Ένα επιβλητικό γλυπτό, που συμβολίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ανά την υδρόγειο, κοσμεί το πάρκο «Γαία» του δήμου Town of Mount Royal, περιοχής που βρίσκεται στα σύνορα του «ελληνοκρατούμενου» Parc Extension στο Μόντρεαλ.
Πρόκειται για έργο του Πραξιτέλη Τζανουλίνου, που φιλοτεχνήθηκε στην Ελλάδα και αναπαριστά μια σφαίρα, που φέρει τους ολυμπιακούς κύκλους και κλαδιά δάφνης. Είναι κατασκευασμένο από ατσάλι, έχει διάμετρο 1,4 μέτρα και ζυγίζει 320 κιλά.
Τα αποκαλυπτήριά του έκανε ο δήμαρχος Philippe Roy, ο οποίος σημείωσε ότι το έργο είναι προσφορά προς τον δήμο από την ελληνική παροικία του Μόντρεαλ, ως φόρος τιμής στην πόλη, από όπου πέρασε δύο φορές η Ολυμπιακή Φλόγα. Ο δήμαρχος είπε ακόμη ότι επιλέχθηκε το πάρκο «Γαία», δεδομένου του ελληνικού του ονόματος και του γεγονότος ότι συμβολίζει τη Γη, όπως την αποτύπωσε ο Έλληνας γλύπτης, με τις λωρίδες της ειρήνης και τους ολυμπιακούς κύκλους της συμφιλίωσης των λαών.
Μιλώντας στην τελετή των αποκαλυπτηρίων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ, Θάνος Καφόπουλος, σημείωσε ότι νιώθει περήφανος που ένα ελληνικό έργο κοσμεί ένα από τα ωραιότερα σημεία του Μόντρεαλ και ευχαρίστησε τόσο τον δήμο, για την υποδοχή του γλυπτού, όσο και τις τέσσερις ελληνικές οικογένειες, που πρόσφεραν χρήματα για την κατασκευή του. Πρόκειται για τις οικογένειες Πολ και Μέλπας Καματερού, Νικόλαου Τσατά, Νικόλαου Αρκολάκη και Τζίμυ Χριστόπουλου.
Ο εικαστικός
O Πραξιτέλης Τζανουλίνος γεννήθηκε το 1955 στο Φαλατάδο της Τήνου και φοίτησε αρχικά στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πάνορμου στο νησί, Σχολή μοναδική για την γλυπτική τέχνη. Συνέχισε τις σπουδές του στη γλυπτική με υποτροφία του Πανελληνίου Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλο το γλύπτη Γιάννη Παππά. Έχει λάβει τέσσερα πρώτα βραβεία σε πανελλήνιους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ με έργα του συμμετείχε και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε γκαλερί και Μουσεία. Έχει φιλοτεχνήσει γλυπτά που κοσμούν δημόσιους χώρους. Για τη δουλειά του τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών.
Από το 1989 διδάσκει γλυπτική και συντήρηση γλυπτών στο ΤΕΙ Αθήνας. Ο κ. Τζανουλίνος θεωρείται εκ των σημαντικότερων συνεχιστών της μεγάλης παράδοσης της γλυπτικής της Τήνου, που ξεκινά με τον Χαλεπά, τον Φιλιππότη, τον Λάζαρο και τον Αντώνη Σώχο, τους αδελφούς Φυτάλη, τον Δούκα και πιο πρόσφατους τον Λάζαρο Λαμέρα και τον, προσφάτως εκλιπόντα, Μπάμπη Κρητικό.
Πηγή: naftemporiki.gr