UA-49499200-1

Σουηδία: δίνουν ποδήλατο σε όσους αφήσουν σπίτι το αυτοκίνητο

10.5.2014_Σουηδία_Δίνουν ποδήλαταΕάν σας έδιναν ένα ποδήλατο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, θα αφήνατε στο σπίτι το αυτοκίνητό σας, έστω για κάποιες ημέρες την εβδομάδα; Αυτό είναι το στοίχημα που έβαλαν οι εμπνευστές μιας σουηδικής πρωτοβουλίας, μοιράζοντας ποδήλατα υπό την προϋπόθεση ότι οι νέοι κάτοχοί τους θα αρχίσουν να οδηγούν λιγότερο τα αυτοκίνητά τους – ή τουλάχιστον θα προσπαθήσουν να απεξαρτηθούν από αυτά.

Στόχος του πρότζεκτ, πίσω από το οποίο βρίσκονται το υπουργείο ενέργειας της Σουηδίας, μία ΜΚΟ και επτά δήμοι στα δυτικά της χώρας, είναι να δώσει μια ευκαιρία στους δύσπιστους να δοκιμάσουν το ποδήλατο ως εναλλακτικό μέσο μεταφοράς και να διαπιστώσουν από μόνοι τους τα οφέλη για την υγεία και την τσέπη. Στην πρώτη φάση του προγράμματος, πέντε άτομα από κάθε δήμο πήραν (ως δάνειο) από ένα ποδήλατο με την υπόσχεση ότι θα αντικαταστήσουν με αυτό το αυτοκίνητό τους για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, κατά τη δοκιμαστική περίοδο μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου.

Οι νέοι ποδηλάτες δεν είναι μόνοι τους. Ειδικοί τους βοήθησαν να βρουν το κατάλληλο ποδήλατο με βάση τις ανάγκες τους, ενώ στο πλευρό τους θα βρίσκεται και ένας «προπονητής», ο οποίος θα τους παρέχει τεχνική στήριξη και συμβουλές για το πώς να εντάξουν το πράσινο όχημά τους στην καθημερινή τους ζωή.

Για να αποδείξουν ότι σκοπεύουν πραγματικά να τηρήσουν την υπόσχεσή τους, οι συμμετέχοντες καλούνται να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο πριν και ένα μετά τη δοκιμαστική περίοδο, να καταγράφουν τις ώρες χρήσης του ποδηλάτου και να υποβληθούν σε δύο ιατρικές εξετάσεις, πριν και μετά.

Πάντως σχολιάζοντας την πρωτοβουλία, bloggers-ποδηλάτες σημείωναν ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη ποδηλάτων, αλλά ότι η Σουηδία δεν μπορεί εν μία νυκτί να γίνει… Δανία εάν δεν αποκτήσει ποδηλατόδρομους και, γενικότερα, τις υποδομές που θα λειτουργήσουν ως μαγνήτης για νέους ποδηλάτες σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τέτοια πιλοτικά προγράμματα για λίγους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων: Εξόρμηση στη Γκιώνα από 24-27/5

Μια ιδιαίτερη και μοναδική εξόρμηση στο υψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας τη Γκιώνα, πραγματοποιεί ο …

G-EZ117CQG76