UA-49499200-1

Τρεις ανατρεπτικοί συνθέτες, σε μια «ιδιοφυή συνομιλία»

19.9.2014_Τρεις ανατρεπτικοί συνθέτες, σε μια «ιδιοφυή συνομιλία»Τρεις ασυμβίβαστοι, ανατρεπτικοί, πρωτοπόροι και πολυγραφότατοι συνθέτες σε όλα τα είδη της μουσικής «συναντώνται» στη συναυλία με τίτλο «Μότσαρτ, Προκόφιεφ, Σκαλκώτας: μια ιδιοφυής συνομιλία!», που πραγματοποιείται στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, στις 8:30 το βράδυ.

Τα κοινά στοιχεία στη ζωή και το έργο των σπουδαίων, αν και φαινομενικά ασύνδετων, μουσικών προσωπικοτήτων, που επηρέασαν με το έργο τους την εξέλιξη της μουσικής, θα ανιχνεύσουν η βιολονίστα Νίνα Πατρικίδου, ο πιανίστας Αχιλλέας Γουάστωρ και η ηθοποιός Νατάσσα Πασχάλη (αφήγηση –  ανάγνωση κειμένων).

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει μελωδίες, αντιπροσωπευτικές της ξεχωριστής ιδιοσυγκρασίας και του ύφους που χαρακτηρίζει τον καθένα από τους τρεις κορυφαίους νεωτεριστές συνθέτες. Μεταξύ άλλων, θα ερμηνευθούν συνθέσεις, όπως η Σονάτα για πιάνο και βιολί σε ρε μείζονα, Κ.306 και το Rondo του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, το Menuetto από τη Συμφωνία αρ.1, έργο 25 (Κλασική) και η πρώτη Σονάτα του Σεργκέι Προκόφιεφ, το Scherzo and Menuetto – Cantato για βιολί και πιάνο και η μικρή Σουίτα αρ. 2 του Νίκου Σκαλκώτα.

Σε κόντρα με το μουσικό κατεστημένο της εποχής τους
Οι  Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Σεργκέι Προκόφιεφ και Νίκος Σκαλκώτας φανέρωσαν από νεαρή ηλικία το εξαιρετικό τους ταλέντο στη σύνθεση. Έζησαν μια ζωή γεμάτη πάθη, επιτυχίες και απογοητεύσεις, ήρθαν σε κόντρα με το μουσικό κατεστημένο της εποχής τους και κατάφεραν να δημιουργήσουν ο καθένας τους μια πρωτότυπη μουσική γλώσσα, επηρεάζοντας πολλούς μεταγενέστερους συνθέτες.
Από τους κορυφαίους συνθέτες όλων των εποχών και από τους κύριους εκπροσώπους του βιεννέζικου κλασικισμού, ο Αυστριακός Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756 – 1791) έγραψε την πρώτη του σύνθεση στα πέντε του χρόνια. Με περισσότερες από 600 συνθέσεις στην εργογραφία του, επηρέασε όσο κανείς την ιστορία της κλασικής μουσικής, με τα έργα του να αποτελούν μέχρι σήμερα μέρος του ρεπερτορίου κάθε ορχήστρας.
Ο Ρώσος συνθέτης Σεργκέι Προκόφιεφ (1891 – 1953), ο «κόκκινος συνθέτης της πρωτοπορίας» όπως έχει χαρακτηριστεί, ξεδίπλωσε κι εκείνος σε μικρή ηλικία το μεγάλο μουσικό του ταλέντο. Έγραψε τα πρώτα του έργα για πιάνο όταν ήταν πέντε ετών, και την πρώτη του όπερα στα εννιά του. Ανατρεπτικός και με έντονα κριτική σκέψη, ανέπτυξε ένα ιδιαίτερο προσωπικό ύφος σύνθεσης, που συνδυάζει την πρωτοπορία της εποχής με στοιχεία από τη μουσική παράδοση της Ρωσίας, γεγονός που τον καθιέρωσε ως έναν από τους κυριότερους εκφραστές της «πολιτιστικής ιδεολογίας» του σοβιετικού καθεστώτος.
Από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες του 20ού αιώνα, ο Νίκος Σκαλκώτας (1904 – 1949) έχει αφήσει πίσω του ένα σπουδαίο, όσο και πρωτότυπο συνθετικό έργο με διεθνή απήχηση. Βαθιά επηρεασμένος από την ελληνική μουσική παράδοση, δημιούργησε μια αυθεντική μουσική γλώσσα, παντρεύοντας με τρόπο μοναδικό στοιχεία της κλασικής μουσικής με λαϊκά στοιχεία της πατρίδας μας.

Πληροφορίες
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός: πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8 – Αθήνα. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 10 ευρώ, φοιτητικά: 5 ευρώ.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76