UA-49499200-1

Όταν οι υποσχέσεις γίνονται έργα
Γράφει ο Γιώργος Η. Βουνελάκης

Γιώργος ΒουνελάκηςΕίναι όμορφο ν’ αγαπάς τον τόπο σου με λόγια αλλά είναι ομορφότερο να δείχνεις έμπρακτα την με λόγια εκφραζόμενη αγάπη σου. Είναι αξιόλογο να παρουσιάζεις το όραμά σου για μια περιοχή αλλά είναι αξιολογότερο να υλοποιείς τα επιμέρους κομμάτια που συνθέτουν το όραμά σου.

Η Μονεμβασία, τόπος ιδιαίτερος με ιστορικό πλούτο, δεσπόζει και κυριαρχεί στο Δήμο Μονεμβασίας. Αξιόλογος τουριστικός προορισμός γεμάτος δυναμική, απαιτεί την προσοχή μας και την οργάνωση βασικών τομέων. Τούτος ο τόπος αποτέλεσε για την Δημοτική Αρχή που ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου 2011, για τον Δήμαρχο αυτής κ. Ηρακλή Τριχείλη και για εμένα προσωπικά, πρόκληση και στόχος. Η μεγάλη πρόκληση ήταν σε ιδιαίτερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες να καταγράψουμε και να παρουσιάσουμε το δικό μας όραμα για την Μονεμβασία, ενώ ο στόχος ήταν να ξεκινήσουμε την υλοποίησή του, από τα απλά καθημερινά θέματα μέχρι τα σύνθετα και πολυπλοκότερα.

Μετά από 4 σχεδόν χρόνια δημοτικής θητείας και με μια ισχυρά ανανεωμένη εντολή από τους πολίτες του Δήμου στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί δεν μείναμε στα λόγια. Νοιώθουμε χαρούμενοι και πλήρης γιατί ξεκινήσαμε να υλοποιούμε έργα που οργανώνουν, αναβαθμίζουν και δομούν τον τόπο σε μια άλλη διαφορετική διάσταση. Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να κάνουμε τον δικό μας απολογισμό, αποδίδοντας το μέχρι τώρα έργο μας σε καίρια και σημαντικά κομμάτια του οράματος μας, για να μην ξεχνούν οι παλιοί, αλλά και να θυμούνται οι νεώτεροι.

  1. Κατασκευάστηκε και δόθηκε προς χρήση το νέο Νηπιαγωγείο Μονεμβασίας. Ένα σύγχρονο κτίριο που αναβαθμίζει την τοπική κοινωνία και την προσφορά ουσιαστικής γνώσης και μόρφωσης. Με πολύ προσπάθεια και συντονισμένες κινήσεις ένα όνειρο δεκαετιών έγινε πραγματικότητα.
  2. Η μελέτη ανάπλασης του ρέματος είναι ήδη ολοκληρωμένη και παρακολουθούμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης της. Ο κεντρικός πνεύμονας και ένα από τα ομορφότερα σημεία της Μονεμβασίας, μπορεί με την αναπλασή του να καταστεί ένας ιδανικός περίπατος, αναβαθμίζοντας και αλλάζοντας ριζικά την εικόνα της περιοχής.
  3. Η μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου παραδίδεται σύντομα στο Δήμο Μονεμβασίας. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τόσο σοβαρή και υπεύθυνη μελέτη συνολικής ανάπλασης, ενός μετώπου συνολικού μήκους περίπου 800 m. Μια μελέτη που έρχεται ν’ αλλάξει ριζικά την μέχρι τώρα εικόνα ενός χώρου, στον οποίο αναπτύσεται η επαγγελματική δραστηριότητα της Μονεμβασίας.
  4. Η μελέτη του Τουριστικού Περιπτέρου, του κτιρίου που έχει ταυτιστεί με την νεώτερη ιστορία της Μονεμβασίας, το αμέσως επόμενο διάστημα παραδίδεται στο Δήμο. Η ανακατασκευή του υπάρχοντος και η προσθήκη νέου τμήματος ευελπιστούμε να αποδώσει στο χώρο  ένα κτίριο πολιτισμού, που μέσα από πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις έρχεται ν’ αναβαθμίσει τον τόπο.
  5. Υλοποιήθηκε το έργο φωτισμού του δρόμου που οδηγεί στο Κάστρο Μονεμβασίας. Δώσαμε μια άλλη διάσταση στο χώρο και δημιουργήσαμε συνθήκες ασφάλειας πεζών και οχημάτων.
  6. Σε εξέλιξη ευρίσκεται το έργο «Ανάπλαση και φωτισμός πλατείας Χρυσαφίτισσας» στο Κάστρο Μονεμβασίας. Μέσα από μια ολοκληρωμένη μελέτη και με άριστη συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού επεμβαίνουμε στον μεγαλύτερο κοινόχρηστο χώρο, σε μια προσπάθεια να μεταβάλλουμε ριζικά την εικόνα της παλιάς πόλης.
  7. Το επόμενο διάστημα ξεκινά το έργο «Ανάπλαση φάρου Μονεμβασίας». Σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την υπηρεσία Φάρων, μπορούμε να πούμε ότι ήρθε η ώρα της επισκευής και απόδωσης σε χρήση, αυτού του μνημείου της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδος και του τόπου μας.
  8. Ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες  η μελέτη ανάπλασης του χώρου έμπροσθεν της πύλης του Κάστρου. Αναμορφώνεται και τακτοποιείται μια μεγάλη περιοχή, η οποία αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη εικόνα του επισκέπτη.

Μερικά σημαντικά κομμάτια του οράματος της Δημοτικής Αρχής για την Μονεμβασία παρουσιάστηκαν παραπάνω. Έργα και μελέτες που δείχνουν τη δική μας αγάπη γι’ αυτόν τον τόπο και την υπεύθυνη και συγκροτημένη στάση. Έργα και μελέτες που φανερώνουν ότι το οραμά μας δεν μένει στα λόγια, αλλά υλοποιείται σταθερά, εκμεταλευόμενοι τις δυνατότητες που κάθε φορά μας δίνονται. Όλα τα παραπάνω δείχνουν παράλληλα τη δυναμική των ατόμων που οργανώνουν και υλοποιούν τέτοιες δράσεις. Δείχνουν το σεβασμό και την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε το υψηλό πολιτιστικό αγαθό που λέγεται Μονεμβασία. Δείχνουν τέλος ότι οι υποσχέσεις δεν μένουν μόνο στα λόγια αλλά γίνονται έργα.

Συνεχίζουμε με υπομονή και επιμονή την υλοποίηση των στόχων μας….

Check Also

Τι δημοτική αρχή χρειαζόμαστε στη Σπάρτη;

Γράφει ο Γιάννης Ραχιώτης* Η πρώτη απάντηση που αυθόρμητα σου έρχεται είναι: Διαφορετική από τις προηγούμενες… …

G-EZ117CQG76