UA-49499200-1

Με θρησκευτική λαμπρότητα ο εορτασμός του Πολιούχου της Σπάρτης Οσίου Νίκωνος

28-11-2016_Με-θρησκευτική-λαμπρότητα-ο-εορτασμός-του-Πολιούχου-της-Σπάρτης-Οσίου-Νίκωνος

Με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη η Σπάρτη και η ευρύτερη περιοχή εόρτασαν και φέτος τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Νίκωνος του “Μετανοείτε”, Πολιούχου αυτής.

Διεξοδικότερα, το απόγευμα της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου 2016, έγινε η υποδοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και των προσκεκλημένων Αρχιερέων στο Επισκοπείο. Εν συνεχεία οι Αρχιερείς μετέβησαν στον πανηγυρίσαντα περικαλλή Ιερό Ναό, όπου εψάλη ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος, πλαισιωμένος από τον σεπτό Ποιμενάρχη μας κ.κ. Ευστάθιο και τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες: Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρο, Κυθήρων και Αντικηθύρων κ.κ. Σεραφείμ και Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστο.

28-11-2016_Με-θρησκευτική-λαμπρότητα-ο-εορτασμός-του-Πολιούχου-της-Σπάρτης-Οσίου-Νίκωνος_1 28-11-2016_Με-θρησκευτική-λαμπρότητα-ο-εορτασμός-του-Πολιούχου-της-Σπάρτης-Οσίου-Νίκωνος_2 28-11-2016_Με-θρησκευτική-λαμπρότητα-ο-εορτασμός-του-Πολιούχου-της-Σπάρτης-Οσίου-Νίκωνος_3 28-11-2016_Με-θρησκευτική-λαμπρότητα-ο-εορτασμός-του-Πολιούχου-της-Σπάρτης-Οσίου-Νίκωνος_4

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προσφώνησε με λόγια επαινετικά τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας ευχαριστώντας τον θερμά για την τιμητική αποδοχή της προσκλήσεώς του. Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας απένειμε στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο τον Μεγαλόσταυρο της Χιλιετηρίδος του Οσίου Νίκωνος του Μετανοείτε, που αποτελεί και την μεγαλύτερη τιμητική διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, για το αυθεντικό εκκλησιαστικό του ήθος, την εδραία προσήλωσή του στις ελληνοχριστιανικές παραδόσεις και τη θυσιαστική αγάπη του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία. Επίσης ευχήθηκε υγεία και μακροημέρευση για την συνέχιση της πολύπτυχης, πολύτιμης και πολυεύθυνης Αρχιεπισκοπικής του διακονίας.

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος αποδεχόμενος την τιμητική διάκριση ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, ενώ μίλησε με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια για την πνευματικότητα, το εκκλησιαστικό ήθος, το πνεύμα συνεργασίας και την σύνεση που τον χαρακτηρίζουν, καθώς και για το πολυποίκιλο φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο. Ακολούθως μίλησε επίκαιρα με δύναμη λόγου και αγάπης. Ιδιαίτερα τόνισε τον κίνδυνο αποχριστιανισμού και αφελληνισμού επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να σιωπά όταν διαπιστώνει ότι η κατάσταση δεν είναι καλή.

Αμέσως μετά τον Πολυρχιερατικό Εσπερινό η Ιερά Μητρόπολή μας παρέθεσε επίσημο δείπνο στους προσκεκλημένους και τους τοπικούς άρχοντες σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

28-11-2016_Με-θρησκευτική-λαμπρότητα-ο-εορτασμός-του-Πολιούχου-της-Σπάρτης-Οσίου-Νίκωνος_5 28-11-2016_Με-θρησκευτική-λαμπρότητα-ο-εορτασμός-του-Πολιούχου-της-Σπάρτης-Οσίου-Νίκωνος_6 28-11-2016_Με-θρησκευτική-λαμπρότητα-ο-εορτασμός-του-Πολιούχου-της-Σπάρτης-Οσίου-Νίκωνος_7

