UA-49499200-1

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη

30.8.2014_O Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη
Ο Μίκης Θεοδωράκης με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Ο στίχος του Ανδρέα Κάλβου: «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία» γίνεται ο τίτλος ενός μουσικού ταξιδιού, με οδηγό τoν Βασίλη Παπακωνσταντίνου και σταθμούς τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, με την προσωπική επιμέλεια του ίδιου, σε μία μοναδική βραδιά στο Ηρώδειο, την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ.
Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον κορυφαίο μας συνθέτη, με τη σύμπραξη της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», της Σοφίας Παπάζογλου και της Μπέττυς Χαρλαύτη, το οποίο διοργανώνεται από το Σωματείο Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά», στο πλαίσιο των δράσεων και κοινωνικών εκδηλώσεών του, και τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού». Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό εξοπλισμού μηχανικής υποστήριξης της Μονάδας Πρόωρων Νεογνών.
Είναι μια συναυλία «συνάντηση» δύο καλλιτεχνών, που, εδώ και δεκαετίες, εμπνέουν ολόκληρες γενιές, συνενώνοντας με τόλμη ποικίλα μουσικά είδη. Μια συναυλία «ευκαιρία» για τη νεότερη γενιά «να μάθει, να νιώσει, να σκεφτεί και να ακούσει όχι μόνο με τα αυτιά της, αλλά και με τη φαντασία της», όπως λέει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Με νοσταλγική, αλλά και επίκαιρη διάθεση
Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη γνωριμία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τον Μίκη Θεοδωράκη στο Παρίσι, που οδήγησε στην επίσημη έναρξη της συνεργασίας τους το 1976, ο κατεξοχήν «συναυλιακός» καλλιτέχνης με το ροκ στυλ συμπράττει με τη δεκαμελή Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», σε μια βραδιά με κοινωνική ευαισθησία, γεμάτη Ελλάδα, ελεύθερο και σκεπτόμενο πνεύμα, ενέργεια, συγκίνηση, νοσταλγική, αλλά και επίκαιρη διάθεση.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια από τους κύκλους τραγουδιών που έχουν αφήσει το στίγμα τους, όπως «Άξιον Εστί», «Τα τραγούδια του Αντρέα», «Τα τραγούδια του αγώνα», καθώς και από τη δισκογραφική συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου: «Της εξορίας», «Ο εχθρός λαός» και «Καρυωτάκης».

Νικητής η ίδια η ζωή
«Σήμερα, 21 χρόνια μετά, βλέπουμε πολλούς από τους “σπόρους” που σπείραμε να έχουν ανθίσει, χαρίζοντας ελπίδα στα νοσηλευόμενα παιδιά και στον ακριτικό πληθυσμό. Αρωγοί σε αυτήν την προσπάθειά μας είναι όσοι, πάνω από όλα, διακατέχονται από αγάπη για τον Άνθρωπο» σημειώνει η πρόεδρος του δ.σ. Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά», Γιολάντα Βλάχου. Και συνεχίζει: «Με τόλμη, αγάπη και σεβασμό στον Άνθρωπο, 20 χρόνια τώρα, οι Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής “Ανοιχτή Αγκαλιά” προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο.
Ένας από τους κύριους στόχους είναι η βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των παιδιών σε όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας. Βιώνοντας τις ανάγκες και τις ελλείψεις, αλλά και την προσπάθεια της διεύθυνσης και του προσωπικού, συμβάλλουμε  – στο μέτρο του δυνατού –  με ευθύνη, συνέπεια, πίστη και αγάπη. Μόνο όταν αγαπάς, μπορείς και να πονάς, να γελάς, να τολμάς να κάνεις την υπέρβαση.
Αξιολογούμε, ιεραρχούμε και προχωρούμε στην υλοποίηση με την υποστήριξη των χορηγών μας. Πιστεύουμε ότι ο κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από τις δυνάμεις του, προσφέρει είτε από τον πολύτιμο χρόνο του, είτε από τις επαγγελματικές – κοινωνικές – πνευματικές του αποταμιεύσεις, είτε από την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση, προσφέρει από το απόθεμα ψυχής και κοινωνικής ευθύνης. Υπό αυτή την έννοια, η διάκριση εθελοντή και χορηγού είναι διάκριση τύπου, παρά ουσίας.
Απόψε, είμαστε όλοι εθελοντές, όλοι μαζί επιχειρούμε στη βελτίωση συνθηκών νοσηλείας της Μονάδας Πρόωρων Νεογνών του Νοσοκομείου μας, μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης μονάδας. Ανάταση ψυχής θα νιώσουμε όλοι, γιατί από τις μελωδίες που θα απολαύσουμε, το αποτέλεσμα θα είναι να αποδειχθεί για άλλη μια φορά ΝΙΚΗΤΗΣ μέσα από τον αγώνα για ζωή, η ίδια η ΖΩΗ».

Συντελεστές
Τραγούδι: Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Συμμετέχουν: Σοφία Παπάζογλου, Μπέττυ Χαρλαύτη. Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»: Γιάννης Μπελώνης (πιάνο), Θανάσης Βασιλάς – Γιάννης Ματσούκας (μπουζούκι), Ξενοφών Συμβουλίδης (όμποε – φλογέρες), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Αρτέμης Σαμαράς (βιόλα), Λευτέρης Γρίβας (ακορντεόν), Σταύρος Καβαλιεράτος (μπάσο), Νίκος Σκομόπουλος (ντραμς), Στέφανος Θεοδωράκης -Παπαγγελίδης (κρουστά). Διεύθυνση: Μαργαρίτα – Ασπασία Θεοδωράκη, υπεύθυνος τεχνικός της Ορχήστρας: Μιχάλης Αλεξάκης, επιμέλεια ήχου: Μιχάλης Αλεξάκης – Αλέκος Μπίτος – Σάκης Καρασαρίνης.
Πληροφορίες
Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη – Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 90 ευρώ, Α΄ ζώνη: 55 ευρώ, Β΄ ζώνη: 40 ευρώ, άνω διάζωμα: γενική είσοδος: 22 ευρώ, φοιτητικό – ανέργων (σε περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων με την επίδειξη κάρτας / ταυτότητας και μόνο από τα ταμεία): 15 ευρώ. Προπώληση: Ηρώδειο (καθημερινά: 9:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00), κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών: Πανεπιστημίου 39 – εντός Στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00 – 17:00, Σάββατο: 9:00 – 15:00), καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινές και Κυριακές: 9:00 – 21:00), ηλεκτρονικά: herodeion-events.gr και viva.gr.

 

Πηγή:  naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76