UA-49499200-1

Τα άλογα «μιλάνε» με τα αυτιά τους

7.8.2014_Τα άλογα «μιλάνε» με τα αυτιά τουςΝέα μελέτη αποκάλυψε πως τα άλογα, όπως οι άνθρωποι, επικοινωνούν διαβάζοντας ο ένας το πρόσωπο του άλλου. Ωστόσο, αντίθετα με εμάς, ανταλλάσσουν σημαντικές πληροφορίες χρησιμοποιώντας τα αυτιά τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσσεξ, όταν ένα άλογο εκφράζει ενδιαφέρον για κάτι, σηκώνει τα αυτιά του και τα κατευθύνει προς ότι τράβηξε την προσοχή του.

Η κίνηση αυτή είναι τόσο σημαντική, ώστε εάν τα αυτιά ενός αλόγου καλυφθούν, τότε δυσχεραίνεται σε μεγάλο βαθμό η επικοινωνία του με άλλα άλογα.

Η ερευνητική ομάδα πειραματίστηκε χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία ενός αλόγου να κοιτάζει προς ένα δοχείο με τροφή. Στη συνέχεια τοποθέτησαν τη φωτογραφία σε αληθινές διαστάσεις ανάμεσα σε δύο δοχεία φαγητού και οδήγησαν ένα άλλο άλογο στο χώρο, παρατηρώντας σε ποιο από τα δύο δοχεία θα κατευθυνθεί.

Σχεδόν κάθε φορά το δεύτερο άλογο επέλεγε το δοχείο το οποίο κοίταζε το άλογο της φωτογραφίας. Ωστόσο, όταν η φωτογραφία επεξεργάστηκε ώστε να μη φαίνονται τα αυτιά και τα μάτια του αρχικού αλόγου, τα αποτελέσματα διαφοροποιήθηκαν αρκετά, σε βαθμό απλής τυχαίας επιλογής. Το αξιοσημείωτο στοιχείο για τους επιστήμονες ήταν το ότι η κάλυψη των αυτιών είχε το ίδιο αντίκτυπο με αυτή των ματιών.

«Προηγούμενες έρευνες είχαν επικεντρωθεί σε σημάδια που χρησιμοποιούν και οι άνθρωποι: τον προσανατολισμό του σώματος και του κεφαλιού και το βλέμμα των ματιών. Κανείς δεν είχε εξετάσει κάτι άλλο», δήλωσε το μέλος της ομάδας Τζένιφερ Γουάθαν. «Ωστόσο, βρήκαμε ότι η θέση των αυτιών ήταν ένα εξίσου κρίσιμο οπτικό σήμα στο οποίο τα άλλα άλογα ανταποκρίνονται», πρόσθεσε.

Τα άλογα σε χαλαρή κατάσταση έχουν τα αυτιά τους σε πεσμένη θέση, ενώ τα τεντώνουν πίσω όταν εκφράζουν θυμό. Σύμφωνα με την Γουάθαν, οι γάτες και τα σκυλιά διαθέτουν μεγαλύτερη ποικιλία κινήσεων, αλλά η καλύτερη κατανόηση του πώς επικοινωνούν τα άλογα θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της φροντίδας και ευημερίας τους.

 Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων: Εξόρμηση στη χερσόνησο του Μαλέα

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, πεζοπορική …

G-EZ117CQG76