UA-49499200-1

Κάντε φίλους για να τα εκατοστίσετε

27.4.2015_Κάντε φίλους για να τα εκατοστίσετε

Ούτε η δίαιτα ούτε η γυμναστική αλλά οι φιλίες είναι το μυστικό της μακροζωίας σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι φίλοι κυριολεκτικά μας σώζουν τη ζωή. Όσο περισσότερους έχουμε, ειδικά αν είμαστε γυναίκες, τόσο πιο ευτυχισμένοι και υγιείς θα είμαστε. Δεν πρόκειται όμως για τους φίλους που διατηρούμε μέσω Facebook, αφού αυτές οι σχέσεις μπορείς να μας κάνουν να νοιώθουμε περισσότερη μοναξιά και να είμαστε πιο επιρρεπείς σε ασθένειες. Για τους νεότερους μπορεί μία ζωή χωρίς likes στο Facebook ή followers στο Twitter να μοιάζει απίστευτη αλλά για τους μεγαλύτερους είναι πιστευτό το γεγονός ότι οι ηλεκτρονικές σχέσεις κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.
Οι αποδείξεις ότι οι οικογενειακοί και φιλικοί δεσμοί συμβάλουν στη μακροζωία μας βρίσκονται στις απομονωμένες ορεινές περιοχές της Σαρδηνίας στην Ιταλία. Η ζωή για τους κατοίκους είναι δύσκολη, οι άνδρες ασχολούνται με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες και οι γυναίκες εργάζονται αρκετά στα χωράφια. Παρά τη δύσκολη ζωή τους οι κάτοικοι στα ορεινά αυτά χωριά ζουν πολλά χρόνια, φτάνουν συχνά τα 100 και περνάνε τους δυτικοευρωπαίους και τους Αμερικανούς. Οι περισσότεροι επιπλέον διατηρούν τη σωματική και νοητική τους υγεία και δουλεύουν ακόμα και μέχρι τα 80 ή τα 90 τους. Το άλλο εντυπωσιακό είναι ότι και οι άνδρες ζουν πολλά χρόνια ενώ γενικά, στις υπόλοιπες χώρες, σπάνια φτάνουν τα 80.
Οι επιστήμονες πίστευαν ότι είχε να κάνει με τη διατροφή, τα γονίδια και το κλίμα αλλά τελικά το μυστικό της μακροζωίας τους είναι άλλο.
Οι άνθρωποι είναι μεταξύ τους πολύ δεμένοι, έχουν συχνά συγγενικές σχέσεις και σε κάθε περίπτωση βοηθάνε και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον ακόμα και χωρίς να τους ζητηθεί γιατί ξέρουν ότι θα έχουν με τη σειρά τους υποστήριξη από το περιβάλλον όταν τη χρειαστούν. Είναι όλοι αλτρουιστές όπως εξηγούν οι ειδικοί.
Δεν είναι όμως μόνο αυτή η έρευνα που αναδεικνύει τη φιλία ως παράγοντα μακροζωίας. 3 καθηγητές από το Χάρβαρντ έκαναν μία έρευνα που αποκάλυψε ότι οι χήροι και οι χήρες ξεπερνούσαν το πένθος τους ευκολότερα και ζούσαν τελικά πιο πολλά χρόνια όταν περιβάλλονταν από ανθρώπους που σκέφτονταν περίπου όπως εκείνοι και που είχαν ανάλογες συνθήκες ζωής.
Όταν έχουμε φίλους γύρω μας, ανθρώπους που γνωρίζουν τι έχουμε περάσει, ανθρώπους που μπορούμε να εμπιστευτούμε και να βασιστούμε επάνω τους νοιώθουμε πιο ασφαλείς και ευτυχισμένοι. Αυτό είναι το «φαινόμενο του χωριού».
Στις μέρες μας οι άνθρωποι ζουν συχνά μόνοι, κι ακόμα κι αν δεν είναι μοναχικοί αυτό σημαίνει ότι έχουν λιγότερη επαφή με άλλους ανθρώπους. Το ένστικτο επιβίωσης του ανθρώπου τον ωθεί να ζήσει μαζί με άλλους, διαφορετικά στα προϊστορικά χρόνια δεν θα επιβίωνε. Γι’ αυτό το αίσθημα της μοναξιάς είναι τόσο σκληρό όσο εκείνο της πείνας ή της δίψας.
Γι’ αυτό και οι γυναίκες ζουν γενικά περισσότερο από τους άνδρες. Επειδή βάζουν τις κοινωνικές συναναστροφές πολύ ψηλά στη λίστα με τις προτεραιότητές τους. Άλλη έρευνα δείχνει ότι το να βρισκόμαστε μία φορά τη βδομάδα για να παίξουμε χαρτιά ή να πιούμε καφέ με φίλους συμβάλει στη μακροζωία μας τόσο όσο το να σταματάγαμε τη συνήθεια του καπνίσματος 20 τσιγάρων την ημέρα!
Επιπλέον, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μελέτησαν 3000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού και βρήκαν ότι εκείνες που είχαν μεγάλο κοινωνικό δίκτυο είχαν 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν καλά από ότι όσες ήταν μοναχικές.
Και πάλι οι ειδικοί όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τις διαδικτυακές κοινωνικές σχέσεις και συναναστροφές θυμίζοντάς μας ότι ακόμα και μετά τη μεγάλη εξάπλωση του ίντερνετ οι άνθρωποι έγιναν ακόμα πιο δυστυχείς και μόνοι.

 

 

Πηγή: vita.gr

 

Check Also

Νέα Καρδιολόγος στη Νοσοκομειακή Μονάδα Μολάων

Με νέα καρδιολόγο ενισχύεται η Νοσοκομειακή Μονάδα (Ν.Μ.) Μολάων, ενδυναμώνοντας το αίσθημα ασφάλειας και παροχής …

G-EZ117CQG76