UA-49499200-1

Ιστορία και Τέχνες φιλοξενούνται στον «Ομφαλό της Γης»

19.6.2015_Ιστορία και Τέχνες φιλοξενούνται στον «Ομφαλό της Γης»

Διεθνή Συμπόσια, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εικαστικά προγράμματα, μουσική και θέατρο, περιλαμβάνει για φέτος το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ), το οποίο παρουσίασε η πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου, Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, και ο διευθυντής, Καθηγητής Αθανάσιος Μαρκόπουλος, στα φιλόξενα γραφεία του Κέντρου, στην Πλάκα.
Υπενθυμίζοντας  την επέτειο της μάχης του Βατερλό, 18 Ιουνίου 1815,  η κα Αρβελέρ ξεκίνησε την παρουσίαση του προγράμματος, κάνοντας – όπως συνηθίζει –  χιουμοριστικές παρεμβάσεις, αναφέροντας – στη συγκεκριμένη περίπτωση – πως οι Γάλλοι έχουν θυμώσει με τον Νικολά Σαρκοζί   γιατί είναι πιο κοντός από τον Ναπολέοντα.  Όταν, δε, κάποιος από τους παραβρισκόμενους είπε  πως ο Σαρκοζί έχει, όμως, όμορφη σύζυγο (Κάρλα Μπρούνι), η κα  Αρβελέρ είπε: «ωραία γυναίκα είναι η Σεσιλιά, όχι η Μπρούνι»!

Μιλώντας για το φετινό πρόγραμμα, η πρόεδρος του διοικητικού  συμβουλίου του Ε.Π.Κε.Δ είπε πως αυτό  έγινε χωρίς επιχορηγήσεις – «με τον ιδρώτα του προσώπου μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι εκδηλώσεις

Συμπόσια
Από την Παρασκευή 3 έως  την Κυριακή 5  Ιουλίου, με την ευκαιρία της επετείου συμπλήρωσης 2.500 χρόνων από το 485 π.Χ.,  το οποίο παραδίδεται από ορισμένες πηγές ως έτος  γέννησης του  Ηροδότου, θα λάβει χώρα στους Δελφούς Διεθνές Συμπόσιο με τίτλο «Ηρόδοτος: Αφηγητής, Επιστήμων, Ιστορικός». Θα συμμετάσχουν είκοσι  Καθηγητές Πανεπιστημίων και ερευνητές από Ευρώπη και ΗΠΑ.
Ημερίδα με θέμα «200 Χρόνια από το Συνέδριο της Βιέννης ( 1815-2015)-Ο ρόλος του Ιωάννη Καποδίστρια», στο οποίοι θα συμμετέχουν Καθηγητές από ελληνικά Πανεπιστήμια, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 11 Ιουλίου.
Τέλος, ημερίδα με διεθνείς συμμετοχές αφιερωμένη στα 200 χρόνια από τη μάχη του Βατερλό (1815 – 2015), θα γίνει τον Οκτώβριο.

Εικαστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Έκθεση ΜΑΥΟ (Αντώνη Μαλλιαράκη)
Δελφοί, Εγκαίνια έκθεσης Παρασκευή 10 Ιουλίου, στις 8 μ.μ.
Σαν συνέχεια της τιμητικής έκθεσης του έργου του MAYO στις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών στους Δελφούς το 2008, έρχεται τώρα η παρουσίαση μιας γενναιόδωρης δωρεάς 21 έργων που θα κοσμήσουν τις συλλογές αυτού του ίδιου του Κέντρου.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει στους Δελφούς, για πρώτη φορά, τους πίνακες που χρονολογικά και στιλιστικά καλύπτουν μεγάλο μέρος από τις «διαδρομές» και τους «σταθμούς» του ζωγράφου γύρω στη Μεσόγειο, στη διάρκεια της μακριάς και γόνιμης ζωής του – γεννημένου στην Αίγυπτο το 1905, από πατέρα Έλληνα και μητέρα Γαλλίδα -καλλιτέχνη.

Αποκατάσταση Πάρκου Γλυπτικής
Περιήγηση στα γλυπτά , Παρασκευή 10 Ιουλίου, στις 9 μ.μ.
Θα αποκατασταθούν αρχικά οκτώ γλυπτά – του Γιώργου Ζογγολόπουλου «Ασπίδα», Γιάννη Παρμακέλη «Κολώνες», ΤΑKIS «Φωτοβολταϊκό», Θόδωρος «Σφίγγα ΙΙ», Λυδία Βενιέρη «Ειδωλολατρία», Steven Antonakos «Παρουσία», Κώστας Τσόκλης «Κολώνες», Patrizia Mollinari «Oι Θεοί κατοικούν στις πέτρες». Για την αποκατάσταση του Πάρκου προβλέπεται συνεργασία με το Ίδρυμα Γουλανδρή.
Ο πρώτος πυρήνας γλυπτών στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών προέκυψε στη Διεθνή Συνάντηση Γλυπτικής τον Αύγουστο του1994, κατά την οποία 11 Ευρωπαίοι  καλλιτέχνες  φιλοτέχνησαν in situ ισάριθμα έργα τέχνης. Έκτοτε, το Πάρκο Γλυπτικής  εμπλουτίζεται με νέα αποκτήματα  μέσα από προγράμματα ή δωρεές καλλιτεχνών. Στη Διεθνή Συνάντηση συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Alfredo Romano,Ιάσων Μολφέσης, Κώστας Βαρώτσος, Patrick Reynaud, Λυδία Βενιέρη, Michel Gerard, Κώστας Τσόκλης, Θεόδουλος Γρηγορίου, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Emanuel Saiz και Νίκος Αλεξίου.

Κύκλος Νέων Δημιουργών, 18 Ιουλίου, στις 9 μ.μ.
Συναυλίες στο Πάρκο Γλυπτικής του Συνεδριακού Κέντρου των Δελφών και στο θέατρο «Φρύνιχος», σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) και  τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» (ΣΦΜ). Διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης, με την σύμπραξη της Ορχήστρας Νέων του ΣΦΜ (Camerata Junior), σε διεύθυνση Δημήτρη Σέμση.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

 

Check Also

Παρέμβαση του Σεβ. Μητροπολίτη μας για τη «Μονή της Χώρας»

Με ανακοίνωσή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, αναφέρεται στην πρόσφατη μετατροπή …

G-EZ117CQG76