UA-49499200-1

Επιμελητήριο Λακωνίας: Απονομή Βραβείων Επιχειρηματικότητας 2024

Πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, στον συνεδριακό χώρο του Επιμελητηρίου στο ισόγειο του κτηρίου στο Γύθειο, η εκδήλωση απονομής των Βραβείων Επιχειρηματικότητας 2024.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, κ. Ιωάννης Παναρίτης στην ομιλία του, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες μεταξύ άλλων ανέφερε:

Ο θεσμός «Βραβεία Επιχειρηματικότητας» του Επιμελητηρίου Λακωνίας δημιουργήθηκε για να στηρίζει και να αναδεικνύει επιχειρήσεις που υπηρετούν τη διαχρονική σχέση μεταξύ του επιχειρείν και της προόδου. Η συλλογική πρόοδος είναι αλληλένδετη με τη διαρκή ατομική και συλλογική προσπάθεια, προσαρμογή στις νέες συνθήκες και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, με σεβασμό πάντα στο φυσικό περιβάλλον και το ανθρώπινο δυναμικό και φυσικά όταν στηρίζεται αλλά και ενισχύει την οικονομία του τόπου μας.

Τα Βραβεία Επιχειρηματικότητας τιμούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που υπηρετούν στην πράξη και σε πείσμα των καιρών το μοτίβο μας. Πρόκληση για όλους μας είναι να τεθούν νέες βάσεις στην οικονομία ώστε να δοθεί ώθηση για την ανάπτυξη και να επιλυθούν χρόνια και νέα προβλήματα. Το Επιμελητήριό μας πιστεύει ότι η βάση της τοπικής και εθνικής οικονομίας πρέπει να είναι ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση των προϊόντων του και το τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία. Ο τουρισμός και οι υπηρεσίες θα επιτελέσουν το έργο τους ως συμπληρωματικοί τομείς που δύναται, συνδεόμενοι με την ιστορία, το περιβάλλον και την τοπική παραγωγή προϊόντων να παίξουν δυναμικό ρόλο.

Επίσης ο κ. Παναρίτης παρουσίασε όλες εκείνες τις δράσεις και παρεμβάσεις προς την πολιτεία που πραγματοποίησε το 2023 το Επιμελητήριο Λακωνίας, σε μια προσπάθεια στήριξης των επιχειρήσεων και επίλυσης σημαντικών θεμάτων που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, οι οποίες παρουσιάζονται συνοπτικά παρακάτω:

