UA-49499200-1
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2023

ΚΠΙΣΝ: Αλλαγή σελίδας με την παράδοση στο ελληνικό Δημόσιο

Στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσημη τελετή παράδοσης του Κέντρου στην ελληνική κοινωνία. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η πολιτική ηγεσία.

Ο κ.  Προκόπης Παυλόπουλος, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αισθάνομαι, ταυτοχρόνως, μεγάλη την τύχη αλλά και βαρύ το χρέος που μου αναλογεί κατά την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο ελληνικό Δημόσιο. Με την ανεκτίμητης αξίας, υλικής και κυρίως πολιτισμικής, προσφορά του Κέντρου Πολιτισμού, το “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” συνεχίζει, επαξίως, την εμβληματική παράδοση των μεγάλων ευεργετών του έθνους μας.

Η προσφορά αυτή είναι τόσο περισσότερο σημαντική για την Ελλάδα, όσο της επιτρέπει σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία χειμάζονται δεινώς ο τόπος και ο λαός μας, ν’ αποδείξει την εξής, ιστορικώς τεκμηριωμένη υπό όρους αδιατάρακτης διαχρονίας, πραγματικότητα:  Η Ελλάδα πορεύεται μέσα στους αιώνες, δίνοντας τα φώτα της σ’ όλη την ανθρωπότητα, ανεξαρτήτως από τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνει.  Γιατί η Ελλάδα είναι και θα είναι, πριν απ’ όλα, πνεύμα και πολιτισμός.  Κι αυτό την καθιστά κοιτίδα και λίκνο του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Δίχως την έμπνευση και τους συμβολισμούς της Ελλάδας, αυτός ο πολιτισμός θα αλλοιωθεί, με όλες τις εντεύθεν, κυριολεκτικώς ανεπανόρθωτες για την ανθρωπότητα, συνέπειες.

Πλην όμως η προαναφερόμενη μεγάλη εθνική κληρονομιά μας προκαθορίζει και τις διαστάσεις του χρέους μας ως προς την εφεξής διαχείριση του Κέντρου Πολιτισμού του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος”.  Το χρέος τούτο συνίσταται στο ότι το ελληνικό Δημόσιο, ακριβώς λόγω της μεγάλης πολιτισμικής ακτινοβολίας του Κέντρου αυτού, οφείλει να αναδειχθεί αντάξιο και αξιόπιστο ως προς την πλήρη αξιοποίηση της προσφοράς του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος” κατά τον προορισμό της.  Κάθε παράλειψη εκπλήρωσης του ως άνω χρέους συνιστά αθέτηση χρέους όχι μόνον έναντι των δωρητών, αλλά και έναντι του πολιτισμού γενικότερα.

Καταλήγω δίνοντάς σας την, οπωσδήποτε αυτονόητη, διαβεβαίωση:  Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου δεσμεύομαι να πράξω ό,τι μου αναλογεί προς αυτή την κατεύθυνση».

«Καταφύγιο μεγάλων καλλιτεχνικών ονείρων»

Βέβαιος ότι το ΚΠΙΣΝ θα γίνει «καταφύγιο μεγάλων καλλιτεχνικών ονείρων», αλλά και «ορμητήριο διεθνούς ακτινοβολίας καλλιτεχνικής παραγωγής», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τελετή παράδοσης του ΚΠΙΣΝ στο Δημόσιο.

«Αν η οικονομική αξία του έργου είναι σημαντική, η πολιτιστική του αξία είναι ακόμη μεγαλύτερη», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το Ίδρυμα επέλεξε κατά τη διάρκεια της κρίσης την επένδυση στον πολιτισμό και όχι σε πιο επικερδείς στόχους, πρωτοβουλία που, όπως είπε, εκτιμούν και οι πολίτες.

«Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήρθε να προσφέρει στον τόπο, τον πολιτισμό, σε μια εποχή που οι περισσότεροι ήρθαν να πάρουν», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι δυνατότητες που δημιουργούνται με το Κέντρο Πολιτισμού είναι πολλαπλασιαστικές.

Επεσήμανε ότι η μεταφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε σύγχρονες, τεχνολογικά αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις, καθώς και η ριζική βελτίωση της προσβασιμότητας και των υπηρεσιών της, θα δώσει μεγάλη ώθηση στο ερευνητικό και μελετητικό έργο, ενώ, αναφερόμενος στη μετεγκατάσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, είπε ότι ανοίγει νέες δυνατότητες για τεχνικά και καλλιτεχνικά αναβαθμισμένες παραγωγές.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ευθύνη και η πρόκληση για το ελληνικό Δημόσιο είναι πραγματικά μεγάλη, υπογραμμίζοντας ότι η πρωτεύουσα αποκτά έναν νέο σημαντικό πόλο πολιτισμού, με εξαιρετική αρχιτεκτονική αισθητική. «Πρόκειται για ένα έργο που είναι φτιαγμένο για τους πολλούς», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Όταν φοράμε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος μπορούμε να πετύχουμε πολλά»

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, παραδίδοντας  το ΚΠΙΣΝ, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «όταν φοράμε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

Έκανε, ωστόσο, και μία καυστική αλλά αληθινή αναφορά, λέγοντας πως το τελευταίο διάστημα δέχεται πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα τα οποία σατιρίζουν και μιλάνε με καυστικό τρόπο για την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού στο ελληνικό  Δημόσιο.

Οι 1.200 καλεσμένοι γέλασαν με πολλά από αυτά τα μηνύματα που ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος, τα οποία δυστυχώς δεν ήταν απλά χιουμοριστικά, αλλά αποτύπωναν σε μεγάλο βαθμό και την αποτυχία του ελληνικού Δημοσίου διαχρονικά να εμπνεύσει τους Έλληνες.

 

Πηγή: naftemporiki.gr