UA-49499200-1

Σε λειτουργία ο μεγαλύτερος ηλιακός σταθμός παραγωγής ενέργειας του κόσμου

1.12.2014_Σε λειτουργία ο μεγαλύτερος ηλιακός σταθμός παραγωγής ενέργειας του κόσμου
Τα συνολικά εννέα εκατομμύρια πάνελ τοποθετήθηκαν σε μία περιοχή έκτασης 24,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην επαρχία Σαν Λουίζ Ομπίσπο στην πεδιάδα Καρρίζο της Καλιφόρνια.

Το έργο Topaz Solar ισχύος 550 μεγαβάτ τέθηκε σε πλήρη εμπορική λειτουργία πριν από λίγες ημέρες με την ολοκλήρωση της τελικής φάσης εναλλακτικού ρεύματος ισχύος 40 μεγαβάτ. Πρόκειται για τον πρώτο ηλιακό σταθμό στις ΗΠΑ με ισχύ που υπερβαίνει τα 500 μεγαβάτ και γενικά τον μεγαλύτερο λειτουργικό σταθμό στον πλανήτη.

Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε το 2012 όταν και εγκαταστάθηκαν τα πρώτα ένα εκατομμύριο ηλιακά πάνελ σε εργοστάσιο της εταιρείας MidAmerican Solar. Τα συνολικά εννέα εκατομμύρια πάνελ τοποθετήθηκαν σε μία περιοχή έκτασης 24,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην επαρχία Σαν Λουίζ Ομπίσπο στην πεδιάδα Καρρίζο της Καλιφόρνια. Το έργο αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015 αλλά η εταιρεία First Solar τα κατάφερε μερικούς μήνες νωρίτερα.

Η κατασκευή του ηλιακού σταθμού, για την οποία δε χρησιμοποιήθηκαν κρατικά εγγυητικά δάνεια, έλαβε χώρα χιλιόμετρα μακριά από τις ευαίσθητες περιοχές της πεδιάδας Καρρίζο που περιέχουν διάφορα εθνικά μνημεία.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών το έργο δημιούργησε 400 θέσεις εργασίες στον κατασκευαστικό τομέα οι οποίες πληρώθηκαν με περίπου 192 εκατομμύρια δολάρια, ενώ δημιουργήθηκαν επιπλέον έσοδα 52 εκατομμυρίων δολαρίων στους τοπικούς προμηθευτές.

Για την αξιοποίηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας με την εταιρεία Pacific Gas and Electric Company που δραστηριοποιείται στην πολιτεία της Καλιφόρνια, κυρίως στον κεντρικό και βόρειο τομέα.

Εξάλλου άλλα δύο μεγάλοι ηλιακοί σταθμοί ισχύος 550 και 579 μεγαβάτ βρίσκονται υπό κατασκευή αυτήν την περίοδο πάλι στην Καλιφόρνια, με την τωρινή ισχύ τους να είναι 524 και 309 μεγαβάτ αντίστοιχα.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

 

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων: Εξόρμηση στη χερσόνησο του Μαλέα

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, πεζοπορική …

G-EZ117CQG76