 • Πραγματοποιήθηκαν Σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας, Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων, για το Ψηφιακό Μάρκετινγκ, καθώς και σεμινάρια για εργασιακά θέματα όπως το  Ψηφιακό ωράριο και η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.
 • Έγιναν παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς για θέματα όπως η πρόσληψη ανέργων σε επιχειρήσεις με επιδότηση από τη Δ.ΥΠ.Α., για ένταξη της Σπάρτης στη Λαμπαδηδρομία 2024, για επαναλειτουργία της πλατφόρμας αιτημάτων του προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ», για τον νέο δικαστικό χάρτη, για εγκατάσταση ΑΤΜ στο Κυπαρίσσι
 • Πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις για τη δράση «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ», για τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ κατατέθηκαν παρατηρήσεις στις προσκλήσεις των Νέων Δράσεων του ΕΣΠΑ 2021-27 και προτάσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο.
 • Υπήρξε συμμετοχή στις εκθέσεις Food Expo, ΔΕΘ 2023, στην έκθεση Κόρινθος 2023 και στο 8ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στην Αμαλιάδα με τιμώμενους το νομό τη Λακωνία και το Επιμελητήριο.
 • Οργανώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων «Η Λακωνία σε πρώτο πρόσωπο», με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Ανατολικής Μάνης και την Αναπτυξιακή Πάρνωνα ΑΕ ΑΟΤΑ υπό την αιγίδα της ΚΕΕΕ, που διεξήχθη στο λιμάνι του Γυθείου 14-16 Ιουλίου 2023. Πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιό του, επιστημονικές ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες στο τομέα της αγροδιατροφής και εκδήλωση για τους υδάτινους πόρους.
 • Υπήρξε διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Επιμελητήρια όλης της χώρας.
 • Το 2023 το Επιμελητήριο ολοκλήρωσε την αγορά του κτηρίου της ΤτΕ στη Σπάρτη επί της οδού Ευαγγελιστρίας 95, με γνώμονα τόσο το οικονομικό συμφέρον του Επιμελητηρίου μακροπρόθεσμα όσο και την ικανοποίηση των αναγκών παροχής σύγχρονων υπηρεσιών στα μέλη του. Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ίδρυση Ινστιτούτου Μετασχηματιστικής Μάθησης Έρευνας και Καινοτομίας που θα αποτελέσει φορέα παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, οργάνωσης και λειτουργίας νεοφυών επιχειρήσεων, καινοτόμων δράσεων και άλλων πρωτοβουλιών ανάπτυξης.
 • Ίδρυση Ινστιτούτου Ελαιοκομίας. Το Επιμελητήριο με βάση την πρόταση του κ. Σακελλαρόπουλου Γεώργιου και με την υποστήριξη από την ΚΕΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΠΕΣ Πελοποννήσου υπέβαλε υπόμνημα προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και προωθήθηκε το θέμα στην Περιφέρεια ώστε να ιδρυθεί άμεσα.
 • Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με τη Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που ενδεικτικά περιλαμβάνει: Την ανάπτυξη εργαλείων ανάλυσης των οικονομικών επιδράσεων μέτρων πολιτικής, σε περιφερειακό επίπεδο, την εκπόνηση επιστημονικών προτάσεων και ερευνητικών προγραμμάτων, σε ζητήματα μακροοικονομίας, χρηματοοικονομικής, λογιστικής, επιχειρηματικότητας και διοίκησης επιχειρήσεων σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.
 • Σήμα για το ελαιόλαδο. Το Επιμελητήριο σε συνεργασία με τον Διεπιμελητηριακό Φορέα Πιστοποίησης κατέθεσε το 2021 φάκελο στο Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης για τη διαπίστευσή του ως φορέα χορήγησης σήματος φαινολών ελαιολάδου. Οι διαδικασίες για τη διαπίστευση συνεχίστηκαν έως το 2023 και αναμένεται η έγκριση διαπίστευσης.
 • Το Μάρτιο του 2023 ολοκληρώθηκε η διαδικασία που απαιτεί η νομοθεσία και καταβλήθηκε η επιχορήγηση του Επιμελητηρίου και της ΚΕΕΕ στις πληγείσες επιχειρήσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 στη Μάνη. (ποσό 10.000,00€ το Επιμελητήριο και 10.000,00€ η ΚΕΕΕ).
 • Το Επιμελητήριο ενίσχυσε τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Στο πλαίσιο της καταστροφικής θεομηνίας που έπληξε τη Θεσσαλία, το Επιμελητήριό Λακωνίας απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια η οποία παραδόθηκε στα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας, τα οποία φρόντισαν για τη διανομή τους στους πληγέντες.
 • Ελιά καλαμών. Το Επιμελητήριο Λακωνίας εκπροσωπήθηκε με δικηγόρο ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, μαζί με άλλους 7 φορείς, υπέρ του κύρους της Απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά για την καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON» γιατί θεωρούμε ότι η ελιά Καλαμών είναι εθνικό προϊόν και αφορά όλη την Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου παρουσίασε τα κριτήρια με βάση τα οποία έγινε η επιλογή των επιχειρήσεων για την απονομή των Βραβείων Επιχειρηματικότητας τα οποία ήταν: ανάπτυξη της επιχείρησης, εξωστρέφεια.

