UA-49499200-1

Η HELMEPA στο Δήμο Καβάλας

22.4.2015_Η HELMEPA στο Δήμο Καβάλας

Ο Δήμος Καβάλας υποδέχεται στην πόλη μας την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας με πολυσχιδές περιβαλλοντικό, επιστημονικό και κοινωνικό έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η HELMEPA  επέλεξε την Καβάλα ως το δεύτερο σταθμό της, μετά τη Θεσσαλονίκη, για την παρουσίαση και προβολή της πανελλαδικής εκστρατείας ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες.

Υπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας, η περιβαλλοντική έκθεση της εκστρατείας θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του φουαγιέ του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 21 Απριλίου 2015 και ώρα 12:00 στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης», από τον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο, τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα και το γενικό διευθυντή της HELMEPA Δημήτρη Μητσάτσο.

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης που θα διαρκέσει μέχρι και τιε 29 Απριλίου, η HELMEPA θα μεταφέρει σε αυτήν, με δαπάνες του προγράμματος, περίπου 800 μαθητές από σχολεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Καβάλας. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό τις καθημερινές. 17.30 – 19.30, καθώς και το Σαββατοκύριακο 10.00 – 13.00 και 17.30 – 19.30.

Τα παιδιά θα ξεναγηθούν στην έκθεση, θα παρακολουθήσουν ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτιλία και τις θαλάσσιες επιστήμες και θα λάβουν πληροφοριακό υλικό.

Επίσης, στο πλαίσιο της εκστρατείας, την Τετάρτη 29 Απριλίου και ώρα 16.00 θα πραγματοποιηθεί ενημερωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας ένα Βιώσιμο Μέλλον» στην Αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης».

Λίγα λόγια για τη HELMEPA

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, γνωστή ως HELMEPA, δημιουργήθηκε το 1982 από Έλληνες ναυτικούς και πλοιοκτήτες που δεσμεύτηκαν εθελοντικά να συνεργαστούν με σκοπό την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης από τα πλοία. Αποστολή της HELMEPA είναι να καλλιεργήσει περιβαλλοντική συνείδηση στους ανθρώπους της ναυτιλίας μέσα από την ενημέρωση και πληροφόρηση όλων, «από πλοιοκτήτη μέχρι τελευταίο ναύτη».

Μέλη της ΗELMEPA είναι 400 ποντοπόρα πλοία, 200 εταιρίες και οργανισμοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και 15.000 Έλληνες ναυτικοί, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να προστατεύουν το θαλάσσιο περιβάλλον από τη ρύπανση και άλλες επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η λειτουργία των πλοίων.

Παράλληλα με τις προσπάθειες στο χώρο της ναυτιλίας, το 1983 ξεκίνησαν οι ετήσιες θερινές εκστρατείες ενημέρωσης της HELMEPA για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές με σύμβολο το γνωστό σε όλους Γλάρο με σκοπό την ευρύτερη ευαισθητοποίηση στην Ελληνική κοινωνία. Έντυπο υλικό διανέμεται σε όλη τη χώρα και οπτικοακουστικά μηνύματα προβάλλονται δωρεάν από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Επίσης, η HELMEPA λειτουργεί δύο περιβαλλοντικές Εκθέσεις σε Παλ. Φάληρο και Πειραιά που φιλοξενούνται από εταιρείες-μέλη και τις οποίες επισκέπτονται δωρεάν σχολεία και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Από το 1993, λειτουργεί με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA»ν για μαθητές ηλικίας 5-13 ετών. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 65.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα με την εθελοντική υποστήριξη 2.500 εθελοντών εκπαιδευτικών έχουν δραστηριοποιηθεί, ως μέλη του προγράμματος, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της πατρίδας μας. Συμμετοχή στο πρόγραμμα έχουν δηλώσει φέτος μαθητές από το 16ο και το 24ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, το Δημοτικό Σχολείο Παληού και το Δημοτικό Σχολείο Παναγιάς Θάσου

O Τομέας Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης συντονίζει κάθε χρόνο από το 1991 στην Ελλάδα την Παγκόσμια Εκστρατεία Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, μία διεθνής πρωτοβουλία του μη-κυβερνητικού, μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Ocean Conservancy που εδρεύει στη Washington, DC των ΗΠΑ.

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 500.000 εθελοντές σε 100 και πλέον χώρες του πλανήτη συλλέγουν εκατοντάδες χιλιάδες τόνους απορριμμάτων, με πιο συχνά τα πλαστικά μπουκάλια και τις σακούλες, τα αποτσίγαρα, τα καλαμάκια κ.ά. Δυστυχώς, τα απορρίμματα αυτά δεν πέφτουν στις ακτές από τον ουρανό αλλά πετάγονται από εμάς τους ανθρώπους που χρησιμοποιούμε το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον ως χώρο αναψυχής.

 

Check Also

Δράση για τις ΑΠΕ από τη MORE σε Σχολεία της Εύβοιας, Κοζάνης και Μονεμβασιάς

Η σχολική χρονιά έκλεισε διαφορετικά φέτος για 40 Δημοτικά και Γυμνάσια Σχολεία σε Κάρυστο, Ερέτρια, …

G-EZ117CQG76