UA-49499200-1

Τα μυστήρια των δακρύων

13.1.2015_Τα μυστήρια των δακρύωνΜπορεί οι γυναίκες να έχουν αναδειχθεί σε «ισχυρό φύλο», νέα έρευνα, όμως, τις παρουσιάζει ως πιο ευάλωτες συναισθηματικά και άρα πιο επιρρεπείς στο κλάμα σε σχέση με τους άνδρες.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Tilburg στην Ολλανδία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο κλινικός ψυχολόγος, Ad Vingerhoets, οι γυναίκες δακρύζουν πιο συχνά και για διπλάσια ώρα συγκριτικά με τους άνδρες. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι οι γυναίκες βάζουν τα κλάματα περίπου 30-64 φορές το χρόνο με μέση διάρκεια τα 6 λεπτά κάθε φορά, την ίδια στιγμή που ο ανδρικός πληθυσμός φαίνεται να ξεσπά σε κλάματα κατά μέσο όρο 6-17 φορές ετησίως με μέγιστη διάρκεια τα 3 λεπτά.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι πίσω από αυτήν την ευαισθησία των γυναικών κρύβονται ορμονικοί παράγοντες. Το γυναικείο σώμα παράγει αυξημένη ποσότητα προλακτίνης, μιας ορμόνης η οποία, μεταξύ άλλων, ελέγχει τους υποδοχείς των νευροδιαβιβαστών στους δακρυϊκούς αδένες. Οι αδένες των γυναικών που παράγουν τα δάκρυα περιέχουν περισσότερους υποδοχείς, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπείς στα μηνύματα του εγκεφάλου που προκαλούν δάκρυα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες κατέγραψαν τον τρόπο αντίδρασης τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων από 37 χώρες απέναντι σε διάφορα ερεθίσματα. Από τους άνδρες συμμετέχοντες, οι περισσότεροι (ποσοστό 66%) δεν έκλαιγαν για περισσότερο από 5 λεπτά, ενώ, όσον αφορά τις γυναίκες, διαπιστώθηκε ότι σε ποσοστό 38% ξεσπούσαν σε δάκρυα που διαρκούσαν από 6 έως 15 λεπτά.

Με βάση τα ευρήματα αυτά, ο Ad Vingerhoets συμβουλεύει τους άνδρες να δείξουν περισσότερη κατανόηση και ευαισθησία την επόμενη φορά που θα δουν μια ρομαντική ταινία με την αγαπημένη τους.

 

Πηγή: vita.gr

 

Check Also

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ – 3 στη Ν.Μ. Μολάων

Στην προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν …

G-EZ117CQG76