UA-49499200-1

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου στη Συκέα Λακωνίας

Με θρησκευτική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών, εορτάσθηκε την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως του θαυματουργού, στο ομώνυμο Ιερό προσκύνημα στη Συκέα  Λακωνίας, όπου Ιερό απότμημα του Ιερού Λειψάνου Του ως δώρο πολύτιμο και μεγάλη ευλογία, φυλάσσει με ευλάβεια η ενορία της Συκέας.

Πλήθος ευλαβών προσκυνητών προσήλθαν όπως κάθε χρόνο, πολλοί από αυτούς περπατώντας απόσταση πολλών χιλιομέτρων από διάφορα χωριά της επαρχίας, περιμένοντας υπομονετικά να προσκυνήσουν το Ιερό λείψανο και την εικόνα του Αγίου.

Την παραμονή τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός και η Ιερά Παράκλησις προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Γερασίμου Πετρολέκα, Αρχιερατικού Επιτρόπου Μολάων, ο οποίος κηρύττοντας τον Θείον Λόγον ομίλησε για την ταπεινοφροσύνη και την καρτερία που διέκρινε την πορεία του Αγίου Νεκταρίου.

Την κυριώνυμον ημέρα της εορτής στην ακολουθία του όρθρου και στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος, πλαισιούμενος  από πλειάδα Ιερέων. Τον Θείον Λόγον κήρυξε τον αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας π. Ευστάθιος Πορφύρης, ενώ ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης, με την διακρίνουσαν αυτόν γλυκύτητα, επισήμανε την ανάγκη να μας διακατέχει όλους η αρετή της υπομονής, προκειμένου να αντέχουμε όπως ο Άγιος Νεκτάριος όσα δεινά έρθουν σε κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλλησαν τα εγκώμια του Αγίου και ακολούθησε η Ιερά λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς εικόνας του θαυματουργού Αγίου γύρωθεν του Ιερού Ναού,  με την μελωδική συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Μονεμβασίας .

Την εορτή τίμησαν μεταξύ άλλων με τη παρουσία τους ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτης Νικολινάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Νίκωνας Τζινιέρης, ο Βουλευτής Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρος Αβδούλος, οι αντιδήμαρχοι Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης και Ιωάννης Σουρλάς και η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Παναγιώτα Αλειφέρη.

Επίσης παρέστησαν ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Συκέας Γιώργος Σαργκάνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Χαραμή, Βασίλης Κουλουβάκος, Άννα Βλάχου, Παναγιώτης Κόκκορης και Θεοδούλη Σπυριδάκου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αδαμαντία Τζανετέα και Μαργαρίτα Σπυριδάκου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας Βασίλης Τσιγαρίδης, ο Διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μολάων Παναγιώτης Γιάννου, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Να τονίσουμε τέλος την άρτια οργάνωση της εορτής, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του πρωτοπρεσβύτερου Σταύρου Βαρρά και του εκκλησιαστικού συμβουλίου, αλλά και πιστών χριστιανών που φυλάσσουν και φροντίζουν ως κόρη οφθαλμού το ιερό προσκύνημα του Αγίου της Στοργής και της Συγγνώμης.

ΦΩΤΟ: Λίτσα Ποδάρα – Αβδούλου

Check Also

Το «1ο Βατικιώτικο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών» είναι γεγονός

Το «1ο Βατικιώτικο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών» είναι γεγονός και έρχεται το Σάββατο 20 Ιουλίου και …

G-EZ117CQG76