UA-49499200-1

Τίτλοι τέλους για την υποστήριξη των Windows XP

9.4.2014_Windows XPΤην υποστήριξη των Windows XP και του Office 2003 τερμάτισε την Τρίτη, 8 Απριλίου, η Microsoft. Ειδικότερα, η εταιρεία πλέον δεν θα παρέχει αναβαθμίσεις ασφαλείας για τις εν λόγω εκδόσεις των Windows και του Office και οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να λαμβάνουν τεχνική υποστήριξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Microsoft, που επικαλείται στοιχεία του Stat Counter, εν έτει 2014 και πατά τις αλλαγές στον κόσμο της τεχνολογίας, περίπου το 21% των υπολογιστών παγκοσμίως χρησιμοποιούν ακόμα Windows XP.

Η Microsoft προτείνει στις μικρότερες επιχειρήσεις αναβάθμιση σε Windows 8.1 και Office 365, καθώς, σύμφωνα με έρευνά της σε πάνω από 1.400 καταναλωτές, ένας από τους τρόπους που οι πελάτες αξιολογούν μια επιχείρηση είναι από την τεχνολογία που χρησιμοποιεί: συγκεκριμένα, περίπου τα 2/3 είπαν ότι μια μικρή επιχείρηση θεωρείται ξεπερασμένη αν το λειτουργικό της σύστημα ή οι υπολογιστές της είναι μεταξύ πέντε και δέκα ετών.

Αν και η εταιρεία τονίζει ότι τέλος υποστήριξης δεν σημαίνει ότι τα Windows XP και το Office 2003 θα σταματήσουν ξαφνικά να λειτουργούν, υπογραμμίζει ότι η έλλειψη ενημερώσεων ασφαλείας και τεχνικής υποστήριξης μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως το υψηλότερο κόστος και η χαμηλότερη παραγωγικότητα, η έκθεση σε κινδύνους ασφάλειας και συμβατότητας και η έλλειψη νέων εφαρμογών.

Κάποιες κυβερνήσεις, όπως της Μ. Βρετανίας και της Δανίας, έχουν υπογράψει συμφωνίες με τη Microsoft για επέκταση της υποστήριξης των XP όσον αφορά στους δημόσιους τομείς τους.

Εταιρείες του χώρου της ασφάλειας κάνουν λόγο για αυξημένους κινδύνους από malware: όπως αναφέρει στο BBC ο Ντέιβ Εμ, αναλυτής της Kaspersky, λιγότερο από το 1/5 των πελατών της εταιρείας «τρέχουν» Windows XP, ωστόσο πάνω από το ¼ των περιστατικών μολύνσεων είναι XP-based – ποσοστό που αναμένεται να χειροτερέψει από τις 8 Απριλίου και μετά. «Κάθε τρωτό σημείο που εντοπίζεται μετά τις 8 Απριλίου θα αποτελεί “zero-day” τρωτό σημείο – δηλαδή ένα για το οποίο δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει patch» συμπληρώνει. Επίσης, οι Μάικ Μόργκενστερν και Αντρέας Μαρξ της AV-Test επισημαίνουν ότι οι χρήστες των ΧΡ βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας  των στόχων των κυβερνοεγκληματιών, καθώς οι δημιουργοί malware επιζητούν ευκολότερους στόχους. «Πιστεύουμε ότι θα δούμε πολλές επιθέσεις στα Windows XP μέσα στους επόμενους λίγους μήνες».

                                                                                                       Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στα Χανιά το διεθνές συνέδριο Οικολογικής Μηχανικής από 1-5/10

Το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Οικολογικής Μηχανικής (International Ecological Engineering Society – IEES) θα λάβει χώρα στην …

G-EZ117CQG76