UA-49499200-1

Mε ομοφωνία εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής ΕΚ-Τουρκίας ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

15.10.2014_Mε ομοφωνία εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής ΕΚ-Τουρκίας ο Μανώλης Κεφαλογιάννης_2Ο Επικεφαλής της ΚΟ της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, εξελέγη με ομοφωνία πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μετά την εκλογή του ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε σχετικά:

«Η σημασία της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΚ-Τουρκίας ως χώρου διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα σήμερα, υπό το πρίσμα των τελευταίων γεγονότων στην  ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η ΕΕ είναι για την Τουρκία ο πιο σημαντικός της εταίρος. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας συνιστά κίνητρο για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και εχέγγυο για την εμπέδωση της δημοκρατίας στη χώρα.

Ο δρόμος των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία είναι μακρύς. Οι εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν είναι πολλές. Ο σεβασμός των αρχών της καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, η προάσπιση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών ελευθεριών,  ο σεβασμός του δικαίου της θάλασσας και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, είναι μερικές μόνο από τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ΕE-Τουρκίας. Η Τουρκία συνιστά σημαντικό εταίρο για την ΕΕ σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο. Μια σταθερή και περισσότερο δημοκρατική Τουρκία με σχέσεις καλής γειτονίας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής θα είναι προς όφελος της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. 

Προσδοκώ ότι στο πλαίσιο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, θα συζητήσουμε όχι μόνο τα ανωτέρω θέματα, τα οποία συνδέονται άμεσα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα των σχέσεών μας, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την περιφερειακή σταθερότητα, την ενεργειακή ασφάλεια, την παράνομη μετανάστευση και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Check Also

Η καραντίνα καθάρισε τα κανάλια της Βενετίας (VIDEO)

Τα κανάλια της Βενετίας έγιναν τόσο καθαρά όσο τα ρέματα, χάρη στην απουσία τουριστών, αλλά …

G-EZ117CQG76