UA-49499200-1

Αμφίπολη: Στις σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2014

18.12.2014_Αμφίπολη στις σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2014Η Αμφίπολη συγκαταλέγεται στη λίστα του περιοδικού «Archaeology» – του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών – με τις δέκα σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της χρονιάς που σχεδόν πέρασε.
Στον ετήσιο απολογισμό του, το περιοδικό αναφέρει πως η ανακάλυψη «του μεγαλύτερου γνωστού ελληνικού τύμβου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η αρχαιολογία μπορεί να αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κοινού» και πως το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης – που χρονολογείται από την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου – «κέρδισε εύκολα μια θέση στη λίστα με τις δέκα κορυφαίες ανακαλύψεις του 2014».

Οι υπόλοιπες ανακαλύψεις στη λίστα του Archaeology

Στόουνχεντζ – υπόγειο 5.000 ετών

Στο νεολιθικό μεγαλιθικό μνημείο του Στόουνχεντζ, τον περασμένο Σεπτέμβριο αποκαλύφθηκε το μαγικό, 5.000 ετών πέτρινο υπόγειο, τμήμα ενός πολύ ευρύτερου νεολιθικού τοπίου.

Σίτον Ντάουν – θησαυρός

Η συλλογή – θησαυρός 22.000 νομισμάτων, τα οποία βρέθηκαν στο Σίτον Ντάουν της Αγγλίας και τα οποία χρονολογούνται από το 260 έως το 340 μ.Χ.

Λουμπίνι – Οι απαρχές του Βουδισμού

Οι ανασκαφές στο Λουμπίνι του Νεπάλ αποκάλυψαν λεπτομέρειες οι οποίες ήταν άγνωστες  τα προηγούμενα χρόνια του Βουδισμού. Τα ευρήματα δίνουν πληροφορίες για τις απαρχές του Βουδισμού.

Ισραήλ – Νεάντερνταλ
Η αποκωδικοποίηση του DNA των Νεάντερνταλ από επιστήμονες του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και του Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Ανθρώπινη Εξέλιξη. Τα ευρήματά τους έδωσαν ενδείξεις για την εξέλιξη του σώματος και του εγκεφάλου των σύγχρονων ανθρώπων από τα χρόνια των Νεάντερνταλ και μετά. Οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων, ευελπιστούν ότι θα δοθούν απαντήσεις για την αιτία εμφάνισης ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.

Καναδάς – «Έρεβος»

Η ανακάλυψη του ναυαγίου του πλοίου «Έρεβος», πλοίαρχος του οποίου ήταν ο Βρετανός Τζον Φράνκλιν, που ενισχύει τη θέση του Καναδά περί κυριαρχίας του σε αχανείς εκτάσεις της Αρκτικής.

Τουρκία – Βυθισμένη βυζαντινή εκκλησία
Βυθισμένη βυζαντινή βασιλική εκκλησία βρέθηκε στη λίμνη Ιζνίκ της Τουρκίας, εκατό μίλια από την Κωνσταντινούπολη. Σε μελέτη από αέρος της λίμνης ανακαλύφθηκαν σχεδόν ακέραιοι οι τοίχοι βυζαντινής εκκλησίας, σε ρυθμό βασιλικής, του 5ου αιώνα.

Αγγλία – Μουμιοποίηση

Ο Στίβεν Μπάκλεϊ, χημικός αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Γιορκ, ανακάλυψε πως οι Αιγύπτιοι ταρίχευαν τους νεκρούς από το 4.300 π.Χ., δηλαδή 1.500 χρόνια νωρίτερα από ό,τι ήταν γνωστό έως σήμερα, πολύ πριν τους Φαραώ.

Δανία – Φρούριο Μπλουτούθ

Νοτιοδυτικά της Κοπεγχάγης ανακαλύφθηκε το φρούριο του Μπλουτούθ, το οποίο εικάζεται ότι χτίστηκε από τον περιβόητο πολεμιστή των Βίκινγκ και πρώτο βασιλιά της Δανίας, Χάραλντ «Μπλουτούθ» Γκόρμσον. Βρέθηκαν οι δύο από τις τέσσερις πύλες του κάστρου.

Μεξικό – Σκελετός 13.000 ετών

Οι αναλύσεις που έγιναν φέτος στον σκελετό της «Ναϊάδος» (με πολλαπλές μεθόδους χρονολόγησης δοντιών και οστών) – ο οποίος  βρέθηκε το 2007 στην υποθαλάσσια «Μαύρη Τρύπα» της χερσονήσου του Γιουκατάν στο Μεξικό – έδειξαν ότι ανήκει σε κορίτσι ηλικίας 15 – 16 ετών, που έζησε πριν 12.000 – 13.000 χρόνια.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76