UA-49499200-1

Το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι άνοιξε και πάλι

27.10.2014_Το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι άνοιξε και πάλι
Εγκαινιάζοντας το Mουσείο, ο πρόεδρος Ολάντ είπε ότι ο μοντερνισμός και η ενέργεια του Πικάσο θα πρέπει να αποτελέσουν έμπνευση για τη Γαλλία. «Δεν χτίζεις τίποτα πάνω στη νοσταλγία.

Το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι άνοιξε και πάλι τις πόρτες του για τους επισκέπτες, ύστερα από μία εξαιρετικά δαπανηρή ανακαίνιση που διήρκεσε πέντε χρόνια, με τον πρόεδρο της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, να απευθύνει έκκληση στη Γαλλία να εμπνευστεί από τον Ισπανό ζωγράφο.

Το Mουσείο, το οποίο βρίσκεται στη συνοικία Μαρέ της γαλλικής πρωτεύουσας και στεγάζεται σε ένα μπαρόκ αρχοντικό του 17ου αιώνα, φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές στον κόσμο των έργων του Πικάσο.

Τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια για την επαναλειτουργία του πραγματοποιήθηκαν στις 25 Οκτωβρίου , καθώς η 25η Οκτωβρίου του 1881 είναι η ημέρα που γεννήθηκε ο Πικάσο, στη Μάλαγα της Ισπανίας. Ο σπουδαίος αυτός ζωγράφος πέρασε, ωστόσο, τα περισσότερα χρόνια της ενήλικης ζωής του στη Γαλλία, μέχρι τον θάνατό του, το 1973.

Η ανακαίνιση του Mουσείου – που φιλοξενεί περισσότερα από 5.000 έργα ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά, κεραμικά, φωτογραφίες καθώς και προσωπικά αρχεία του Πικάσο -, σημαδεύτηκε από διαφωνίες που οδήγησαν σε αλλεπάλληλες καθυστερήσεις.

Η επί εννέα χρόνια πρόεδρός του, Άν Μπαλντασαρί, απολύθηκε τον Μάιο, ύστερα από τη δημόσια διαμάχη της με το προσωπικό του Mουσείου και με την πρώην υπουργό Πολιτισμού της χώρας, Ορελί Φιλιπέτι, η οποία επίσης αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση τον Αύγουστο.

Εγκαινιάζοντας το Mουσείο, ο πρόεδρος Ολάντ είπε ότι ο μοντερνισμός και η ενέργεια του Πικάσο θα πρέπει να αποτελέσουν έμπνευση για τη Γαλλία. «Δεν χτίζεις τίποτα πάνω στη νοσταλγία. Ο Πάμπλο Πικάσο ήταν ένας ζωγράφος του μέλλοντος, της ελπίδας, των κατακτήσεων. Απελευθέρωσε τον εαυτό του από τους κανόνες του παρελθόντος. Ήταν αβάν – γκαρντ. Η Γαλλία είναι μία χώρα αβάν -γκαρντ», ανέφερε ο Ολάντ.

Η ανακαίνιση κόστισε περίπου 52 εκατομμύρια ευρώ και το Μουσείο πλέον θα διαθέτει τριπλάσιο χώρο για τα έργα που θα εκτίθενται σε πέντε ορόφους, ενώ οι αρχές του εκτιμούν ότι ο αριθμός των επισκεπτών του ετησίως θα ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76