UA-49499200-1

Διαδοχικές επαφές του δημάρχου Ευρώτα στο ΥΠΑΑΤ και το Μέγαρο Μαξίμου

Διαδοχικές επαφές πραγματοποίησε ο δήμαρχος Ευρώτα Δήμος Βέρδος με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, τον υφυπουργό και γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο.

Αντικείμενο των συναντήσεων του Δημάρχου ήταν τα παρακάτω θέματα:

  • Η επιτάχυνση διαδικασιών για αποκατάσταση των υποδομών που επλήγησαν από τα ακραία φαινόμενα της 26ης Ιανουαρίου
  • Η επίσπευση εκταμίευσης αποζημιώσεων στους παραγωγούς
  • Η μέριμνα για την κάλυψη της απώλειας και την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών Κλημεντίνης
  • Η δέσμευση για το νέο Αρδευτικό δίκτυο στη θέση Μικρά Νιάτα Αγίου Δημητρίου
  • Η ανεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για έργα του Δήμου Ευρώτα

Συγκεκριμένα, ο κ. Βέρδος ζήτησε την άμεση αρωγή της κυβέρνησης προκειμένου να επουλωθούν το συντομότερο δυνατό οι πληγές που άφησαν στο Δήμο Ευρώτα τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 26ης Ιανουαρίου 2023, για τα οποία, άλλωστε, ο Δήμος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, επισκέφτηκε την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να τον ενημερώσει εκτενώς για τις καταστροφές που προκάλεσαν τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι χαλαζοπτώσεις στις αγροτικές υποδομές και τις καλλιέργειες και να ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποζημίωση των πληγέντων. Ο κ. Γεωργαντάς διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο ότι ήδη ο ΕΛΓΑ έχει προχωρήσει στην αναγγελία ζημιών για ορισμένες κοινότητες του Δήμου Ευρώτα και συνεχίζει τις αυτοψίες προκειμένου το αμέσως επόμενο διάστημα να καλύψει όλες τις κοινότητες του Δήμου.

Διάθεση παραγωγής Κλημεντίνης και Αρδευτικό Αγίου Δημητρίου

Ο κ. Βέρδος έθεσε προς τον κ. Γεωργαντά και το ζήτημα της διάθεσης μανταρινιών ποικιλίας «Κλημεντίνη», δεδομένης της υποβάθμισης της παραγωγής, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, αλλά και της τάσης που καταγράφεται για αντικατάσταση της καλλιέργειας με άλλες ποικιλίες.

Συγκεκριμένα, ζήτησε να εξευρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο, ώστε να είναι δυνατή η κάλυψη της απώλειας και η ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών του Δήμου Ευρώτα, προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες οι αγροτικές επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι για το εν λόγω αίτημα έχουν ήδη ενημερωθεί μέσω επιστολών του Δημάρχου, τόσο ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, όσο και ο Διευθυντής του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Τρίπολης, κ. Γιάννης Ασσιούρας.

Επίσης, ο Δήμαρχος Ευρώτα έθεσε στον Υπουργό και το μείζον ζήτημα του Αρδευτικού Δικτύου στη θέση Μικρά Νιάτα της Κοινότητας Αγίου Δημητρίου, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,95 εκατ. ευρώ, για το οποίο ο Δήμος Ευρώτα έχει αιτηθεί την ένταξη σε Πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξη, που αφορά σε υποδομές εγγείων βελτιώσεων. Να σημειωθεί ότι με το συγκεκριμένο έργο θα αξιοποιούνται ανοίγματα γεωτρήσεων, καλύπτοντας συνολική καθαρή αρδευόμενη έκταση περίπου 586 στρεμμάτων νοτιοδυτικά του Αγίου Δημητρίου Ζάρακος, ενώ για την υλοποίησή του δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις. Ο κ. Γεωργαντάς αναγνώρισε τη σπουδαιότητα του έργου και δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότησή του.

Επαφές με Γ. Μπρατάκο και Χ. Τριαντόπουλο

Ο Δήμαρχος Ευρώτα συνέχισε τις επαφές του στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Υφυπουργό και Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο. Ο κ. Βέρδος ενημέρωσε εκτενώς τον κ. Μπρατάκο για τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσαν στο Δήμο Ευρώτα τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 26ης Ιανουαρίου, ενώ του παρέδωσε το Τεχνικό δελτίο και την Έκθεση Αυτοψίας των καταστροφών που σημειώθηκαν.

Ειδικότερα, ζήτησε τόσο από τον κ. Μπρατάκο όσο και από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό  Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, την ταχεία εκταμίευση κονδυλίων για την αποκατάσταση των ζημιών. Ο κ. Μπρατάκος δήλωσε στον κ. Βέρδο ότι η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στο Δήμο Ευρώτα για την άμεση επούλωση των πληγών από τις καταστροφές, ενώ δεσμεύθηκε να μεριμνήσει και για την ανεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, για την προώθηση των εργασιών της Β΄ φάσης αποκατάστασης του κτηρίου Μπασουράκου στη Σκάλα και μετατροπής του σε έναν πολυχώρο Πολιτισμού.

Check Also

Απευθείας οικονομική πτήση Αθήνα-Νέα Υόρκη με τη Norse Atlantic

Μαργαρίτα Μανούσου – margarita.manousou1@gmail.com H Ελλάδα, η Αθήνα καθώς και όλη η χώρα, ως τουριστικός …

G-EZ117CQG76