μέχρι θανάτου.