UA-49499200-1

«Το χαμόγελο της Τζοκόντας», σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερης συγκίνησης

5.3.2015_«Το χαμόγελο της Τζοκόντας», σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερης συγκίνησης

Σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Ολύμπια, την Τετάρτη 4 Μαρτίου, η πρεμιέρα της νέας παραγωγής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και χορογραφία Αγγελικής Στελλάτου.

Ερμηνείες με πάθος

Στο πρώτο μέρος της παράστασης παρουσιάστηκε η χορογραφία της Αγγελικής Στελλάτου σε ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του Μάνου Χατζιδάκι, το μπαλέτο «Ο Μαρσύας». Η Μαρία Κουσουνή, ο Στράτος Παπανούσης και ο Αλεξάντερ Νέσκωβ ερμήνευσαν με πάθος τούς ρόλους της Αθηνάς, του Μαρσύα και του Απόλλωνα αντιστοίχως.

Στο δεύτερο μέρος της παράστασης παρουσιάστηκαν τα δέκα τραγούδια του «Χαμόγελου της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι, ακριβώς πενήντα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του εμβληματικού έργου της ελληνικής μουσικής. Η Αγγελική Στελλάτου με την υπέροχη χορογραφία της έδωσε κίνηση στην ονειρική μουσική, ακολουθώντας τις «οδηγίες» από τα κείμενα του Χατζιδάκι που συνοδεύουν το έργο.

Σπαρακτική Τζοκόντα, απόλυτη πρωταγωνίστρια του έργου η Α΄ Χορεύτρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρία Κουσουνή, η οποία χειροκροτήθηκε θερμά. Μαζί της 22 εξαιρετικοί χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ ενσάρκωσαν τους μυθικούς πλέον χαρακτήρες του έργου    – τον κύριο Νολλ, την Κοντέσσα Εστερχάζυ, τους περαστικούς της Νέας Υόρκης, την Παρθένα της γειτονιάς, τους Δολοφόνους…

Μαγική ατμόσφαιρα

Τα σκηνικά της Εύας Μανιδάκη, τα κοστούμια του Κέννυ Μακ Λέλλαν, οι φωτισμοί του Αλέκου Γιάνναρου δημιούργησαν μια μαγική ατμόσφαιρα συμπληρώνοντας την χορογραφία της Στελλάτου. Η Ορχήστρα της ΕΛΣ, υπό την διεύθυνση της Κωνσταντίας Γουρζή, ερμήνευσε τα δύο έργα του Μάνου Χατζιδάκι, φωτίζοντας και αποκαλύπτοντας νέες πλευρές.

Επόμενες παραστάσεις στις 5, 6, 7, 8, 10 και 11 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ.

Δύο σπουδαία έργα με τη δική τους ιστορία

«Τα δέκα αυτά τραγούδια γράφτηκαν μ’ έναν συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων. Το θέμα είναι η γυναίκα, έρημη μες τη μεγάλη πόλη. Το κάθε τραγούδι είναι κι ένας μονόλογός της, κι όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της. Μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί». Με αυτά τα λόγια, έκλεινε ο Μάνος Χατζιδάκις το σημείωμά του στην πρώτη έκδοση του θρυλικού πλέον «Χαμόγελου της Τζοκόντας». Το συγκλονιστικό έργο, που έχει πουλήσει πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ηχογραφήθηκε το 1965, στη Νέα Υόρκη, σε παραγωγή του θρύλου Κουίνσι Τζόουνς.

Το μπαλέτο «Ο Μαρσύας» είναι το έργο 4 στον επιλεκτικό κατάλογο αριθμημένων έργων του Χατζιδάκι και γράφτηκε το 1950. Την ίδια χρονιά, παρουσιάστηκε στην Αίγινα, από το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου, του οποίου ο Χατζιδάκις υπήρξε ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνικός διευθυντής.

Πληροφορίες
Θέατρο Ολύμπια: Ακαδημίας 59 – 61, Αθήνα (στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο), τηλ.: 210 3643725.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76