Οι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν είναι οι εξής:

    • Plexiartshop (κατηγορία βραβείου: Καινοτομία). Απονομή βραβείου από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομο.
    • Pharm 24 (κατηγορία βραβείου: Καινοτομία). Απονομή βραβείου από τον Βουλευτή Λακωνίας κ. Αθανάσιο Δαβάκη. 
    • Biogreco (κατηγορία βραβείου: Μεταποίηση). Απονομή βραβείου από τον Βουλευτή Λακωνίας κ. Νεοκλή Κρητικό.
    • Θάλεια Γούτου – Elixir Beaute (κατηγορία βραβείου: Γυναικεία Επιχειρηματικότητα). Απονομή βραβείου από την Βουλευτή Λακωνίας κα Νάγια Γρηγοράκου.
    • Τσικάκης – Γιαννόπουλος ΑΕ (κατηγορία βραβείου: Μεταποίηση). Απονομή βραβείου από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δημήτριο Πτωχό.
    • Κ.Α.Σ.Ε.Λ.Λ ΑΕ (κατηγορία βραβείου: Μεταποίηση). Απονομή Βραβείου από τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιο Καββαθά.
    • Μαρία Τσαπάρα (κατηγορία βραβείου: Ειδική Αναγνώριση για τις υπηρεσίες της στο Επιμελητήριο Λακωνίας). Απονομή Βραβείου από τον Πρόεδρο του Επ. Λακωνίας κ. Ιωάννη Παναρίτη, από την κα. Βίκυ Δερτιλή (Τέως Πρόεδρο Επ. Λακωνίας), και από την εκπρόσωπο των εργαζομένων του Επ. Λακωνίας κα Δέσποινα Σαλάκου.
    • Ντίνα Νικολάου (κατηγορία βραβείου: Ειδική Αναγνώριση για τις δημιουργίες της στο 1ο Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων). Απονομή βραβείου από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Γεώργιο Καρανίκα.
    • Αλέξης Κωστάλας (κατηγορία βραβείου: Ειδική Αναγνώριση για τη προσφορά του στο Επιμελητήριο Λακωνίας). Απονομή βραβείου από τον Πρύτανη του Παν. Πελοποννήσου κ. Αθανάσιο Κατσή και τον Ταξίαρχο της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Βασίλειο Τσιγαρίδη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος, οι βουλευτές Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, κ. Νεοκλής Κρητικός και κα Νάγια Γρηγοράκου, ο Περιφερειάρχης Πελοπονήσου κ. Δημήτριος Πτωχός, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοπονήσου κ. Αθανάσιος Κατσής, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Καββαθάς, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γεώργιος Καρανίκας,  ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Λεωνίδας Πουλικάκος,  η Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ευρώτα κα Ιωάννα Κούρλα, ο Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κ. Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, ο υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης της ΚΕΕΕ και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Φώτης Δαμούλος.

Παρέστησαν επίσης, η Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κα Μαργαρίτα Σπυριδάκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Ταξίαρχος της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης, ο Πρόεδρος του 11ου Περιφερειακού Τμήματος ΝΑ Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Κρητικός, ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της ΟΒΕ Λακωνίας, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Πάρνωνας κ. Εμμανουήλ Δολιανίτης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Φλώρος, η Πρόεδρος του Σωματείου Φοροτεχνικών-Λογιστών Λακωνίας κα Παναγιώτα Παπαγιαννοπούλου, μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Λακωνίας και οι βραβευθείσες επιχειρήσεις.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε η παράθεση δείπνου και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στο κατάστημα SAGA στο Γύθειο. Ως δώρο για την πίτα δόθηκε ένα διήμερο στο ξενοδοχείο Λουλούδι της Μονεμβασιάς, και ένα διήμερο στο Αρδάμης Παραδοσιακοί ξενώνες στο Κάστρο της Μονεμβασιάς, προσφορά των επιχειρήσεων Αφοί Κλάψη Α.Ε (Λουλούδι της Μονεμβασίας) και Στέφανος Βασιλείου Αρδάμης (Αρδάμης Παραδοσιακοί ξενώνες) αντίστοιχα.

Check Also

Διακρίσεις για τους ελαιώνες Σακελλαρόπουλου στον 9ο διεθνή διαγωνισμό γαστρονομίας

Μια εξαιρετικά τιμητική διάκριση από επαγγελματίες της γεύσης για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, στον 9ο …

G-EZ117CQG76