UA-49499200-1

Δήμος Ευρώτα: Επιλύεται το ιδιοκτησιακό πρόβλημα στην περιοχή Αφανιά-Κρεβατά

Επιλύεται οριστικά ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο επί σειρά ετών ταλαιπωρούσε πολλούς ιδιοκτήτες και αφορούσε τις διεκδικήσεις από την πλευρά του Δημοσίου των ιδιοκτησιών στην περιοχή Αφανιά-Κρεβατά του Δήμου Ευρώτα.

Συγκεκριμένα, με νομοτεχνική βελτίωση που πρότεινε ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και αποδέχτηκαν οι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, προστέθηκε πρόβλεψη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, με την οποία ανακαλούνται οι αγωγές κατά πολιτών για ακίνητα εκτός και εντός σχεδίου πόλης που είχαν διανεμηθεί στο παρελθόν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Δαβάκης δήλωσε σχετικά:

Οι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης απεδέχθησαν από κοινού τη νομοτεχνική βελτίωση που πρότεινα, με την οποία ΑΝΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ οι αγωγές κατά πολιτών για ακίνητα ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ σχεδίου πόλης που είχαν διανεμηθεί στο παρελθόν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με την ψήφιση χθες της ανωτέρω ρύθμισης, η οποία αποτελεί μέρος του άρθρου 16 του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, δίνεται λύση στα προβλήματα με τις αγωγές που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας στην περιοχή Αφανιά-Κρεβατά του Δήμου Ευρώτα.

Οι ευεργετικές διατάξεις του νομοσχεδίου θα συμβάλλουν επίσης και στην επίλυση των ιδιοκτησιακών ζητημάτων που ταλαιπωρούν και άλλους Λάκωνες συμπολίτες μας, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Πολιτεία.

Ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός, με ανακοίνωσή του τονίζει:

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου, ασχολήθηκα κυρίως με τα λιμνάζοντα, πολλά για δεκαετίες, ζητήματα που απασχολούσαν τους κατοίκους του νομού. Ένα από αυτά ήταν και το ιδιοκτησιακό της περιοχής Αφανιά Κρεβατά, το οποίο και εμφανιζόταν ως “άλυτο” και ταλαιπωρούσε τους κατοίκους αλλα και τον ίδιο το Δήμο Ευρώτα του οποίου ο Δήμαρχος κ. Δήμος Βέρδος αγωνιζόταν να λυθεί. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι ενέργειες του συναδέλφου μου βουλευτή κ. Θανάση Δαβάκη.

Πρώτη μου ενέργεια ήταν να απευθυνθώ στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να παύσει η αποστολή των αγωγών, μιας και εν τω μεταξύ το Εθνικό Κτηματολόγιο πήρε παράταση ενός έτους. Όπως και έγινε. Οι αγωγές ανεστάλησαν με την προϋπόθεση της νομοθετικής διευθέτησης.

Ακολούθως κατέθεσα νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση του ζητήματος, πρόταση η οποία έλυνε διαπαντός το ιδιοκτησιακό πρόβλημα, σημαντικά στοιχεία της οποίας χρησιμοποιήθηκαν για την επίλυση.

Με τη σημερινή εξέλιξη και με τη νομοθετική συμπερίληψη των αγροτεμαχίων που προέκυψαν από αγροτική διανομή, τα οποία βρίσκονται και εντός και εκτός οικισμού, ουσιαστικά λύνεται το πρόβλημα και οι κάτοικοι της περιοχής μπαίνουν σε ένα κανονικό ιδιοκτησιακό περιβάλλον.

Θέλω δημοσίως να ευχαριστήσω τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένο και τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, των οποίων οι παρεμβάσεις ήταν συνεχείς, για την αρωγή τους στην επίλυση του συγκεκριμένου ιδιοκτησιακού ζητήματος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ευρώτα Δήμος Βέρδος αναφέρει:

Η χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει την παύση κάθε διεκδίκησης από πλευράς Πολιτείας και ανάκληση των αγωγών που είχαν γίνει εναντίον των συνδημοτών μας στον Αφανιά-Κρεβατά, αποτελεί δικαίωση των συντονισμένων προσπαθειών μας για την άρση των αδικιών και κυρίως την απεμπλοκή των κατοίκων της Σκάλας από μια χρόνια διένεξη με το ελληνικό Δημόσιο, η οποία δεν ήταν εύκολο να επιλυθεί εξαιτίας της νομοθεσίας και της πολυπλοκότητάς της.

Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τους βουλευτές Ν.Δ. Λακωνίας για τις προσπάθειες και τις παρεμβάσεις τους και ειδικά προς τον κ. Αθανάσιο Δαβάκη, ο οποίος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου υπεραμύνθηκε από το βήμα της Βουλής των δικαιωμάτων των κατοίκων του Αφανιά-Κρεβατά. Κυρίως, όμως, να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, του οποίου οι προσπάθειες για τη λύση αυτού του «γόρδιου δεσμού» υπήρξαν συστηματικές και καταλυτικές.

Check Also

Μονεμβασία: Συνελήφθησαν για κατοχή ναρκωτικών

Χθες (5.6.2024) το πρωί, στη Μονεμβασία, συνελήφθησαν δύο (2) άτομα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού …

G-EZ117CQG76