UA-49499200-1

ΕΣΠΑ και Μεταναστευτικό συζήτησε ο πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε Κώστας Αγοραστός στις Βρυξέλλες

22.9.2015_ΕΣΠΑ και Μεταναστευτικό συζήτησε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός στις Βρυξέλλες

Οι Ελληνικές Περιφέρειες θα πρωταγωνιστήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αυτό είναι το μήνυμα της συνάντησης του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστού με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση συμμετείχε και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, καθώς το μεταναστευτικό αποτελεί κορυφαίο ζήτημα για όλη την Ευρώπη και τα νησιά του Αιγαίου σηκώνουν το βάρος της πρώτης υποδοχής των μεταναστών και προσφύγων που κινούνται προς αυτήν. Στο πλαίσιο αυτό αναζητήθηκαν τρόποι συμμετοχής των νησιών του Αιγαίου σε διασυνοριακά προγράμματα συνεργασίας.

Λίγες ώρες πριν τη σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησε με τους δυο περιφερειάρχες, την ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει ενιαία την μεγάλη αυτή πρόκληση.

Η συζήτηση επίσης  επικεντρώθηκε στο ζήτημα της άμεσης αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ, με στόχο να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που διατίθενται για την Ελλάδα, ενώ παράλληλα τέθηκε το ζήτημα της άμεσης εκκίνησης των επενδύσεων που εντάσσονται στο “πακέτο Γιούνκερ” των 35 δις ευρώ, αλλά και γενικότερα θέματα ανάπτυξης καθώς αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Επιτροπής με Έλληνες αξιωματούχους μετά τις ελληνικές εκλογές. Οι δύο περιφερειάρχες κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην ομαλότητα.

Ανοίγει ο δρόμος για πλήρη ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013 με ασφυκτικές προθεσμίες 

22.9.2015_ΕΣΠΑ και Μεταναστευτικό συζήτησε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός στις Βρυξέλλες_1

Με την Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, συναντήθηκε επίσης στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός.

Στη συνάντηση τους ο κ. Αγοραστός ευχαρίστησε την επίτροπο  Περιφερειακής Πολιτικής κ. Κορίνα Κρέτσου, για την προσπάθεια – η οποία υπήρξε και πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας – να αυξήσει τη ρευστότητα, ώστε  να μην χαθούν κοινοτικά χρήματα με την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ 2007-2013, από 95 στο 100% για να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν τα έργα.

Την ευχαρίστησε επίσης  για την πολύ στενή συνεργασία που έχουν οι περιφέρειες μαζί της και το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνει για τα περιφερειακά προγράμματα της χώρας, αλλά και για την πορεία των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας σε δηλώσεις του επεσήμανε, ότι η αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής δεν σημαίνει ότι θα εισρεύσουν περισσότερα κοινοτικά κονδύλια, αλλά και πως η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να επηρεάσει  τα υγιή περιφερειακά προγράμματα.

Πρόσθεσε επίσης, πως το ΕΣΠΑ 2007-2013 πρέπει να ολοκληρωθεί  σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό – όπως επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – για να μην οδηγηθεί η χώρα σε λιγότερες επενδύσεις, λιγότερα έργα και σε περισσότερα προβλήματα σε ορισμένες περιφέρειες.

Η πρόταση η οποία θα περάσει από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μέσα στον Οκτώβριο για “100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση” των έργων, συνεισφέρει στη ρευστότητα της εθνικής οικονομίας, γιατί καταβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 100% του συνόλου της ευρωπαϊκής  χρηματοδότησης των υπό υλοποίηση έργων και μέχρι του ύψους της συνολικής  κοινοτικής συμμετοχής. Δηλαδή δεν χρηματοδοτείται το σύνολο  του κόστους των έργων, με την υποχρέωση η ελληνική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει μελλοντικά την ολοκλήρωση των έργων από εθνικούς πόρους, μέχρι το κλείσιμο του προγράμματος το 2016. Τα προγράμματα θα κλείσουν στο ύψος που έχει συμφωνηθεί.

Η διαδικασία αυτή είναι μια τεχνική λύση έμμεσης παράτασης του προγράμματος, η οποία χρειάζεται διαχειριστική επάρκεια, ταχύτητα και προσήλωση στο στόχο για να μπορέσει να επιτευχθεί. Γιατί μέσα στα δύο χρόνια 2015 και 2016, με τις τροποποιήσεις αυτές στη χώρα θα εισρεύσουν 2 δις ευρώ για όλα τα προγράμματα και θα υπάρξει όφελος 3,7 δις, γιατί δεν θα βάλει την εθνική συμμετοχή. «Όταν υπάρχουν ειλικρινείς δίαυλοι επικοινωνίας, συνέργειας και προτάσεων η Ελλάδα πάντα ωφελείται. Οι προτάσεις της ΕΝΠΕ για εμπροσθοβαρή καταβολή των κοινοτικών χρημάτων για να μην χαθούν πόροι επιτεύχθηκε. Η τεχνική λύση της έμμεσης παράτασης δρομολογείται και ψηφίζεται στο ευρωκοινοβούλιο, το ειδικό ταμείο του ΕΣΠΑ δημιουργήθηκε. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε» κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

Check Also

Διακρίσεις για τους ελαιώνες Σακελλαρόπουλου στον 9ο διεθνή διαγωνισμό γαστρονομίας

Μια εξαιρετικά τιμητική διάκριση από επαγγελματίες της γεύσης για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, στον 9ο …

G-EZ117CQG76