UA-49499200-1

ΑΔΜΗΕ: 46 εκατ. ευρώ αντιστ. οφέλη στο Δήμο Μαλεβιζίου – Στο Δήμο Μονεμβασίας πόσα…

Αντισταθμιστικά οφέλη που αγγίζουν το ποσό-ρεκόρ των 46 εκ. ευρώ εξασφάλισε ο Δήμος Μαλεβιζίου από τον ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, που προβλέπει την προσαιγιάλωση του μεγάλου καλωδίου στην περιοχή της Κορακιάς.

Οφέλη τα οποία ήταν αποτέλεσμα μιας πολύμηνης προσπάθειας -στοίχημα για το Δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα, ο οποίος επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Το Μαλεβίζι μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό ενεργειακό κόμβο για όλη την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ένα τόπο-πρότυπο βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης. Ένας πραγματικά «πράσινος» Δήμος, με σημαντικό περιβαλλοντικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα για τον τόπο μας αλλά και για όλη την Κρήτη».

Έτσι έπειτα από μια σειρά διαβουλεύσεων και επαφών, ο Δήμος Μαλεβιζίου και ΑΔΜΗΕ συμφώνησαν στη χρηματοδότηση έργων ύψους 46 εκ. ευρώ, τα οποία αναλύονται παρακάτω:

Α) 35.000.000,00 € για βελτιωτικές αλλαγές της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η οπτική ή άλλη όχληση.

  1. Υπογειοποίηση της γραμμής μεταφοράς από την Κορακιά μέχρι τη Δαμάστα, εκμηδενίζοντας την οπτική όχληση στην ευρύτερη περιοχή του Φόδελε και της Δαμάστας.
    2. Μείωση της οπτικής όχλησης του Σταθμού Μετατροπής από τον οικισμό της Δαμάστας
    3. Κατασκευή νέου ασφαλτοστρωμένου δρόμου (μήκους ~2km), για την πρόσβαση στο Σταθμό Μετατροπής Δαμάστας, για την ελαχιστοποίηση της όχλησης στον οικισμό Δαμάστας κατά τη φάση κατασκευής.

Β) 11.000.000,00€ για έργα με αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα:

  • Ανάπλαση κεντρικής οδικής αρτηρίας Δήμου Μαλεβιζίου (Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου στο Γάζι)
  • Κατασκευή και Ανακαίνιση Σχολικών Μονάδων
  • Κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 1 MW
  • Προμήθεια ενός minibus και ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου για την ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας και των πράσινων μεταφορών του Δήμου Μαλεβιζίου.
  • Εξοπλισμός αγροτικών ιατρείων στην ευρύτερη περιοχή για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού.
  • Βελτίωση αθλητικών υποδομών Δαμάστας
  • Βελτίωση/συντήρηση αγροτικής οδοποιίας Δαμάστας
  • Επεκτάσεις δημοτικού φωτισμού Μαλεβιζίου

Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης ήταν αποτέλεσμα μιας εντατικής πορείας διεκδίκησης που ξεκίνησε ο Δήμος Μαλεβιζίου, με ταυτόχρονη κινητοποίηση της Περιφέρειας Κρήτης και της ΠΕΔ Κρήτης, αλλά και τη σύσταση ειδικής Επιτροπής Ενέργειας του Δήμου με τεχνικό σύμβουλο το Πολυτεχνείο Κρήτης και την υποστήριξη από ειδική Νομική Ομάδα.

Στην αντίπερα όχθη, ο Δήμος Μονεμβασίας στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Πελοποννήσου – Κρήτης, δέχθηκε στα γεωγραφικά του όρια, από το Τερματικό Συκιάς έως τον Υ/Σ Ζεύξης, υπόγειο καλώδιο μήκους 6,90 χιλιομέτρων, εναέρια γραμμή 44 χιλιομέτρων και νέο υποσταθμό στην περιοχή των Βοιών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβασίας, με την υπ’ αριθμ. 140/2016 Απόφασή του, εξέφρασε την αρνητική του θέση σχετικά με το ανωτέρω έργο και… μέχρι εκεί. Δεν υπήρξε ως φάνηκε καμία αλλαγή στο σχεδιασμό του έργου και βέβαια, δεν δημοσιοποιήθηκε κανένα αντισταθμιστικό όφελος για αναβάθμιση και βελτίωση των δομών και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου.

Εδώ μια κεραία κινητής τηλεφωνίας τοποθετείς στην ταράτσα του σπιτιού σου ή ένα μηχάνημα ΑΤΜ στο χώρο σου και επιτυγχάνεις έσοδα σε ετήσια βάση. Πόσο μάλλον να έχεις «γαζώσει» κυριολεκτικά την περιοχή σου με υπόγεια καλώδια, εναέριους πυλώνες, διανοίξεις οδών πρόσβασης κλπ.

Διακρίνεται θα λέγαμε μια αδυναμία της διοίκησης να οργανώσει ένα πλαίσιο δράσης, το οποίο σαφώς μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από ουσιαστική συνεργασία με την περιφέρεια, φορείς, ιδιώτες και επιστημονικά ιδρύματα και το οποίο αποτελεί τη βάση, πάνω στην οποία μπορείς να συνδιαλλαγής και να διεκδικήσεις έργα και δράσεις για την ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου σου.

Check Also

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου Βοιών: Απολογισμός Δράσης για το 2023

Την Κυριακή 14 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου …

G-EZ117CQG76