UA-49499200-1

Ασημένιο Βραβείο για την αρχιτεκτονική μελέτη «Αναταυτοποίηση της Νεμέας»

14.4.2016_Ασημένιο Βραβείο για την αρχιτεκτονική μελέτη Αναταυτοποίηση της Νεμέας

H αρχιτεκτονική μελέτη για την «Αναταυτοποίηση της Νεμέας», που υλοποίησε στο σύνολο της η εταιρεία «Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε.», βραβεύτηκε με το τιμητικό βραβείο «Ασημένιο Βραβείο για την Αρχιτεκτονική», από το θεσμό «Tourism Awards 2016».

Η τελετή έλαβε χώρα την Τετάρτη  6 Απριλίου 2016, στην αίθουσα Banquet στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ η επιτροπή η οποία έκρινε τις υποψηφιότητες αποτελείτο από γνωστές προσωπικότητες, ακαδημαϊκούς διεθνούς εμβέλειας, επιτυχημένους practitioners και φημισμένους συμβούλους επιχειρήσεων.

Το βραβείο παρέλαβε η συνεργάτης της εταιρείας, Αρχιτέκτων και Αρχιτέκτων τοπίου κα Ξένια Μαστοράκη, το γραφείο της οποίας (LandmArch. Landscape Architecture) εκπόνησε την Μελέτη για λογαριασμό της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε. και του Δήμου Νεμέας.

14.4.2016_Ασημένιο Βραβείο για την αρχιτεκτονική μελέτη Αναταυτοποίηση της Νεμέας_1

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Νεμέας, κ. Κωνσταντίνος Καλαντζής, ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε., κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος, ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε., κ. Μαρίνος Μπερέτσος και η Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας, κα Άννα Κοδέλλα.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Αρχιτεκτονική Τοπίου ως επιστήμη έχει μικρή πρακτική στην Ελλάδα. Παρ ‘όλα αυτά, είναι εξαιρετικά σημαντική για την προώθηση ενός από τα σημαντικότερα ελληνικά τουριστικά προϊόντα, το μοναδικής ομορφιάς τοπίο μας.

Όπως αναφέρει η κα Μαστοράκη στην LandmArch, έχουν ως στόχο τα έργα τους να πρεσβεύουν την αρχιτεκτονική τοπίου, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να επαναφέρουν στο ελληνικό τοπίο την ξεχασμένη ταυτότητά του, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην οικολογία, την αειφορία, την προσβασιμότητα και την ομορφιά, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Η κα Ξένια Μαστοράκη ευχαριστεί προσωπικά όλους όσους ενεπλάκησαν σε αυτή την επιτυχία. Τον Δήμαρχο Νεμέας κ. Κώστα Καλαντζή, την Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε., τους συνεργάτες μας για την αρχιτεκτονική μελέτη φωτισμού LUCE ATALIOTIS, το αρχιτεκτονικό γραφείο ψηφιακού σχεδιασμού UCADP για τον ψηφιακό σχεδιασμό της μελέτης και τέλος τον συνεργάτη της, αρχιτέκτονα Βασίλη Ράπτη.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ

14.4.2016_Ασημένιο Βραβείο για την αρχιτεκτονική μελέτη Αναταυτοποίηση της Νεμέας_3

Η Νεμέα φημίζεται τόσο για την ιστορία και μυθολογία της όσο και για την αρχαία παράδοση της στην παραγωγή κρασιού. Παρόλα αυτά, σήμερα, δεν αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, λόγω των πολύ κακών της υποδομών και την έλλειψη οργανωμένου προγράμματος περιήγησης στα αξιοθέατά της. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να συναγωνιστεί παρεμφερείς τουριστικούς προορισμούς που έχουν την ίδια παράδοση, με κύριο θέμα την παραγωγή κρασιού.

Αυτό το διπλό έργο αφορά στον εκσυγχρονισμό της βασικής αστικής δομής της Νεμέας, η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη σύνδεση της πόλης με το νέο Μουσείο Οίνου, που θα αποτελέσει και το νέο τοπόσημο της περιοχής. Η σχέση της πόλης με την αρχαία ιστορία και μυθολογία, καθώς και η παραγωγή του περίφημου ΠΟΠ οίνου “ΝΕΜΕΑ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ” αποτελούν τις βασικές γραμμές για την ανασήμανση της πόλης, προκειμένου να μετατραπεί σε έναν νέο οινοτουριστικό προορισμό υψηλής ποιότητας.

14.4.2016_Ασημένιο Βραβείο για την αρχιτεκτονική μελέτη Αναταυτοποίηση της Νεμέας_2

Η μελέτη αυτή εισάγει καινοτόμα αρχιτεκτονικά στοιχεία και εφαρμογές, με τρόπο που να ενισχύει το φυσικό τοπίο της περιοχής, προσφέροντας ταυτόχρονα οικολογικές λύσεις.

Αξιοποιούνται και ενισχύονται οι φυσικοί πόροι και το τοπικό οικοσύστημα. Προτείνονται λύσεις με σκοπό την προσβασιμότητα από όλες τις κοινωνικές ομάδες (όδευση τυφλών, ράμπες αναπήρων) και τέλος εισάγονται σύγχρονες τεχνολογίες (συστήματα φωτισμού LED, ηχητικά μηνύματα στα φανάρια και τη γενικότερη σήμανση κ.α.)

Με αυτό τον τρόπο προσφέρεται στον επισκέπτη ένα τοπίο υψηλής αισθητικής και λειτουργικής ποιότητας, υπηρεσιών και χρήσεων γης, ώστε να αναδειχθεί ο τόπος και η ιστορία του και ο ίδιος να βιώσει μια μοναδική εμπειρία γύρω από τον τόπο, την παραγωγή και τη γεύση τελικά του τοπικού, αρχαίου αυτού οίνου.

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων: Εξόρμηση στη Γκιώνα από 24-27/5

Μια ιδιαίτερη και μοναδική εξόρμηση στο υψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας τη Γκιώνα, πραγματοποιεί ο …

G-EZ117CQG76