UA-49499200-1

Mare Nostrum: Μια έκθεση ζωγραφικής για το προσφυγικό δράμα στη Μεσόγειο

8.3.2016_Mare Nostrum

Η Μαρία Γιαννακάκη παρουσιάζει 19 νέα έργα με θέμα το προσφυγικό δράμα στη θάλασσα της Μεσογείου σε μια έκθεση ζωγραφικής που τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Με την προσφυγική κρίση στο επίκεντρο της παγκόσμιας επικαιρότητας, η γκαλερί Σκουφά εγκαινιάζει την Τετάρτη 9 Μαρτίου (και ώρα 19.30) την έκθεση ζωγραφικής Mare Nostrumμε θέμα την απόγνωση των ανθρώπων που βρίσκονται στο έλεος της θάλασσας. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της Μαρίας Γιαννακάκη, η οποία δημιούργησε 19 νέα έργααπό τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού μέχρι τις παραμονές της έκθεσης.

Με αφετηρία δύο μνημειακές συνθέσεις του Ζερικώ και του Ντελακρουά που πραγματεύτηκαν το θέμα αυτό τον 19ο αιώνα, η Γιαννακάκη αποτυπώνει σήμερα, μέσα από το προσωπικό ζωγραφικό της ιδίωμα, την εικόνα των προσφύγων στις λέμβους. Υπό το λογοπαίγνιο του τίτλου της έκθεσης, mare nοstrum-mare monstrum, τα έργα της αφορούν την οδυνηρή πραγματικότητα μιας θάλασσας που έχει πάψει να αποτελεί πια την κοινή αγκαλιά της Μεσογείου.

Το εγχείρημα της Μαρίας Γιαννακάκη δεν αποτελεί μια πολιτική ή ανθρωπιστική δήλωση αλλά μια βαθιά ζωγραφική πράξη, η οποία έχει τη δύναμη να συνταράξει με συγκίνηση αισθητική τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την, δυστυχώς, γνώριμη εικόνα των προσφύγων στο νερό.

Τα παιδιά, που αποτελούν βασικό στοιχείο της εικονογραφίας της χρόνια τώρα, η γνωστή αγάπη της για το χαρτί και το μετάξιη σινοϊαπωνική αίσθηση του γραφισμού, και μαζί η δυτική ένταση της αυτονομίας του χρώματος, δημιουργούν εδώ συμπλέγματα ανθρώπινων μορφών που αιωρούνται σε ζωγραφικές θάλασσες από φανταχτερό κόκκινο και πρωσικό μπλε και διασώζονται σε αλουμινοκουβέρτες από φύλλo χρυσού. Οι ονειρικές εικόνες της Μαρίας Γιαννακάκη αντιμάχονται την τραγικότητα του θέματος που πραγματεύονται αφιερώνοντας στον ανθρώπινο πόνο τη ζωγραφική ομορφιά.

8.3.2016_Mare Nostrum_1

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα εκδοθεί πλήρως εικονογραφημένος, δίγλωσσος (ελλ-αγγλ) κατάλογος με την ευγενική χορηγία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016. Την επιμέλεια έχει κάνει η ιστορικός τέχνης Ελισσάβετ Πλέσσα.

Info
Εγκαίνια: Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, 19:30
Διάρκεια έκθεσης: 9 Μαρτίου – 4 Απριλίου 2016

Ώρες λειτουργίας:
Δευτ-Τετ-Σαβ 10:00-15:30
Τρ-Πεμ-Παρ: 10:00-15:30 & 17:30-21:00

ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ
Σκουφά 4, Κολωνάκι, 10673
Τ.: 210-3643025, 210-3603541
Ε-mail: info@skoufagallery.gr
www.skoufagallery.gr

 

Πηγή: clickatlife.gr

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76