UA-49499200-1

Στο «Rijksmuseum», το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων 2015

22.5.2015_Στο «Rijksmuseum», το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων 2015

Οι κάτοικοι του Άμστερνταμ έχουν κάθε λόγο να είναι χαρούμενοι. Ειδικά ο διευθυντής του περίφημου «Rijksmuseum» (Ρέιχσμουζεουμ), Βιμ Πάιμπες, καθώς το «Μουσείο των Ολλανδών», όπως το οραματίστηκαν οι αναμορφωτές του, βραβεύθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων 2015.

Περισσότερα από σαράντα Μουσεία ήταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποψήφια για το φετινό βραβείο. Το Σάββατο, 16 Μαΐου, στο Μουσείο Ριβερσάιντ στη Γλασκόβη, το Φόρουμ Ευρωπαϊκών Μουσείων – οργανισμός υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης – επέλεξε τον φετινό νικητή και έτσι για έναν ολόκληρο χρόνο, το «Rijksmuseum» θα κρατήσει στην κατοχή του το βραβείο, «Το Αυγό» του Χένρι Μουρ.

Την επομένη της βράβευσης, ημέρα Κυριακή, έπεσε η αυλαία της έκθεσης «Ύστερος Ρέμπραντ», την οποία συνδιοργάνωνε το Μουσείο του Άμστερνταμ με τη National Gallery του Λονδίνου, έχοντας προσελκύσει 520.000 επισκέπτες στην αίθουσα «Φίλιπς» του Μουσείου. Ο αριθμός αυτός θέτει νέο ρεκόρ επισκεπτών για περιοδική έκθεση σε Μουσείο.

Οι εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης κόστισαν 345 εκατομμύρια ευρώ
Τα μέλη της φετινής επιτροπής βράβευσης εστίασαν τους επαίνους τους στην κομψή επανατοποθέτηση των πινάκων στις αίθουσες του Μουσείου – μετά από τις, επί μία δεκαετία, εργασίες ανακαίνισης και επέκτασής του, που κόστισαν 345 εκατομμύρια ευρώ -, τον ευφυή τρόπο με τον οποίο στις αίθουσες συνυπάρχουν και συνομιλούν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κλίνες, έπιπλα, υαλικά, ασημικά και άλλα, καθώς και το «Asian Pavillion» με τα εκθέματα από την Ασία.

Πέρυσι, επισκέφθηκαν το «Rijksmuseum» περίπου 400.000 μαθήτριες και μαθητές και ο Βιμ Πάιμπες δήλωνε: «φιλοδοξία μου είναι να μπορεί κάθε παιδί να δει τη “Νυχτερινή Περίπολο” του Ρέμπραντ».

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76