UA-49499200-1

DARPA: Aναζητώντας την κατανόηση της ανθρώπινης γλώσσας

5.5.2014_Αναζητώντας την κατανόηση της άνθρωπινης γλώσσαςΗ DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) επεξεργάζεται μια σειρά τεχνολογιών που θα της επιτρέψουν να κατανοηθεί καλύτερα η ανθρώπινη γλώσσα, ώστε να μπορέσει να αναλυθεί καλύτερα ο προφορικός και γραπτός λόγος.

Για να επιτύχει τους στόχους της η DARPA έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα DEFT (Deep Exploration and Filtering of Text), που της επιτρέπει την ανάλυση γραπτών δεδομένων σε κλίμακα πέρα από τα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων κατανόησης.

Το πρόγραμμα DEFT επιδιώκει να δημιουργήσει προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη που θα είναι σε θέση να βοηθά τους αναλυτές πληροφοριών να επεξεργάζονται μεγαλύτερο όγκο εγγράφων ή ηχητικών δεδομένων, ενώ παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα καλύτερης κατανόησης του περιεχομένου.

Η τεχνολογία που αναπτύσσεται πρόκειται να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες ανάλυσης δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Έτσι, καθώς το σύστημα θα αναλύει νέες πηγές δεδομένων, οι αναλυτές που θα παραλαμβάνουν τα αποτελέσματα θα λαμβάνουν και ειδοποιήσεις σχετικά με ύποπτες επικοινωνίες (περιεχόμενο, άτομα, μέρη κλπ) σε συνδυασμό με άλλα συναφή έγγραφα.

Το σύστημα βασίζεται στη χρήση της τεχνολογίας NLP (natural-language processing) η οποία μπορεί να «ξεχωρίζει» σημεία ενδιαφέροντος στον ανθρώπινο, γραπτό ή προφορικό, λόγο τα οποία πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτά από τους ίδιους τους ανθρώπους.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που η DARPA πειραματίζεται με την τεχνολογία NLP, οι νέες προσεγγίσεις «βαθιάς κατανόησης» που χρησιμοποιούνται, ενδέχεται να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση δεδομένων (γραπτών ή προφορικών) σε εννοιολογικό επίπεδο.

Παράλληλα, μέσω του προγράμματος DEFT υπάρχει και η ελπίδα δημιουργίας και μιας σχετικής βάσης δεδομένων. Έτσι, αν το DEFT είναι επιτυχημένο, οι αναλυτές πληροφοριών θα μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους εργαλεία που θα μπορούν να εντοπίζουν και τον πλέον απειροελάχιστο υπαινιγμό, στα λόγια ενός υπόπτου.

 Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στα Χανιά το διεθνές συνέδριο Οικολογικής Μηχανικής από 1-5/10

Το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Οικολογικής Μηχανικής (International Ecological Engineering Society – IEES) θα λάβει χώρα στην …

G-EZ117CQG76