UA-49499200-1

Drone διάσωσης εντοπίζει εγκλωβισμένους μέσω των κινητών τους

19.7.2014_Drone διάσωσης εντοπίζει εγκλωβισμένους μέσω των κινητών τουςΈνα σύστημα εντοπισμού ατόμων με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων/ θυμάτων φυσικών καταστροφών, ανέπτυξε ο Τζόναθαν Τσεσό, μεταπτυχιακός φοιτητής του Ecole Polytechnique Federale de Lausanne.

To drone ίπταται, χρησιμοποιώντας δύο ισχυρές κεραίες για να ανιχνεύει τα πακέτα δεδομένων που εκπέμπονται από κινητά τηλέφωνα. Στο έδαφος, ένα interface που έχει αναπτυχθεί ειδικά για αυτό το project καθιστά δυνατή την παρακολούθηση της πτήσης του σε πραγματικό χρόνο, καθώς και την παρακολούθηση των εντοπισθέντων κινητών, τα οποία προβάλλονται στην οθόνη του υπολογιστή ως χρωματιστές κουκκίδες. Ο χειριστής επιλέγει τη συσκευή που θέλει να καταδείξει, και το drone αρχίζει να πετάει σε κύκλους γύρω από το σημείο, υποδεικνύοντας τη θέση του. «Στα καλύτερα τεστ που κάναμε, το σημείο που υποδείχθηκε βρισκόταν εντός απόστασης 10 μέτρων» λέει ο Τσεσό, ο οποίος δούλεψε πάνω σε αυτό το project για το Master του.

Μετά από έναν σεισμό ή κάποια άλλη φυσική καταστροφή, είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστεί η θέση θυμάτων κάτω από τα συντρίμμια- ωστόσο, η πλειονότητα των ανθρώπων, ακόμα και σε φτωχότερες χώρες, διαθέτουν κινητά, και το Mobile Communications Laboratory είχε την ιδέα να το αξιοποιήσει αυτό. Όταν το Wi-Fi mode είναι ενεργοποιημένο, οι συσκευές εκπέμπουν πακέτα δεδομένων σε τακτικά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε είναι δυνατόν να γνωρίζει κάποιος παρατηρητής διάφορες παραμέτρους- όπως η ενέργεια που χαρακτηρίζει μία σύνδεση. Αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το περιβάλλον, τον καιρό ή τις παρεμβολές. Επίσης είναι πιο αδύναμη όσο πιο παχύ είναι το στρώμα συντριμμιών πάνω από ένα άτομο.

Ωστόσο, υπάρχει το ζήτημα της «σύνδεσης» μεταξύ των σημάτων αυτών και της απόστασης σε μέτρα από ένα σημείο που χαρακτηρίζει την προσπάθεια εντοπισμού μιας συσκευής. Με το εν λόγω σύστημα, οι συσκευές εντοπίζονται μέσω των σημείων GPS των σημάτων που έχουν ανιχνευθεί.

«Εξελίσσοντας το σύστημα έτσι ώστε να αποκλείει αυτόματα τα πιο αδύναμα σήματα, έχει γίνει ακόμα πιο ακριβές» εξηγεί ο Τσεσό. «Δοκιμές είχαν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό ενός κινητού τηλεφώνου στο campus με μεγάλη  ακρίβεια» προσθέτει, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι η κεραία έχει τη δυνατότητα να «μαντεύει» το router μέσω του οποίου συνδέεται κανονικά το τηλέφωνο και να «υποκρίνεται» ότι είναι αυτό, στήνοντας διαύλους επικοινωνιών και παρέχοντας δίκτυο εκτάκτου ανάγκης σε περιπτώσεις που έχουν «πέσει» οι κανονικές επικοινωνίες.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στα Χανιά το διεθνές συνέδριο Οικολογικής Μηχανικής από 1-5/10

Το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Οικολογικής Μηχανικής (International Ecological Engineering Society – IEES) θα λάβει χώρα στην …

G-EZ117CQG76