UA-49499200-1

Κορρές: Συμμετοχή σε πανευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα

14.7.2014_Κορρές συμμετοχή σε πανευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμαΣτη νέα πανευρωπαϊκή πρωτογενή έρευνα στα φυσικά συστατικά OPTIBIOCAT (Optimised esterase biocatalysts for cost-effective industrial production) συμμετέχει η Κορρές, εκπροσωπώντας την ευρωπαϊκή βιομηχανία φυσικών καλλυντικών.

Πρόκειται για επιδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εστιάζει στην ανακάλυψη καινοτομικών «πράσινων» πρακτικών παραγωγής καλλυντικών με τεκμηριωμένο περιβαλλοντικά και ενεργειακά φιλικό «προφίλ». Στο πλαίσιο της τετραετούς έρευνας, η Κορρές συνεργάζεται με 15 διακεκριμένα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα από επτά χώρες της Ευρώπης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ερευνητικό πρόγραμμα OPTIBIOCAT έχει ως αφετηρία τη ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας φυσικών καλλυντικών – εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι η αγορά θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ έως το 2018 – και απαντά στο βασικό ζητούμενο για υιοθέτηση παραγωγικών μεθόδων που σέβονται τις αρχές της αειφορίας και για χρήση συστατικών με το χαμηλότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Αντικείμενο της έρευνας, που θα ολοκληρωθεί το 2018, είναι οι εστέρες – μία από τις πιο κοινές οικογένειες «συστατικών εργαστηρίου», που χρησιμοποιούνται ευρέως από τη βιομηχανία καλλυντικών για την απαλή υφή που προσδίδουν στο τελικό προϊόν, χωρίς ωστόσο να είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Η έρευνα OPTIBIOCAT εστιάζει στη μελέτη μίας απόλυτα «πράσινης» παραγωγικής διαδικασίας που θα εξοικονομεί πόρους και ενέργεια, καταλήγοντας σε 100% φυσικούς εστέρες. Στη συνέχεια, η Κορρές θα ερευνήσει για πρώτη φορά παράπλευρες ιδιότητές τους, όπως η αντιοξειδωτική, δίνοντας νέα διάσταση σε ένα «κοινό» έως τώρα συστατικό.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα (project) θα δημιουργήσει, παράλληλα, μία σημαντική πηγή νέα γνώσης, αξιοποιήσιμη και από άλλους κλάδους, όπως της φαρμακευτικής και των τροφίμων.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη διεθνή έκθεση οίνου στη Βερόνα της Ιταλίας

Η Ελλάδα, μετά από πολλά έτη απουσίας, συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα στην διεθνή έκθεση οίνων …

G-EZ117CQG76