UA-49499200-1

Μείωση κόστους, εξοικονόμηση χρόνου και ευκολία χρήσης: Τι οφέλη παρέχει η ψηφιακή υπογραφή

21.12.2015_Τι οφέλη παρέχει η ψηφιακή υπογραφή

Σειρά σημαντικών οφελών συνεπάγεται η χρήση της ψηφιακής υπογραφής, την οποία φέρνει στην Ελλάδα η Byte.

H ψηφιακή υπογραφή αποτελεί το «ψηφιακό αποτύπωμα» του χρήστη στο Διαδίκτυο: Ένας μοναδικός κωδικός, που χρησιμοποιεί ασύμμετρη κρυπτογραφία δημόσιου κλειδιού προκειμένου να διασφαλίζει την αυθεντικότητα του αποστολέα και να αποδεικνύει τη γνησιότητα εγγράφων και μηνυμάτων. Η ψηφιακή υπογραφή έχει την ίδια νομική ισχύ με την ιδιόχειρη υπογραφή, με μεγαλύτερη όμως ασφάλεια γιατί είναι αδύνατον να πλαστογραφηθεί.

Τα οφέλη που συνεπάγεται η χρήση της ποικίλλουν, καθώς η ανταλλαγή εγγράφων καθίσταται απλή και γρήγορη διαδικασία, ενώ παράλληλα αυξάνεται η αποδοτικότητα, εξοικονομείται χρόνος και διασφαλίζεται η ασφάλεια εγγράφων – πάνω στα οποία ο χρήστης μπορεί να δουλεύει οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Η μείωση κόστους, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, έγκειται σε δραστηριότητες όπως η ανταλλαγή εγγράφων, η πιστοποίηση υπογραφής, το κόστος εκτυπώσεων, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η μη ανάγκη περί «φυσικής» αρχειοθέτησης. Επίσης, παρέχεται μεγάλη ευελιξία όσον αφορά στη διαχείριση εγγράφων, καθώς δεν απαιτείται φυσική παρουσία στο γραφείο (η υπογραφή μπορεί να γίνει οπουδήποτε και οποτεδήποτε).

Όσον αφορά στο ποιους αφορά περισσότερο η ψηφιακή υπογραφή, σημειώνεται ότι είναι υποχρεωτική για επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του δημοσίου άνω των 60.000 € (μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΈΣΗΔΗΣ). Επίσης, αφορά σε δικηγόρους και δικαστικούς (κατάθεση δικογραφιών ηλεκτρονικά), γιατρούς και φαρμακοποιούς (e-prescripVon), συμβολαιογράφους, λογιστές- φοροτεχνικούς και εταιρείες που ζητούν την ασφάλεια των εγγράφων τους και των συναλλαγών τους.

Σημειώνεται πως η Byte, εγγεγραμμένη στο Μητρώο της ΈΈΤΤ ως Πιστοποιημένος Πάροχος Ψηφιακής υπογραφής, έχει ολοκληρώσει επένδυση 3 εκατομμυρίων ευρώ για τις πλέον ασφαλείς και καινοτόμες τεχνολογικές υποδομές του Trust Center της εταιρείας που είναι επίσημα πιστοποιημένο από την Ernst and Young.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στα Χανιά το διεθνές συνέδριο Οικολογικής Μηχανικής από 1-5/10

Το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Οικολογικής Μηχανικής (International Ecological Engineering Society – IEES) θα λάβει χώρα στην …

G-EZ117CQG76