UA-49499200-1

“Επι-Στροφή στη Βρύση”: μια δράση του MedSOS για το δημόσιο νερό

20.3.2015_“Επι-Στροφή στη Βρύση” μια δράση του MedSOS για το δημόσιο νερό

Την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού (22 Μαρτίου) επέλεξε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για το 2015, ως χρονικό σημείο εκκίνησης μιας νέας πρωτοβουλίας, που φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με τον πολυτιμότερο φυσικό πόρο. Πρόκειται για την εκστρατεία “ΕΠΙ-ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ”, μια καινοτόμο προσπάθεια που στόχο έχει την προώθηση της αξίας του νερού βρύσης ως δημόσιου αγαθού.

Τονίζεται, το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό σε δημόσιους χώρους, επιχειρήσεις και σχολεία, με κατάλληλη προώθηση της χρήσης του νερού βρύσης σε πολλαπλά επίπεδα, πάντα με γνώμονα την προστασία και την ορθολογική χρήση του πόρου.

Η ιδέα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στηρίζεται στη βάση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και στην ανάγκη να εμπεδωθεί εκ νέου η σχέση μας με αυτό, προωθώντας τη χρήση του νερού βρύσης σε ευρεία κλίμακα. Βασικό εργαλείο της εκστρατείας αποτελεί η διαδραστική πλατφόρμα www.tapwater.gr στην οποία όλοι καλούνται να αποτυπώσουν – στον ειδικά διαμορφωμένο χάρτη- τα σημεία πρόσβασης σε νερό βρύσης (πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, επιχειρήσεις εστίασης, δημόσιες υπηρεσίες ή άλλους χώρους με αθρόα παρουσία πολιτών) κι ως εκ τούτου να αποτελέσουν τους βασικούς κινητήριους μοχλούς της προσπάθειας και της εξέλιξής της.

Η εκστρατεία θα εγκαινιασθεί με διήμερες εκδηλώσεις στις 20 και 21 Μαρτίου, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα έναν εορτασμό ουσίας για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου 2015. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 20 Μαρτίου και ώρα 12μ., στο νέο Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct, που στεγάζεται στην οδό Ακαδημίας 50, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου προς ενημέρωση των συντακτών για την καινοτόμο αυτή εκστρατεία, τους στόχους, τη φιλοσοφία και τα εργαλεία της, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων με κρίσιμη προστιθέμενη αξία στο συγκεκριμένο πεδίο.

Ειδικότερα, στη Συνέντευξη Τύπου θα συμμετάσχουν ο Αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής και προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή κ. Γιώργος Αποστολόπουλος εκ μέρους του Δήμου της Αθήνας, η κ. Εύη Αποστολάκη, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής και ο Αντιπεριφερειάρχης Β τομέα Αθηνών κ. Γιώργος Καραμέρος από την Περιφέρεια Αττικής, ο κ. Αργύρης Παπακωνσταντίνου, μέλος της επιτροπής της ΕΔΕΥΑ για την ποιότητα του πόσιμου νερού, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ κ. Γιώργος Καββαθάς και από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ευάγγελος Κουκιάσας και η Υπεύθυνη σε θέματα διαχείρισης υδατικών πόρων κ. Κλειώ Μονοκρούσου.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, Σάββατο 21 Μαρτίου, και ώρα 10.30 π.μ. θα υλοποιηθεί δράση δρόμου με τίτλο «Η πορεία του δημόσιου νερού από το σήμερα μέχρι την αρχαιότητα», με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής πορείας και αξίας του νερού και της δημόσιας ύδρευσης.

Η δράση δρόμου, που είναι ανοιχτή προς το κοινό, υλοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και περιλαμβάνει περιήγηση και ξενάγηση σε χώρους ύδρευσης της νεότερης ιστορίας, αλλά και της αρχαιότητας, όπως είναι η Ρωμαϊκή Αγορά και το κομμάτι του αρχαίου ποταμού Ηριδανού στον Κεραμεικό.

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στη δράση μπορούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά συμμετοχή στο http://goo.gl/forms/yb2xJNoJWf ή να τηλεφωνήσουν στο 210 8228795.

