UA-49499200-1

Σημαντική έκδοση για την ιστορία της Κρήτης

2.8.2014_Σημαντική έκδοση για την ιστορία της ΚρήτηςΣτα μονοπάτια της ιστορίας «ταξιδεύει» τους αναγνώστες του ένα σημαντικό βιβλίο – λεύκωμα που εκδόθηκε με πρωτοβουλία της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Πρόκειται για τον τόμο «Κρήτη – Ελλάδα 1913 – 2013, 100 χρόνια Ένωση», με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Μέσα από τις 302 σελίδες του, περισσότεροι από είκοσι συγγραφείς μελετούν την ιστορία της Κρήτης, αναλύουν τις ιστορικές και πολιτικές συνθήκες που οδήγησαν στην Ένωση αλλά και τις κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές εξελίξεις έως τη σύγχρονη εποχή. Στις ξεχωριστές ενότητες του βιβλίου, ο αναγνώστης συναντά την ιστορία της μεγαλονήσου, γεγονότα και καταστάσεις που καλύπτουν – και με φωτογραφικό υλικό – μια περίοδο 100 ετών, από τα χρόνια της Ένωσης με την Ελλάδα το 1913 μέχρι και το 2013.

Η πορεία προς την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, η διπλωματική εξέλιξη του Κρητικού ζητήματος, η πληθυσμιακή σύνθεση της Κρήτης από τα τέλη του 19ου ως τις αρχές του 20ού αιώνα, η συμβολή της Εκκλησίας στους αγώνες για την απελευθέρωση της Κρήτης από τον τουρκικό ζυγό, η Κρήτη τα χρόνια του μεσοπολέμου, η λογοτεχνία στην Κρήτη, η περίοδος των μεγάλων ανασκαφών στο νησί, οι πόλεις της Κρήτης πριν από την Ένωση, αποτελούν κάποιες από τις ενότητες του βιβλίου, στο οποίο προβάλλονται ακόμα ο λαϊκός πολιτισμός, οι παραγωγικές δραστηριότητες του νησιού καθώς και τα ακαδημαϊκά του ιδρύματα.
Όπως αναφέρει σε σημείωμά του στο βιβλίο ο Νικόλαος Παπαδάκης, γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», το βιβλίο είναι μια έκδοση με πραγματική ιστορική αλλά και εθνική σημασία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συνολική προσπάθεια που κατέβαλε και για αυτή την έκδοση ο κ. Γιάννης Γαρεδάκης και οι συνεργάτες του.

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76