UA-49499200-1

Κ. Μαρινάκος: Καταστροφικό σενάριο η πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό

30.7.2014_Καθ' οδόν για ΦΕΚ το νέο νομοσχέδιο για τον Τουρισμό

««Άτακτη υποχώρηση κατά κράτος» αν όχι «φόνο εκ προ μελέτης για τον τουρισμό» θα μπορούσαμε μόνο να χαρακτηρίσουμε δηλώσεις όπως αυτή του υπουργού επικρατείας κ. Φλαμπουράρη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και των γενικότερων καταστροφικών σεναρίων περί αύξησης του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής στα τουριστικά καταλύματα της Χώρας από το 6,5% στο 23%» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και Πρόεδρος του  Δ.Σ  της Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Σε μια χρονική συγκυρία που ο τουρισμός στη Χώρα μας δείχνει να ανθίσταται σθεναρά στην γενικότερη διολίσθηση της οικονομίας, η κυβέρνηση και οι υπουργοί της αντί να λαμβάνουν μέτρα στρατηγικού σχεδιασμού και θεσμικής περιχαράκωσης του τουρισμού, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή του στα πλαίσια μιας αειφόρου πολιτικής, υιοθετούν άκριτα σενάρια με αντιαναπτυξιακό προσανατολισμό και φοροεισπρακτική λογική, τα οποία σε περίπτωση εφαρμογής τους θα έχουν ως αποτέλεσμα την κατακρήμνιση και του τελευταίου δυναμικού πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας, του τουρισμού και παράλληλα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

22.6.2015_Κ. Μαρινάκος - Καταστροφικό σενάριο η πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό_ΜαρινάκοςΣτην ίδια ανακοίνωση ο κ. Μαρινάκος αναφέρει ότι όλες οι έγκριτες μελέτες καταδεικνύουν κατά καιρούς, με τον πιο σαφή τρόπο, ότι μια πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής από το 6,5% στο 13% , πόσο μάλλον δε στο 23%, θα επέφερε ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία με πολύ χαμηλότερα έσοδα και καταστροφικές συνέπειες στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, πλήττοντας κατά κύριο λόγο τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα εκείνες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της χώρας με μικρή τουριστική απήχηση και με υψηλό βαθμό εξάρτησης από την εγχώριο αγορά.

Ο τουριστικός τομέας στο σύνολό του, συνεχίζει ο κ. Μαρινάκος, από την πρώτη στιγμή τάχθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης στη δύσκολή περίοδο των διαπραγματεύσεων κάνοντας άμεσα αποδεκτή μια άνοδο του συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή κοντά στο 10%, και την παράλληλη διατήρηση του συντελεστή εστίασης στο 13%, όρια τα οποία μπορούν να θεωρηθούν αποδεκτά για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Κάθε άλλο δυσμενέστερο σενάριο θα έχει ω αποτέλεσμα τη στροφή της ροής εκατομμυρίων επισκεπτών, εκ μέρους των tour operators, σε προορισμούς λιγότερο ακριβούς και περισσότερο προσοδοφόρους για αυτούς και την καταδίκη της Χώρας μας σε τουριστική απομόνωση.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου τονίζει ότι επιδίωξη της κυβέρνησης στην παρούσα δύσκολή συγκυρία θα έπρεπε να είναι η βελτίωση και η ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και όχι η κατάργησή του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό πάνω απ’ όλα απαιτεί αναπτυξιακές πολιτικές, έστω και με επώδυνο χαρακτήρα και όχι προσφυγή σε μια σειρά ακόμα οικονομικών μέτρων που θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα στις μικρομεσαίες ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, στην εθνική μας οικονομία και στην κοινωνική συνοχή.

22.6.205_Κ. Μαρινάκος - Καταστροφικό σενάριο η πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό_ΠολλάληςΣτο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας κ. Δημήτρης Πολλάλης, ο οποίος με ανακοίνωσή του δηλώνει την πλήρη αντίθεση του τουριστικού κλάδου στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, θεωρώντας καταστροφικό οποιοδήποτε σενάριο, για αύξηση του ΦΠΑ διαμονής στα ξενοδοχεία, από το 6,5% στο 13/% και ενδεχομένως στο 23%.

«Σύσσωμος ο τουριστικός κόσμος, για ακόμη μια φορά, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους δηλώσεις και τακτικές επιφέρουν ανεπανόρθωτη ζημιά στον Ελληνικό Τουρισμό, πλήττοντας έτσι καίρια την ανταγωνιστικότητά του, ενώ παράλληλα συντηρείται ένα πρωτόγνωρο κλίμα αβεβαιότητας και επιχειρηματικής ανασφάλειας» τονίζει ο κ. Πολλάλης, επισημαίνοντας ότι το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων, από την πρώτη στιγμή, δήλωσε ότι θα στηρίξει το διαπραγματευτικό έργο της Κυβέρνησης, κάνοντας αποδεκτή μια αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή πέριξ του 10%, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει ο συντελεστής της εστίασης στα ίδια επίπεδα.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι ο τουρισμός αποτελεί το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν που διαθέτει η πατρίδα μας, που με καθορισμένους στόχους και ενέργειες κάλλιστα μπορεί να λειτουργήσει ως το μέσον για την έξοδο από την κρίση.

Κλείνοντας την αναφορά του ο κ. Πολλάλης επισημαίνει ότι μια πιθανή αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. στον τουρισμό, θα έχει ως επακόλουθο την αύξηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, την αισθητή υποχώρηση του ΑΕΠ της χώρας, τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, τη μείωση της απασχόλησης καθώς επίσης και την αύξηση της φοροδιαφυγής λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τη μεγαλύτερη οικονομική βλάβη θα την υποστούν οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες μοιραία θα οδηγηθούν σε κλείσιμο. Στο πλαίσιο της οικοδόμησης μια νέας σχέσης οικονομικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης με τις διεθνείς τουριστικές αγορές, ο τουριστικός κλάδος απευθύνει κραυγή αγωνίας προς την Κυβέρνηση και εκφράζει ρητά και κατηγορηματικά την πλήρη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, τόσο στη διαμονή όσο και στην εστίαση».

Check Also

Η Μονεμβασία και η γύρω περιοχή σε χάρτη του 1808

Γράφει ο Νικόλαος Αργείτης Παρουσιάζουμε ένα χάρτη που απεικονίζει τη Μονεμβασία και την ευρύτερη περιοχή …

G-EZ117CQG76