UA-49499200-1

Έφυγε από τη ζωή ο αρχιτέκτονας της … Alessi

16.3.2015_Έφυγε από τη ζωή ο αρχιτέκτονας της AllesiΟ Michael Graves, ο πολυβραβευμένος Αμερικανός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής, πέθανε την Πέμπτη στο σπίτι του στο Princeton, του New Jersey, σε ηλικία 80 ετών. Γνωστός για τα εκατοντάδες ιδιόρρυθμα κτίρια που σχεδίασε σε όλο τον κόσμο (συνολικά 400 από το 1964, οπότε και ξεκίνησε να εργάζεται ως αρχιτέκτων), εκφραστής της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής, ευρύτερα γνωστός, όμως και από τα σχέδια του για σερβίτσια και μικροσυσκευές, που κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες από την διεθνούς φήμης ιταλική Alessi, αλλά και έπιπλα, εξοπλισμό γραφείων κ.α.

Από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα του είναι το κτίριο του Πόρτλαντ, στο Όρεγκον, το κτίριο Humana, στο Λούισβιλ του Κεντάκι, το NCAA Hall of Champions, στην Ιντιάνα και το κτιριακό συγκρότημα της Disney, στο Burbank της Καλιφόρνια. Τα κτίριά του έχουν διακριθεί για τη λειτουργικότητα και την ευχάριστη εμφάνιση.

16.3.2015_Έφυγε από τη ζωή ο αρχιτέκτονας της Allesi_1

Σε ότι αφορά τα οικιακά σκεύη που έχει σχεδιάσει, διάσημη είναι η ανοξείδωτη τσαγιέρα της Alessi, με το κόκκινο πουλί που αρχίζει να κελαηδά όταν το νερό έχει βράσει. Η σχεδιαστική του αντίληψη στον ιδιότροπο εξοπλισμό κουζίνας και σερβιρίσματος, κυριαρχήθηκε από την αντίληψή του ότι «ο καλός σχεδιασμός θα πρέπει να είναι προσιτός σε όλους».

16.3.2015_Έφυγε από τη ζωή ο αρχιτέκτονας της Allesi_2

Σχέδιά του χρησιμοποιήθηκαν, επίσης από τις εταιρείες JCPenney (είδη σπιτιού) και Black & Decker (εργαλεία). Τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών, καθώς και το βραβείο Driehaus για την κλασική αρχιτεκτονική.

Γεννημένος στην Ινδιανάπολη, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι και του Χάρβαρντ. Το 1962, άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Το 2003, έμεινε παράλυτος από το στήθος και κάτω, μετά από μια λοίμωξη των κόλπων του προσώπου.

16.3.2015_Έφυγε από τη ζωή ο αρχιτέκτονας της Allesi_3

Η ασθένεια του έδωσε τη δυνατότητα να διαπιστώσει τον κακό σχεδιασμό στα νοσοκομεία. «Είναι πάρα πολύ άσχημο για μένα να πεθάνω σε ένα τέτοιο χώρο», είπε και καταπιάστηκε με τον ανασχεδιασμό των νοσοκομείων και του εξοπλισμού τους. «Από την προσωπική περιπέτεια μου, κάτι καλό βγήκε» δήλωσε το 2011 στο CNN.

Πηγή: portal.tee.gr

Check Also

Η καραντίνα καθάρισε τα κανάλια της Βενετίας (VIDEO)

Τα κανάλια της Βενετίας έγιναν τόσο καθαρά όσο τα ρέματα, χάρη στην απουσία τουριστών, αλλά …

G-EZ117CQG76