UA-49499200-1

Φούρνοι Ικαρίας: Εντοπίστηκαν 22 ναυάγια αρχαίων εμπορικών πλοίων

6.11.2015_Φούρνοι Ικαρίας

Κάτω από τα νησάκια των Φούρνων, στην Ικαρία, βρίσκεται κρυμμένος ένας τεράστιος θησαυρός που ήρθε στο φως το καλοκαίρι από ομάδα αρχαιολόγων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου στα νησάκια των Φούρνων από αρχαιολόγους της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και το RPM Nautical Foundation,  που συνεργάστηκαν με ντόπιους σφουγγαράδες, ψαράδες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης για να έρθουν μπροστά σε μια τεράστια ανακάλυψη. Μέσα σε 13 ημέρες ερευνών εντοπίστηκαν στον βυθό 22 ναυάγια αρχαίων εμπορικών πλοίων.

Πρόκειται για ναυάγια της Αρχαϊκής περιόδου, της Κλασικής, της Ελληνιστικής, της Ύστερης Ρωμαϊκής και της Ύστερης Μεσαιωνικής περιόδου. Δηλαδή, ξεκινούν από το 700 π.Χ. και φτάνουν έως τον 16ο αιώνα. Πάνω από τα μισά είναι ρωμαϊκά (300 – 600 μ.Χ.).

Οι Φούρνοι βρίσκονται ακριβώς στη μέση μιας μεγάλης διαδρομής μεταξύ Ανατολής-Δύσης, καθώς και της διαδρομής Βορρά-Νότου, που συνέδεε το Αιγαίο με την Ανατολή. Τα πλοία που ταξίδευαν από την ελληνική ηπειρωτική χώρα προς τη Μικρά Ασία ή αυτά που απέπλευσαν από το Αιγαίο για την Ανατολή, έπρεπε να περάσουν από τους Φούρνους που ήταν το ασφαλέστερο μέρος στο οποίο θα μπορούσαν να σταματήσουν και να δέσουν τα πλοία στην περιοχή.

Τα φορτία τους αποκαλύπτουν εμπορικές συναλλαγές μεγάλων αποστάσεων ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, την Κύπρο, την Ανατολή και την Αίγυπτο. Τουλάχιστον τρία πλοία μετέφεραν φορτίο με αμφορείς ή αγγεία, τα οποία δεν έχουν βρεθεί στο παρελθόν σε άλλα ναυάγια.

Πρόκειται κυρίως για σαμιακούς αμφορείς της Αρχαϊκής περιόδου (700 – 480 π.Χ.) και της Υστερορωμαϊκής περιόδου (3ος-7ος αιώνας μ.Χ.). Επίσης, βρέθηκαν σινωπικοί αμφορείς και μεγάλοι αμφορείς της Μαύρης Θάλασσας του 2ου αιώνα μ.Χ. που περιέχουν σάλτσα ψαριού. Σε ένα από τα ναυάγια ύστερης κλασικής περιόδου βρέθηκε φορτίο χιακών αμφορέων και πίθων και σε ένα άλλο αμφορείς του 3ου-4ου αιώνα μ.Χ. από τη Συρία και την Παλαιστίνη

Οι αρχαιολόγοι – οι οποίοι χαρτογράφησαν το κάθε ναυάγιο χρησιμοποιώντας φωτογραμμετρικές μεθόδους για τη δημιουργία τρισδιάστατων σχεδίων του θαλάσσιου χώρου – θα επιστρέψουν του χρόνου, και θεωρούν ότι ο αριθμός των ναυαγίων θα αυξηθεί, καθώς έχει εξεταστεί μόλις το 5% των ακτών του αρχιπελάγους.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76