UA-49499200-1

Τεχνητά ερυθρά αιμοσφαίρια θα λύσουν το πρόβλημα των μικρών αποθεμάτων στις τράπεζες αίματος

24.4.2014_Τεχνητά ερυθρά αιμοσφαίριαΤέλος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες αίματος υπόσχεται να βάλει η νέα καινοτομία που πραγματοποίησαν επιστήμονες στη Σκοτία, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν τα πρώτα ερυθρά αιμοσφαίρια από βλαστοκύτταρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε ασθενείς!

Η εξέλιξη αυτή πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των πανεπιστημίων Εδιμβούργου και Γλασκόβης, οι οποίοι αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι κατάφεραν να κάνουν κάτι τέτοιο με τη χρήση δερματικών βλαστοκυττάρων, που είχαν αφαιρέσει από ενήλικους εθελοντές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πρώτη προσπάθεια για την ανάπτυξη ερυθρών αιμοσφαιρίων έγινε πριν από αρκετά χρόνια, με σκοπό να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης αίματος που υπάρχει συχνά στα νοσοκομεία. Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι το αίμα που δίνουν οι αιμοδότες πρέπει να χρησιμοποιείται σε διάστημα 42 ημερών, γεγονός που εξηγεί τον λόγο για τον οποίο η ποσότητα στα νοσοκομεία δεν είναι πάντα σταθερή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Marc Turner, η ανάπτυξη ερυθρών αιμοσφαιρίων από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα θα λύσει αυτό το πρόβλημα, όπως άλλωστε και το πρόβλημα της συμβατότητας ανάμεσα στις ομάδες αίματος, αφού τα αιμοσφαίρια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλους τους ασθενείς.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης στη Daily Telegraph ότι ο επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να μελετήσουν την αποτελεσματικότητα της χρήσης τους σε εθελοντές που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, μελέτη που αναμένεται να ξεκινήσει το 2016.

                                                                                                                 Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ – 3 στη Ν.Μ. Μολάων

Στην προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν …

G-EZ117CQG76