UA-49499200-1

Η τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων μεσ’ από μια έκθεση στη Νεάπολη

30.3.2014_Τεχνολογία Αρχαιών Ελλήνων_1Το Λύκειο και το Γυμνάσιο Νεάπολης σε σύμπραξη υλοποίησαν το πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Αρχαιολογία και Τεχνολογία: χθες, σήμερα, αύριο», για το σχολικό έτος 2013-14.

Μέσω αυτού του προγράμματος θέλησαν να δείξουν στους μαθητές  τη διαθεματικότητα των επιστημών.  Να δούνε έμπρακτα ότι οι θεωρητικές και τεχνολογικές επιστήμες συνεργάζονται στον πραγματικό κόσμο.  Η αρχαιολογία χρειάζεται τεχνολογικές επιστήμες, όπως την πληροφορική και την ρομποτική,  για την υλοποίηση των ερευνών της.  Αλλά και μέσα από τη μελέτη της αρχαιολογίας,  διαπίστωσαν ότι η τεχνική σκέψη στην ιστορική της εξέλιξη συμβαδίζει με την εξέλιξη του ανθρώπου, είτε ως άτομο είτε ως κοινωνία.

Το πρόγραμμα οργανώθηκε σε δύο ομάδες. Την ομάδα του Γυμνασίου με υπεύθυνη καθηγήτρια την κυρία Χαντζή (φιλόλογο) και συμμετέχοντα τον κύριο Γαϊτάνη (τεχνολόγο) και την ομάδα του Λυκείου με υπεύθυνο καθηγητή τον κύριο Βαγιό (πληροφορικό) και συμμετέχοντα την κυρία Κολυβόδιακου (χημικό).

Στην πρώτη φάση του προγράμματος οι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο που έδωσαν το ερέθισμα και τις πληροφορίες για συζήτηση σχετικά με την συνεργασία των διάφορων επιστημονικών κλάδων με σκοπό την αρχαιολογική έρευνα, αλλά και την εξέλιξη της τεχνολογίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Στη δεύτερη φάση υλοποιήθηκαν από τους μαθητές των δύο σχολείων κατασκευές αρχαίων μηχανημάτων, όπως ο καταπέλτης, το οδόμετρο του Ήρωνα, το υδραυλικό ρολόϊ του Κτησίβιου κ.α.

Στη τρίτη φάση πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε τοπικές αρχαιότητες με σκοπό να μελετηθεί στο πεδίο ο συνδυασμός αρχαιολογίας και τεχνολογίας. Με τη συνεργασία του κυρίου Γιάννη Ψαρράκη   οι μαθητές επισκέφτηκαν μνημεία ταφικής αρχιτεκτονικής, λατομεία πωρόλιθου και αμαξήλατο οδικό δίκτυο.  Επίσης, παρακολούθησαν εξομοίωση αρχαιολογικής ανασκαφής που οργάνωσαν οι καθηγητές τους.

30.3.2014_Τεχνολογία Αρχαίων Ελλήνων_2Στη τέταρτη φάση οργανώθηκε έκθεση ανοικτή στην τοπική κοινωνία,  η οποία περιλαμβάνει τα τεχνήματα των μαθητών μας και εκθέματα από το «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας» του κ. Κώστα Κοτσανά. Ο κύριος Κοτσανάς παρευρέθηκε στην εκδήλωση, έκανε επιδείξεις λειτουργίας των κατασκευών του και μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της τεχνολογίας των Αρχαίων Ελλήνων της εποχής των Ελληνιστικών χρόνων.

Check Also

Έρχεται το Monemvasia Run Challenge 2024 την Κυριακή 20/10

Το Αθλητικό – Πολιτιστικό Σωματείο «Καστροπολίτες Μονεμβασίας» σε συνεργασία με το Δήμο Μονεμβασίας και τους …

G-EZ117CQG76