UA-49499200-1

Βιταμίνες – Συμπληρώματα διατροφής: Μόδα ή αναγκαιότητα;
Γράφει ο Γιώργος Κιοσές

kiosesΟι βιταμίνες είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία συμβάλλουν σε μια υγιεινή ζωή.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι σκευάσματα τα οποία περιέχουν εκτός από βιταμίνες, μέταλλα, βότανα, ένζυμα, αμινοξέα και αποτελούν έναν καλό τρόπο επίτευξης του στόχου για βέλτιστη υγεία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μέσω της διατροφής τους παίρνουν τις βιταμίνες που χρειάζονται, όμως υπάρχουν λόγοι οι οποίοι θα πρέπει να μας κάνουν να λαμβάνουμε συμπληρωματικό διατροφής με βιταμίνες. Οι λόγοι αυτοί σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία οικογενειακών γιατρών είναι:

–          ορισμένα προβλήματα υγείας

–          χορτοφαγική διατροφή

–          Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός

Παράλληλα, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων συνίσταται η συνεργασία με γιατρούς ή φαρμακοποιούς πριν από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Πρακτική Ασφάλεια για τα διατροφικά συμπληρώματα 

Υπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος σχετικά με τη λήψη ενός διατροφικού συμπληρώματος. 

–          Είναι σημαντικό να πληροφορηθεί για το πως θα επιτευχθεί επαρκής πρόληψη της βιταμίνης που χρειάζεται και την οποία δεν λαμβάνει μέσω της διατροφής του. Οι υπερβολικές ποσότητες βιταμινών δεν χρησιμοποιούνται από το σώμα και αποβάλλονται με τα ούρα.

–         Πολλοί άνθρωποι επίσης καταναλώνουν τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας και δεν λαμβάνουν τις αναγκαίες βιταμίνες θεωρώντας και δικαιολογώντας την κακή διατροφή τους ορθή, αφού θα λάβουν τις απαραίτητες ουσίες από τα συμπληρώματα διατροφής. Όμως οι κατευθυντήριες γραμμές του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστούν ότι «η υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να υποκαθίσταται από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Αυτά λαμβάνονται όταν ο οργανισμός δεν μπορεί μέσω της διατροφής να τα προσλάβει».

Όταν λοιπόν έχουμε ανάγκη ενός συμπληρώματος διατροφής θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους συμβουλευτικούς κανόνες, οι οποίοι θα μας διασφαλίσουν ότι θα λάβουμε τις βιταμίνες, τα μέταλλα που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.

Αυτοί είναι:

–          Καθιερώνουμε διατροφικές οδηγίες και είμαστε επιφυλακτικοί με τις «γρήγορες λύσεις», οι οποίες δεν στηρίζονται σε επιστημονική έρευνα.

–          Δεν καταναλώνουμε περισσότερα από αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός για να καλύψει τις ανάγκες του. Ορισμένες ουσίες είναι επιβλαβείς σε μεγάλες ποσότητες ή σε συνδυασμό με άλλες ουσίες.

–          Αν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι. Ορισμένα προϊόντα δεν μπορούν να παρέχουν το όφελος που περιμένατε αν δεν έχουν τα εχέγγυα καλής παραγωγής, μεταφοράς και διάθεσης. Επίσης μπορεί κάποια προϊόντα να μην είναι επιβλαβή για τον οργανισμό μας, είναι όμως για την τσέπη μας όταν δεν προσφέρουν αυτά για τα οποία τα προμηθευόμαστε.

Για αυτούς τους λόγους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει θεσπίσει από το 2007 κανονισμούς «ορθής παρασκευαστικής πρακτικής (GNP) για τα συμπληρώματα διατροφής, ώστε να αξιολογούνται από τους παρασκευαστές τα προϊόντα τους μέσω ταυτότητας δοκιμών, ως προς την καθαρότητα, τις δυνατότητες και τη σύνθεσή τους.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι η υπερκατανάλωση τόσο υδατοδιαλυτών βιταμινών όσο και λιποδιαλυτών μπορούν να επιφέρουν παρενέργειες στη λειτουργία του οργανισμού μας, να δημιουργήσουν προβλήματα με ορισμένες ιατρικές εξετάσεις ή να προκαλέσουν αλληλεπιδράσεις με ορισμένα φάρμακα.

Επίλογος

Επειδή κυκλοφορούν πληθώρα συμπληρωμάτων διατροφής και η απόφαση αγοράς σχετίζεται με την τιμή, την ποιότητα και διαθεσιμότητα αλλά και την αναγκαιότητά τους, χρήσιμο θα ήταν να συμβουλεύεται αυτός που τα λαμβάνει τον πάροχο υπηρεσιών υγείας του αλλά και να ρωτά και τους υπεύθυνους κυκλοφορίας των συμπληρωμάτων διατροφής.

Τέλος η αγορά συμπληρωμάτων διατροφής μέσω φαρμακείων και όχι μέσω διαδικτύου και η απ’ ευθείας συζήτηση με τον φαρμακοποιό -αφού έχει προηγηθεί η σύσταση από το γιατρό- είναι ένα περαιτέρω εχέγγυο ότι ο καταναλωτής θα λάβει προϊόν το οποίο θα κάνει καλό στην υγεία του αλλά  και (μέσα από μία θετική σχέση κόστους/αποτελεσματικότητας) στην τσέπη του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΣΕΣ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Check Also

Τι δημοτική αρχή χρειαζόμαστε στη Σπάρτη;

Γράφει ο Γιάννης Ραχιώτης* Η πρώτη απάντηση που αυθόρμητα σου έρχεται είναι: Διαφορετική από τις προηγούμενες… …

G-EZ117CQG76