UA-49499200-1

«Χάντρες του Χρόνου» στο Μουσείο Μπενάκη

11.2.2015_«Χάντρες του Χρόνου» στο Μουσείο Μπενάκη

H έκθεση κοσμήματος της Σοχάν Μαρίας Σπινθουράκη «Χάντρες του Χρόνου» εγκαινιάζεται την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ, στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων εφαρμοσμένων τεχνών «Αναζητήσεις στην Ύλη»,  που διοργανώνει το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στο κτήριο της οδού Πειραιώς 138.

Η Σοχάν δημιουργεί κολιέ και βραχιόλια με συλλεκτικές αφρικανικές χάντρες ανταλλαγής («African trade beads»), φτιαγμένες κυρίως στη Βενετία και τη Βοημία, από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα, τις οποίες μαζεύει σε μακρινά ταξίδια, απόλυτα συνυφασμένα με την αναζήτησή της αυτή. Μέσα από τις χάντρες που ταιριάζει δένοντας με κλωστές, η Σοχάν ανιχνεύει το νήμα του χρόνου που τις έκανε πολύτιμες γιατί τις ενώνει με τους ανθρώπους που τις κράτησαν στα χέρια τους, τις αντάλλαξαν, τις φόρεσαν, θεραπεύτηκαν και συντρόφεψαν τις ζωές τους μ’ αυτές.

Διάφανες ή συμπαγείς, μονόχρωμες ή ζωγραφισμένες, από γυαλί, κοράλι, κεχριμπάρι, οι χάντρες χαράζουν μονοπάτια της ύλης προς μια πνευματικότητα που δεν απαρνείται τη χαρά της ζωής.

11.2.2015_«Χάντρες του Χρόνου» στο Μουσείο Μπενάκη_
Κολιέ και βραχιόλια φτιαγμένα με συλλεκτικές αφρικανικές χάντρες ανταλλαγής.

Η επιμέλεια της έκθεσης και του συνοδευτικού εντύπου ανήκει στην Ελισάβετ Πλέσσα, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός στον Σταμάτη Ζάννο και ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός του εντύπου, καθώς και των γραφιστικών της έκθεσης, στη Μαιρίνα Ματθαιοπούλου (MMK Design Team).

Η Σοχάν Μαρία Σπινθουράκη γεννήθηκε το 1963 στο Ηράκλειο της Κρήτης και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε εσωτερική διακόσμηση και γραφιστική στην Ελλάδα (1982-1984) και εμπορικές τέχνες στο Λονδίνο (1984-1986), όπου εργάστηκε για έναν χρόνο μετά τις σπουδές της. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1987, εργάστηκε σε διαφημιστικές εταιρείες και στη συνέχεια ίδρυσε το δικό της δημιουργικό γραφείο, εργαζόμενη συνολικά στον χώρο αυτό για δεκαπέντε χρόνια. Στο ίδιο διάστημα ξεκίνησε τα ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς, προκειμένου να γνωρίσει άλλους πολιτισμούς και τους ανθρώπους τους.

Στις περιηγήσεις της άρχισε να συλλέγει χάντρες φτιαγμένες στην Ευρώπη από το 1600 μέχρι σήμερα, οι οποίες είχαν μεταφερθεί στην Αφρική και χρησιμοποιούνταν εκεί για αιώνες ως μονάδες εμπορίου στις διάφορες συναλλαγές, γνωστές διεθνώς ως «African trade beads» (αφρικανικές χάντρες ανταλλαγής). Επιθυμώντας να αξιοποιήσει τις χάντρες αυτές, άρχισε να δημιουργεί τα πρώτα της βραχιόλια και κολιέ. Η Σοχάν ζει και εργάζεται ανάμεσα στην Αθήνα, την Πάρο και την Αμοργό (www.sohanjewels.com).

 

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76