UA-49499200-1

Fuchsia: Πρώτες ματιές στο νέο λειτουργικό που αναπτύσσει η Google

Μια πρώτη ματιά στο νέο λειτουργικό που ετοιμάζει η Google, υπό τον κωδικό Fuchsia, παρέχει δημοσίευμα του Ars Technica. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για ένα σύστημα με νέο user interface, το οποίο δεν βασίζεται στο Linux- χρησιμοποιεί ένα νέο, ανεπτυγμένο από την ίδια τη Google, microkernel, με το όνομα «Magenta». Σχετικά έγγραφα της εταιρείας αναφέρουν πως το Magenta στοχεύει «σύγχρονα τηλέφωνα και προσωπικούς υπολογιστές με γρήγορους επεξεργαστές».

Τo interface και οι εφαρμογές του έχουν γραφτεί μέσω του Flutter SDK της Google, που χρησιμοποιεί cross-platform κώδικα, ο οποίος τρέχει σε Android και iOS. Η home οθόνη του είναι μια μεγάλη λίστα κάθετου scrolling, που περιλαμβάνει κάρτες «Story» (στην ουσία πρόσφατες εφαρμογές) και μια λίστα με προτάσεις. Εάν ο χρήστης βγει από την κεντρική οθόνη, εμφανίζεται ένα home button στο κάτω μέρος της οθόνης. Πατώντας την κεντρική profile picture, εμφανίζεται ένα μενού που θυμίζει τα quick settings του Android, με εικονίδια όπως η μπαταρία και η διασυνδεσιμότητα, sliders για ένταση, φωτεινότητα, airplane mode κ.α. Ακόμη, υπάρχουν κάποιες λειτουργίες διαχείρισης «παραθύρων», που περιλαμβάνουν split screen mode. Παράλληλα, στο δημοσίευμα του Ars Technica γίνεται λόγος για ένα νέο πληκτρολόγιο, το οποίο είναι διαφορετικό από αυτό του Android.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα, είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς ποια θα είναι η κλίμακα του συγκεκριμένου project- αν και ένας από τους developers του, ο Τράβις Γκεσάιλμπρεχτ τονίζει ότι δεν πρόκειται για «παιχνιδάκι» ή ένα project που θα εγκαταλειφθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και θα ξεχαστεί. Αντ’αυτού, όπως σημειώνει το Ars Technica, φαίνεται σαν ένα project το οποίο θέτει το ερώτημα «πώς θα σχεδιάζαμε σήμερα το Android αν μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από την αρχή».

«Είναι ένα ολοκαίνουριο, ανεπτυγμένο από τη Google, kernel, που τρέχει ένα ολοκαίνουριο, ανεπτυγμένο από τη Google, SDK, το οποίο χρησιμοποιεί μια ολοκαίνουρια, ανεπτυγμένη από τη Google, γλώσσα προγραμματισμού, και όλο το σύνολο είναι σχεδιασμένο να τρέχει το Material Design interface της Google όσο πιο γρήγορα γίνεται» σημειώνεται σχετικά- ενώ υπογραμμίζεται πως το πιο δύσκολο κομμάτι δεν είναι η ίδια η ανάπτυξη του λειτουργικού, αλλά η δημιουργία ενός σχεδίου μετάβασης από το Android, που αυτή τη στιγμή είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό στον κόσμο.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα του Fuchsia, εκτιμάται πως, αν τα πράγματα κινηθούν στο ίδιο πνεύμα με την περίπτωση του Android, και όλα πάνε καλά, ίσως κυκλοφορία ενός νέου προϊόντος στην αγορά να λάβει χώρα κατά το 2020.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στα Χανιά το διεθνές συνέδριο Οικολογικής Μηχανικής από 1-5/10

Το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Οικολογικής Μηχανικής (International Ecological Engineering Society – IEES) θα λάβει χώρα στην …

G-EZ117CQG76