UA-49499200-1

«Χρυσή λάσπη» της Ελισάβετ Ιακωβίδου

10.11.2014_Χρυσή λάσπη της Ελισάβετ Ιακωβίδου_1Μετά το έξοχο μυθιστόρημα «Άγραφο Δίκιο στη Μάνη» (εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη), επιστροφή με ένα άλλο βιβλίο, με τίτλο «Χρυσή Λάσπη», με νέο εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα από τη ζωή των τσιγγάνων, από την λογοτέχνιδα εκπαιδευτικό Ελισάβετ Ιακωβίδου. Ένα βιβλίο που κατέκτησε το Α’ Βραβείο μυθιστορήματος της Πανελλήνιας Ένωσης  Λογοτεχνών.

Υπόθεση 

«Χρυσή λάσπη είναι η έννοια του χώματος σαν ζωή, πορεία, δημιουργία και θάνατος. Το χώμα αναμεμειγμένο με το νερό γίνεται λάσπη και βούρκος κι ένα μοναδικό παιχνίδι στα χέρια των παιδιών των τσιγγάνων όταν χρυσίζει την άνοιξη κάτω από τα χρώματα του ήλιου. Δεμένοι αναπόσπαστα με τη λάσπη είναι οι τσιγγάνοι, από την οποία οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν ποτέ να δραπετεύσουν. Η τσιγγανοπούλα Καρμελίτα όμως το κατορθώνει περνώντας σε μια άλλη διάσταση χάρη στο ταλέντο της και τη δύναμη της αγάπης, δαμάζοντας έτσι τη μοίρα της. Στο διάβα της αυτό θα δοκιμαστεί και θα ματώσει ανεπανόρθωτα. Η κάθαρση επέρχεται με τον καθαγιασμό της από εκείνους που είχε ευεργετήσει κι ανέλπιδα αγαπήσει».

Μια βαθιά διείσδυση στη ζωή των κατατρεγμένων Ρομά σε μια ιστορική πραγματικότητα στα βάθη των αιώνων με αφετηρία τον ελλαδικό χώρο, ενδιάμεσα περάσματα τα Βαλκάνια και τη χώρα των Ρως και τέλος την Κωνσταντινούπολη των ευγενών και των αυτοκρατόρων.

«Προσπαθούμε μάταια κάπου να στεριώσουμε, αλλά οι πατρίδες μας ξεβράζουν σαν άχρηστα απόβλητα. Εμείς όμως οι τσιγγάνοι κουβαλάμε τη γλώσσα και την ιστορία μέσα …στην αγέρωχη ψυχή μας και την παράδοση της περιπλάνησης μέσα στο σκούρο πετσί μας».

Για περισσότερες πληροφορίες: Άνεμος εκδοτική, Αιγίνης 14, Αθήνα, τηλ.: 210 82 23 574, anemosekdotiki@yahoo.gr, www.anemosekdotiki.gr

Βιογραφικό

10.11.2014_Χρυσή λάσπη της Ελισάβετ ΙακωβίδουΗ Ελισάβετ Ιακωβίδου γεννήθηκε στην Αθήνα και από το 2010 που συνταξιοδοτήθηκε ζει στον Αγερανό Γυθείου, Δήμος Ανατολικής Μάνης. Σπούδασε Αγγλική & Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και δούλεψε πολλά χρόνια σαν καθηγήτρια στη Μέση Εκπαίδευση σε διάφορα δημόσια σχολεία της Αθήνας.
Δύο σημαντικοί σταθμοί στη ζωή της ήταν οι HΠΑ, όπου έμεινε δύο χρόνια και φοίτησε σε δημόσιο σχολείο, και το Βερολίνο της Γερμανίας όπου έζησε δέκα χρόνια, παντρεμένη με Γερμανό, υπηρετώντας στο Ελληνικό Λύκειο του Βερολίνου. Ενασχόληση της επί δεκαετίες με τα πολιτιστικά δρώμενα στην εκπαίδευση και σε συλλόγους λόγω μουσικής ιδιότητας.
Δημοσιεύσεις άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά εκπαιδευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου, περιοδικό Τεύχος της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου, ΓΡΑΜΜΑ Φρανκφούρτης, Μεταναστευτικά Χρονικά, Βήμα, Ελευθεροτυπία, Πολίτης, ΜΑΝΗ και ΝΕΑ-ON LINE.

Εκδόσεις

 «Ανόθευτη Αγκαλιά» Εκδόσεις Τσουκάτου, Αθήνα 2004

«’Αγραφο Δίκιο στη Μάνη» εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη, Αρεόπολη 2008. To «Άγραφο Δίκιο» που έχει εκδοθεί τρεις φορές ήταν υποψήφιο και για το  Bραβείο Αναγνωστών 2009.

«Χρυσή Λάσπη», Άνεμος Εκδοτική 2014  μόλις κυκλοφόρησε.

Βραβεία

«Ορατό κι αόρατο οδοιπορικό στη Μάνη» ταξιδιωτικό δοκίμιο. Α! Βραβείο, λογοτεχνικό περιοδικό 2009 «ΥΦΟΣ»

«Χρυσή Λάσπη» μυθιστόρημα, 2012  Α! βραβείο μυθιστορήματος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.

«Η καρδιά μου κει πάνω στα ψηλώματα» διήγημα, 2013 έπαινος από τη λογοτεχνική ιστοσελίδα www.eyelands.gr

Eρημωμένη Πόλη σε ξανακτίζω»  μυθιστόρημα, 2013 έπαινος, μοναδική απονομή από το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών

Ελισάβετ Ιακωβίδου, Ταχ. Θυρ. 68,  23200 Γύθειο Λακωνίας / elisemenzel@gmail.com

Check Also

«Ρωγμή του Θάρρους» από τον Θεόδωρο Σταυριανόπουλο

Την Τετάρτη το απόγευμα, 13 Απριλίου 2022, στον όμορφο χώρο του παραλιακού καταστήματος – καφέ …

G-EZ117CQG76