UA-49499200-1

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ημερίδα για την χρήση των φυτοφαρμάκων από το ΚΠΕ Μολάων

17.6.2016_Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ημερίδα για την χρήση των φυτοφαρμάκων από το ΚΠΕ Μολάων

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα με τίτλο: «Επιβλαβείς οργανισμοί καραντίνας σε ελιά και εσπεριδοειδή – ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 και ώρα 17:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΑΛ Μολάων και διοργάνωσε το ΚΠΕ Μολάων, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μολάων – Πακίων και τη διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Την ημερίδα χαιρέτησαν ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Μαυρομιχάλης εκ μέρους του Δήμου Μονεμβασίας, η περιφερειακή σύμβουλος κυρία Μπελεγρή εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και η προϊσταμένη της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της περιφερειακής ενότητας Λακωνίας κυρία Θεοχαράκου.

Οι εισηγήσεις ήταν πραγματικά διαφωτιστικές και κράτησαν το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι το τέλος. Τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων γεωπόνοι κ.κ. Χρήστος Αραμπατζής και Γιάννης Καγιάς από το τμήμα φυτοϋγειονομικού ελέγχου, αναφέρθηκαν στο μεγάλο θέμα του Xylella των ελαιοδένδρων και της Τριστέτσα των εσπεριδοειδών, ενώ ο γεωπόνος του τμήματος φυτοπροστατευτικών και βιοκτόνων προϊόντων του Υπουργείου, κ. Διονύσης Βλάχος στην ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων.

Τέλος ο γιατρός του νοσοκομείου Μολάων, χειρούργος κ. Ευστάθιος Ανεσίδης, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στην υγεία παραγωγών και καταναλωτών από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία.

Οι σπουδαίοι αυτοί επιστήμονες ενημέρωσαν αναλυτικά το πολυπληθές κοινό, ενώ απάντησαν  σε πολλές ερωτήσεις από τους αγρότες που παρακολούθησαν την ημερίδα.

17.6.2016_Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ημερίδα για την χρήση των φυτοφαρμάκων από το ΚΠΕ Μολάων_1

Αναφέρθηκαν στην καταστροφική προσβολή του Xylella στην νότιο Ιταλία, στα αυστηρά μέτρα των αρχών για την πρόληψη της επέκτασής του (εκρίζωση δέντρων σε ακτίνα 100 μέτρων από το δέντρο που έχει προσβληθεί), τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, τις κοινωνικές αντιδράσεις που υπήρξαν έντονες κατά της εκρίζωσης των ελιών, την σχετική Ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως και  στην τελευταία απόφαση (9-6-2016) του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, όπου δικαίωσε τις Ιταλικές αρχές για τα σκληρά προληπτικά μέτρα που έλαβε στην περιοχή της Απουλίας, για τη μη εξάπλωση της ασθένιας, ενώ έγινε αναφορά και στα μέτρα που λαμβάνονται στη χώρα μας και στους ελέγχους που γίνονται, ώστε να περιοριστεί το ενδεχόμενο να εξαπλωθεί και στην Ελλάδα αυτή η καταστροφική ασθένεια.

Επίσης τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος των παραγωγών οι οποίοι οφείλουν άμεσα να ενημερώνουν τη διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας του νομού τους, όταν διαπιστώσουν κάποια ξήρανση των φύλλων της ελιάς, ώστε να σταλεί δείγμα για εξέταση στα επίσημα εργαστήρια. Όπως αναφέρθηκε οι μέχρι τώρα έλεγχοι στη χώρα μας και οι αναλύσεις που έχουν γίνει, δεν έχουν δείξει καμία προσβολή.

Η ίδια αναλυτική ενημέρωση έγινε και για τη Τριστέτσα των εσπεριδοειδών, στις προσβολές που υπάρχουν στη χώρα μας, για το γεγονός ότι όλη η χώρα είναι σε καραντίνα λόγω και της προσβολής από την κορυφοξήρα, που σύμφωνα με την νομοθεσία επιβάλει  την διακίνηση των πορτοκαλιών, μανταρινιών, λεμονιών κλπ χωρίς κοτσάνι και φύλλα, πράγμα που δυσχεραίνει την ανταγωνιστικότητα στις διεθνείς αγορές, όπου οι καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν τα φρούτα που πωλούνται με τα φύλλα.

Πολύ χρήσιμες και ενδιαφέρουσες ήταν οι αναφορές για τη σωστή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων,  τονίστηκε η ευθύνη των παραγωγών οι οποίοι πρέπει να καταλάβουν, ότι όταν δεν χρησιμοποιούν τα κατάλληλα φυτοφάρμακα ή με το σωστό τρόπο, το υπόλειμμα θα ανιχνευτεί και αυτό θα είναι καταδικαστικό για όλους τους παραγωγούς, τη φήμη του προϊόντος και για την περιοχή.

Παρουσιάστηκε η νομοθεσία, οι υποχρεώσεις των γεωπόνων που πουλούν φυτοφάρμακα, η υποχρέωση για συνταγογράφηση από εδώ και στο εξής, η υποχρέωση των παραγωγών για σχετική εκπαίδευση, αλλά και οι αυστηρές κυρώσεις που   προβλέπονται για τους παραβάτες.

Τέλος έγινε εκτενής αναφορά στις επιπτώσεις στην υγεία, τόσο του παραγωγού όσο και του καταναλωτή, από την αλόγιστη χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων και για τους τρόπους πρόληψης, ώστε οι κίνδυνοι αυτοί να περιοριστούν στο ελάχιστο.

 

Check Also

Μονεμβασία: Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδας

Η Ενορία Μονεμβασίας ανακοίνωσε το πρόγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδος αλλά και το πρόγραμμα λειτουργιών Διακαινησίμου …

G-EZ117CQG76