UA-49499200-1

Το καλύτερο φάρμακο

5.2.2015_Το καλύτερο φάρμακο

Ένα μαγευτικό θέαμα της φύσης, αλλά και ένα αριστούργημα της ζωγραφικής ή της μουσικής έχει τη δύναμη να τονώσει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος υποστηρίζει νέα έρευνα.

Ο θαυμασμός και το δέος που νιώθουμε όταν βλέπουμε ένα θαύμα της φύσης ή της τέχνης μπορεί να ενισχύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Μια βόλτα στη φύση, η απόλαυση ενός μουσικού κομματιού, ένα αριστούργημα της ζωγραφικής, όλα αυτά επενεργούν στην υγεία και την μακροζωία μας, υποστηρίζει ο ψυχολόγος Dacher Keltner εκ των συγγραφέων της έρευνας.

Με ποιο τρόπο; Συσχετιζόμενο με τα χαμηλά επίπεδα κυτοκινών τα οποία αποτελούν ενδείξεις φλεγμονής. Στο πλαίσιο του πειράματος οι 200 ενήλικες που συμμετείχαν ανέφεραν σε μία συγκεκριμένη ημέρα το βαθμό στον οποίο είχαν βιώσει θετικά συναισθήματα όπως ευχαρίστηση, δέος, αγάπη και υπερηφάνεια.

Στη συνέχεια, ελήφθησαν δείγματα σάλιου την ίδια ημέρα τα οποία αναλύθηκαν και έδειξαν ότι εκείνοι που είχαν βιώσει κυρίως συναισθήματα όπως δέος, θαυμασμό και έκπληξη είχαν και τα χαμηλότερα επίπεδα της κυτοκίνης ιντερλευκίνης 6, ενός δείκτη φλεγμονής.

Ποιο ήρθε πρώτο; Τα χαμηλά επίπεδα κυτοκινών ή τα θετικά συναισθήματα; Είναι πιθανό ότι τα χαμηλά επίπεδα κυτοκινών βελτιώνουν τη διάθεση των ανθρώπων ή ότι η μεταξύ τους σχέση είναι αμφίδρομη, απαντά η επικεφαλής ερευνήτρια Jennifer Stellar.

 

Πηγή: vita.gr

 

Check Also

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ – 3 στη Ν.Μ. Μολάων

Στην προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν …

G-EZ117CQG76