20.3.2015_Νερό  ένας πολύτιμος δημόσιος πόρος_

—Νερό: ένας πολύτιμος δημόσιος πόρος

Το νερό είναι ένας μοναδικός και ιδιαίτερος φυσικός πόρος, απαραίτητος για κάθε έμβιο οργανισμό, ένα περιβαλλοντικό αγαθό, που εξασφαλίζει την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη. Αποτελεί δημόσιο αγαθό που υπερβαίνει την έννοια της ιδιοκτησίας, παρά το γεγονός ότι έχει οικονομική διάσταση, και μάλιστα σημαντική, εξαιτίας των αναγκών ορθής διαχείρισης, επεξεργασίας, μεταφοράς, διανομής και διάθεσής του. Τον Ιούλιο του 2010, σε μια ιστορική απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, και μετά από πιέσεις ετών, η πρόσβαση στο νερό και σε υπηρεσίες αποχέτευσης χαρακτηρίστηκε ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, άμεσα συνδεδεμένο με την απόλαυση όλων των υπόλοιπων ανθρώπινων δικαιωμάτων (απόφαση A/64/L.63/Rev.1).

Παρά την εγνωσμένη αξία του νερού, υπάρχουν κρίσιμες παράμετροί τους τις οποίες συχνά αγνοούμε και οι οποίες σχετίζονται με την επάρκεια, την ποιότητα, τη βιώσιμή διαχείρισή του κ.λ. Αξίζει να σημειωθεί ενδεικτικά, ότι σύμφωνα με την έρευνα «Απο-τιμώντας το Νερό», που υλοποίησε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS,  το 54,3% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει από πού προέρχεται το νερό που χρησιμοποιεί, ούτε ότι το νερό, συγκεκριμένα, του δικτύου ύδρευσης της Αθήνας, είναι από τα ποιοτικότερα των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Γενική διαπίστωση της έρευνας είναι η αποξένωση των πολιτών από το φυσικό πόρο, γεγονός που συχνά επηρεάζει άμεσα και τη συμπεριφορά τους, με κυριότερη έκφανση τη μη ορθολογική χρήση του νερού.

Η εκστρατεία ΕΠΙ-ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ στηρίζεται στη βάση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και στο δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό του νερού, όταν και εφόσον το επιλέγουν. Παράλληλα επιδιώκει την εμπέδωση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης και προτίμησης στο νερό βρύσης, καθώς, τουλάχιστον για την περιοχή της Αθήνας, απ’όπου θα ξεκινήσει η εκστρατεία, το νερό είναι απολύτως ασφαλές και ποιοτικά υψηλότερου επιπέδου σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Η εκστρατεία στοχεύει να εμπλέξει δημόσιους φορείς, επιχειρήσεις, σχολεία και ασφαλώς τους πολίτες, καθιστώντας τους άμεσους «παίκτες» στην όλη διαδικασία και συμμέτοχους στην εξέλιξή της.

Βασικό εργαλείο αποτελεί η ιστοσελίδα της, μια διαδραστική πλατφόρμα στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι παραπάνω προκειμένου να βοηθήσουν στον εντοπισμό των σημείων που παρέχεται νερό βρύσης. Τα σημεία αυτά θα εμφανίζονται με ειδικές σημάνσεις σε χάρτη, που θα επικαιροποιείται συνεχώς και μπορούν να είναι δημόσιες βρύσες (σε πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές κ.λ.), ή επιχειρήσεις εστίασης που προσφέρουν νερό βρύσης.

Η χαρτογράφηση των χώρων με ελεύθερη πρόσβαση σε νερό θα επεκτείνεται συνεχώς και με δημόσιες υπηρεσίες ή άλλους χώρους με αθρόα παρουσία πολιτών (π.χ. αεροδρόμιο) που εξασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση σε νερό βρύσης.  Η συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια εμπλουτισμού του χάρτη είναι πολύτιμη προκειμένου να επιτευχθούν:

• Ο εντοπισμός των σημείων πρόσβασης σε πόσιμο νερό της πόλης

• Η ανάδειξη επιχειρήσεων που προσφέρουν ελεύθερα νερό βρύσης σε πελάτες και διερχόμενους πολίτες (π.χ. επιχειρήσεις εστίασης)

• Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ως προς το δικαίωμα επιλογής νερού βρύσης

• Η  ενίσχυση του αιτήματος για περισσότερες δημόσιες βρύσες στην πόλη

 

Πηγή: econews.gr

 

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76