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον πανηγυρίσαντα περικαλλή Ιερό Ναό τελέσθηκαν αρχικά ο Όρθρος, η αρτοκλασία και η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τον οποίο συνεπικούρησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας, Κυθήρων, Φωκίδος και ο σεπτός Ποιμενάρχης μας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, ο οποίος απευθυνόμενος στους πιστούς, που είχαν κατακλύσει το Ναό, μίλησε για τα χαρακτηριστικά της Αγιότητας και πώς αυτή μπορεί να κατακτηθεί στις μέρες μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος, με την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, ευχαρίστησε εγκάρδια όλους όσοι παρέστησαν και συνετέλεσαν στην επιτυχία της θρησκευτικής εκδήλωσης. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη εξέφρασε προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και τους Σεβασμιώτατους Αρχιερείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, τους εφημέριους και τους λοιπούς διακονούντες του Ιερού Ναού, τον ευαγή Κλήρο, τις Αρχές, τους καλλικέλαδους ιεροψάλτες, τους ευσεβείς πιστούς, το Στρατό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τους διάφορους πολιτιστικούς φορείς της πόλης (Φιλαρμονική Δ. Σπάρτης, Λύκειο Ελληνίδων, Σώμα Ελλήνων Οδηγών, κ.α) τους μαθητές των εκπαιδευτηρίων της πόλης, καθώς και τους φοιτητές των Πανεπιστημιακών σχολών. Ξεχωριστές ευχαριστίες απηύθυνε προς τον διευθυντή και τους τεχνικούς του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναμετάδοση τόσο του Εσπερινού όσο και της Θ. Λειτουργίας, καθώς και προς τα τοπικά και περιφερειακά Μ.Μ.Ε. για την προβολή της θρησκευτικής πανήγυρης.

28-11-2016_Με-θρησκευτική-λαμπρότητα-ο-εορτασμός-του-Πολιούχου-της-Σπάρτης-Οσίου-Νίκωνος_8 28-11-2016_Με-θρησκευτική-λαμπρότητα-ο-εορτασμός-του-Πολιούχου-της-Σπάρτης-Οσίου-Νίκωνος_9 28-11-2016_Με-θρησκευτική-λαμπρότητα-ο-εορτασμός-του-Πολιούχου-της-Σπάρτης-Οσίου-Νίκωνος_10 28-11-2016_Με-θρησκευτική-λαμπρότητα-ο-εορτασμός-του-Πολιούχου-της-Σπάρτης-Οσίου-Νίκωνος_11 28-11-2016_Με-θρησκευτική-λαμπρότητα-ο-εορτασμός-του-Πολιούχου-της-Σπάρτης-Οσίου-Νίκωνος_12 28-11-2016_Με-θρησκευτική-λαμπρότητα-ο-εορτασμός-του-Πολιούχου-της-Σπάρτης-Οσίου-Νίκωνος_13 28-11-2016_Με-θρησκευτική-λαμπρότητα-ο-εορτασμός-του-Πολιούχου-της-Σπάρτης-Οσίου-Νίκωνος_14

Αμέσως μετά, και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Οσίου Νίκωνος διαμέσου των κεντρικών οδών της Σπάρτης. Πλήθος χριστιανών παρακολούθησαν ευλαβώς την τελετή και συμπροσευχήθηκαν, για να έχουν την προστασία του Αγίου στη ζωή τους.

28-11-2016_Με-θρησκευτική-λαμπρότητα-ο-εορτασμός-του-Πολιούχου-της-Σπάρτης-Οσίου-Νίκωνος_15 28-11-2016_%ce%bc%ce%b5-%ce%b8%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bb%ce%b1%ce%bc%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%bf-%ce%b5%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%b1%cf%83 28-11-2016_Με-θρησκευτική-λαμπρότητα-ο-εορτασμός-του-Πολιούχου-της-Σπάρτης-Οσίου-Νίκωνος_17

Από τους εκπροσώπους των αρχών και φορέων παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές κ.κ Αραχωβίτης, Δαβάκης, και Γρηγοράκος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κα Τζανετέα, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σκούρος, ο Δήμαρχος Δ. Σπάρτης κ. Βαλιώτης, ο Δήμαρχος Δ. Καλαμάτας κ. Νίκας, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας Ταξίαρχος κ. Ρεκουνιώτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Μαρουδάς, ο Διοικητής της Π.Υ Σπάρτης Πύραρχος κ. Ζαγκανάς, περιφερειακοί, δημοτικοί, τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης

Check Also

Το Monemvasia Castle Challenge ξεκινά αύριο 15/6

Ο Δήμος Μονεμβασίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την  εταιρεία whynot, διοργανώνουν στις 15-16 …

G-EZ117CQG76