UA-49499200-1

Adolphe Sax: H Google τιμά τον εφευρέτη του σαξοφώνου

6.11.2015_Adolphe Sax._1

Ο Βέλγος μουσικός – κλαρινετίστας, κατασκευαστής μουσικών οργάνων και εφευρέτης του σαξοφώνου Adolphe Sax έχει σήμερα την τιμητική του, αφού η Google του αφιερώνει το σημερινό της doodle, με αφορμή τα 201 χρόνια από τη γέννησή του.

Γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1814 στην πόλη Ντινάν της γαλλόφωνης Βαλλωνίας του Βελγίου. Ο πατέρας του, Charles – Joseph Sax,  ήταν σχεδιαστής μουσικών οργάνων. Ο Adolphe Sax,  σε νεαρή ηλικία, άρχισε να σχεδιάζει και ο ίδιος μουσικά όργανα, όπως φλάουτα και κλαρινέτα, ενώ αργότερα σπούδασε τα όργανα αυτά στη «Βασιλική Σχολή Τραγουδιού» των Βρυξελλών.

Το 1841, εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι και άρχισε να πειραματίζεται σε νέες και πρωτότυπες κατασκευές μουσικών οργάνων. Κατασκεύασε το σαξοκέρας (saxhorn), που κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1845, την σαξοτρόμπα (saxotromba) και την σαξοτούμπα (saxotumba), η χρήση των οποίων διαδόθηκε τάχιστα σ’ όλο τον κόσμο.

6.11.2015_Adolphe Sax

Το 1846 ήταν η χρονιά που ο Sax εφευρίσκει στο Παρίσι το σαξόφωνο (saxophone), γεγονός που του χάρισε μεγάλη δημοσιότητα και του εξασφάλισε από το 1867 θέση καθηγητή στο περίφημο Ωδείο Paris Conservatoire.

O Adolphe Sax πέθανε πάμπτωχος στην πόλη του φωτός στις 7 Φεβρουαρίου 1894 σε ηλικία ογδόντα ετών και τάφηκε στο παρισινό Κοιμητήριο του Μονπαρνάς.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76