UA-49499200-1

Τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού

21.10.2014_Τα μυστικά του Δίσκου της ΦαιστούΣτο κατάμεστο αμφιθέατρο «Σπύρος Αρσένης» του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, μαθητές Λυκείων της Κοζάνης αλλά και φοιτητές του Ιδρύματος με τους Καθηγητές τους, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία του Δρ. Γκάρεθ Όουενς, γλωσσολόγου – αρχαιολόγου και συντονιστή του προγράμματος  «ERASMUS +»  του ΤΕΙ Κρήτης, με θέμα «Τα  μυστικά του Δίσκου της Φαιστού».
Ο κ. Όουενς εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Δίσκος της Φαιστού είναι μια προσευχή προς την μητέρα.  Τα σημεία σε γραφή μινωική, που είναι χαραγμένα στις δύο πλευρές του δίσκου, διαβάζονται από έξω προς τα μέσα, με την λέξη I-QE-KU-RJA (YGEIAN + AGAPH), να εμφανίζεται σε τρία διαφορετικά σημεία στην μια πλευρά του Δίσκου, η οποία και δίνει και την ερμηνεία της ανάλογα με την θέση που βρίσκεται.
Κλειδί του Δίσκου είναι η λέξη ΑΚΚΑ δηλαδή «έγκυος μητέρα». I-QE ερμηνεύεται ως «μεγάλη κυρία με σημασία». Η μια πλευρά είναι αφιερωμένη στην έγκυο γυναίκα, ενώ η άλλη στην γυναίκα που γεννάει. «Η πιο σταθερή λέξη και αξία είναι η μητέρα, σε αυτήν τη μεγάλη μητέρα της μινωικής εποχής είναι αφιερωμένος ο Δίσκος», υπογράμμισε ο κ. Όουενς, ο οποίος στη συνέχεια – με αφορμή τις πρόσφατες ανασκαφές στην Αμφίπολη –  έκανε λόγο για τη σπουδαιότητα των ευρημάτων για τον παγκόσμιο πολιτισμό, ενώ κατέθεσε την υποστήριξή του για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας.

Ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας
Ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένα αρχαιολογικό εύρημα από την Μινωική πόλη της Φαιστού στη νότια Κρήτη και χρονολογείται πιθανώς στον 17ο αιώνα π.Χ.. Αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού ο σκοπός της κατασκευής του και το νόημα των όσων αναγράφονται σε αυτόν παραμένουν άγνωστα.
Ανακαλύφθηκε στις 3 Ιουνίου 1908 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουΐτζι Περνιέ και φυλάσσεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Είναι φτιαγμένος από πηλό, ενώ η μέση διάμετρός του είναι 15 εκατοστά και το μέσο πάχος του 1 εκατοστό. Στις δύο όψεις του βρίσκονται 45 διαφορετικά σύμβολα, πολλά από τα οποία αναπαριστούν εύκολα αναγνωρίσιμα αντικείμενα, όπως ανθρώπινες μορφές, ψάρια, πουλιά, έντομα, φυτά κ.ά.. Συνολικά υπάρχουν 241 σύμβολα, 122 στην 1η πλευρά και 119 στη 2η, τοποθετημένα σπειροειδώς. Τα σύμβολα είναι χωρισμένα σε ομάδες με τη χρήση μικρών γραμμών που κατευθύνονται προς το κέντρο του Δίσκου.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76