UA-49499200-1

Σε μια «Μεγάλη χίμαιρα» πάθους

30.11.2014_Σε μια «Μεγάλη χίμαιρα» πάθους
Το μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση επιστρέφει στο θέατρο πορεία.

Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά μυθιστορήματα των τελευταίων 60 χρόνων, η «Μεγάλη χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, που παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη, το περασμένο καλοκαίρι, σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών, σε διασκευή του Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, επιστρέφει στο θέατρο Πορεία.
Η παράσταση παρουσιάζεται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014.

Όταν πυροδοτούνται τα παλιά τραύματα

Σε αυτό το επικό ερωτικό μελόδραμα, παρακολουθούμε την ιστορία μιας Γαλλίδας, της Μαρίνας Μπαρέ, που έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα, ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν Έλληνα εφοπλιστή, αλλά και παθιασμένη με την ελληνική κλασική παιδεία. Όμως, ερχόμενη σε επαφή με την ίδια τη χώρα των ονείρων της, συναντά τις δικές της χίμαιρες. Το δραματικό τοπίο, τραχύ και αισθησιακό ταυτόχρονα, την παρασύρει σε μια μοιραία δίνη πάθους με τον αδερφό του άντρα της. Τα παλιά ψυχολογικά της τραύματα πυροδοτούνται και την οδηγούν στην αυτοκαταστροφή.

Παρανάλωμα σε μια στιγμή

Ο Καραγάτσης, σε αυτό το μυθιστόρημα, που κλείνει τη γνωστή τριλογία «Γιούγκερμαν – Λιάπκιν – Χίμαιρα», μελετά ενδελεχώς τη δυνατότητα προσαρμογής των ξένων στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και την αμφιθυμία των Ελλήνων απέναντι στη Δύση. Κρύβει καλά τον ακραίο και κατάμαυρο ρομαντισμό του κάτω από πέπλο κυνισμού ή και ωμότητας. Βαθιά απελπισμένος ο ίδιος, μετατρέπει τη Μαρίνα σε χίμαιρα, αρνούμενος την έννοια της αγάπης. Νομίζουμε ότι πετυχαίνουμε, ερωτευόμαστε, δημιουργούμε πνευματικά. Στο τέλος, όλα καίγονται κάτω από το σκληρότατο ελληνικό φως. Σαν μύγες, μαγευόμαστε από το άγνωστο, για να γίνουμε παρανάλωμα σε μια στιγμή. Αυτή τη μοιραία στιγμή περιγράφει ο Καραγάτσης.

«Η Μήδεια είναι ο φυσιολογικός άνθρωπος, που το ερωτικό πάθος τού σκοτίζει το λογικό, όπως στον κάθε φυσιολογικό άνθρωπο».

Ταυτότητα παράστασης
Διασκευή: Στρατής Πασχάλης, σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου, σκηνικά  – κουστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, μουσική: Κατερίνα Πολέμη, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου, σκηνοθεσία κινηματογραφικού μέρους: Χρήστος Δήμας, βοηθοί σκηνοθέτη: Άννα Πασπαράκη – Δήμητρα Κουτσοκώστα, βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα, φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου. Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Νίκος Ψαρράς, Όμηρος Πουλάκης, Σοφία Σεϊρλή, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κατερίνα Τράμπα, Βασιλική Παναγιώτογλου, Αλίκη Αλεξανδράκη, Δημήτρης Τάρλοου.

Πληροφορίες
Θέατρο Πορεία: Τρικόρφων 3 – Αθήνα, τηλ.: 210 8210082. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19:30, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21:00. Διάρκεια: 135 λεπτά, με διάλειμμα. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη (λαϊκή): γενική είσοδος: 14 ευρώ, Πέμπτη έως Κυριακή: από 14 έως 20 ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76