UA-49499200-1

Φίλιπποι 1914 – 2014: Εκατό χρόνια ερευνών

25.10.2014_Φίλιπποι 1914 - 2014 εκατό χρόνια ερευνών
Κιονόκρανο 6ος αιώνας.

Την ιστορία των ανασκαφών και των ερευνών στους Φιλίππους θα αφηγηθεί η περιοδική έκθεση με τίτλο «Φίλιπποι 1914-2014: Εκατό χρόνια ερευνών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών»,  η οποία παρουσιάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (ΜΒΠ).
H έκθεση – που θα παρουσιαστεί στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» – περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σχέδια και μακέτες από τα αρχεία της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, του Πανεπιστημίου της Λωζάνης και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, που αφορούν κυρίως στις πρώτες δεκαετίες των ανασκαφών στους Φιλίππους, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα ευρήματα βυζαντινών χρόνων.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, τιμώντας τη μνήμη της πρόσφατα εκλιπούσας Ευτυχίας Κουρκουτίδου – Νικολαΐδου, πρώτης διευθύντριας του ΜΒΠ και ανασκαφέως της Βασιλικής του Μουσείου Φιλίππων (γνωστής και ως Βασιλικής Γ΄) ενέταξε στην έκθεση και μία ενότητα αφιερωμένη στη συγκεκριμένη ανασκαφή, εκθέτοντας χαρακτηριστικά ευρήματα, που εικονογραφούν τόσο τον παλαιοχριστιανικό ναό, όσο και την επανάχρηση του χώρου στους μεσοβυζαντινούς χρόνους.

Οι ενότητες της έκθεσης
Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις βασικές ενότητες. Στην πρώτη παρουσιάζει την ιστορία των Φιλίππων, τον τόπο και τους πρωτοπόρους, στη δεύτερη την ιστορία των ανασκαφών, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά οι ανασκαφικές περίοδοι, τα μνημεία, τα κινητά ευρήματα και οι προσπάθειες αποκατάστασης και στην τρίτη ενότητα παρουσιάζει τους ανθρώπους, δηλαδή τους ανασκαφείς και τις συνθήκες διεξαγωγής των ερευνών και διαβίωσης, καθώς και την ιστορία της περιοχής και τις προοπτικές της έρευνας.

Προβολή και Συνέδριο
Την έκθεση συνοδεύουν και δύο προβολές, μία για τον Paul Collart (μέλος της Γαλλικής Σχολής και υπεύθυνο πολλών αποστολών στους Φιλίππους ανάμεσα στο 1927 και το 1935), και μία για τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Γαλλία και την Ελλάδα το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.
Παράλληλα με την έκθεση, η Γαλλική Σχολή Αθηνών και ο εκδοτικός οίκος «Μέλισσα» παρουσιάζουν το φωτογραφικό λεύκωμα «1914-2014 Φίλιπποι, 100 χρόνια Γαλλικών Ερευνών» του αρχαιολόγου και ανασκαφέα των Φιλίππων Michel Seve που θα κυκλοφορήσει τις προσεχείς ημέρες σε τρεις γλώσσες (γαλλικά, αγγλικά και ελληνικά). Ο πολυτελής τόμος καταγράφει την ιστορία των αρχαιολογικών εργασιών, μέσα από ημερολόγια και σχέδια, ενώ περιλαμβάνει και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό -200 φωτογραφίες- που κληροδότησαν οι αρχαιολόγοι Avezou, Picard και Paul Collart.

Πληροφορίες
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2313306400. Διάρκεια έκθεσης: 23 Οκτωβρίου – 31 Ιανουαρίου 2015.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76